Currently viewing the category: "Sälja sajter"

Nu har ju ju mestadels nyttjat min blogg som annonseringsplank för sajter jag sålt och har ju egentligen inte skrivit något utan att ha ett underliggande syfte (marknadsföra försäljningaen) på denna annars rätt döda blogg på flera år. Jag är ledsen för det. Anledningen till att jag inte skrivit så mycket är lite olika men kan nog sammanfattas av mindre inspiration och mindre tid.

Nu börjar jag dock få tillbaka inspirationen och, till viss mån, också tiden. Det var, i ärlighetens namn, på tiden!

Jag är en analyserande och reflekterande person och jag har förstås reflekterat mycket kring min situation på sistone. Att jag nu säljer av företaget bit för bit är således ett beslut baserat på ett längre övervägande. Många har kraftigt ifrågasatt varför jag säljer ett företag som genererar passiv inkomst och som gör att jag kunnat tillbringa månader per år i varmare länder när det är slaskväder i Sverige. Det är förstås en fullt relevant fråga.

Så, vad 17 håller jag på med då?

Jag började med min första sajt sommaren 2004, det är en sajt som jag vanligtvis inte skyltar med eftersom den är rätt dum. Den finns fortfarande kvar och den nyfikne kan säkert ta reda på vilken den är. Kort därefter gjorde jag Nätkurser.se, som blev en succé som över åren inbringade över 600.000 kr. 2010 sa jag upp mig, genomförde Paradise Business Camp, och var extremt taggad!

Under åren 2004 till c:a 2011/2012 var det rätt mycket Vilda Västern i affiliatemarknaden. Man kunde göra en sajt om säg värktabletter på en dag, sätta en länk från en artikelkatalog, några länkkataloger och nåt länkbyte och ranka topp-3 på sökordet, dra in någon tusenlapp/några tusen per år. Sen, rinse and repeat. Jag öste ur mig såna sajter, framförallt i början. Vissa fastnade nånstans kring 10-artiklar per sajt medan andra började rulla på bra och blev utökade med mer innehåll. Det var också ett bra sätt att se vad som funkade på marknaden.

När jag i början av 2011 satt i Thailand och gjorde Elmoppar.se så undrade jag lite vad 17 jag höll på med och lät det bli min sista “skräpsajt”. Ironiskt nog var detta en av de som “slog” rätt bra, i alla fall i relation till insatsen.

Runt 2011/2012 kom både pingviner och pandor och hälsade på och även om effekten inte var brutal så var den ändå kännbar för vissa sajter. Med det kom också en svårare period där det fortfarande var fullt möjligt att göra pengar på affiliate. Efter elmoppar.se hade jag fokuserat på kvalitet och utöka mina bästa sajter snarare än att plocka hålen i marknadssegmenten som fanns. Anledningen var både strategisk och inspirationsdriven. Det var uppenbart att Google vid nåt tillfälle skulle börja brotta ned skräpsajter och promota bättre sajter. Därtill var det mycket roligare och mer lärorikt att gå in på djupet på varje sajt.

Med facit i hand borde jag nog sålt av majoriteten av mina sajter redan 2012/2013 när jag först började tröttna lite. Intäkterna platåade då och jag hade gått från att skapa en dröm till att skapa mig en anställning i mitt eget företag. Jag tyckte fortfarande att det var kul men den där yttersta passionen hade börjat lämna mig.

2013 var ett rätt trist år men som räddades av att jag fick vara med i TV4 Nyhetsmorgon och prata om Presenttips.se, vilket var en enorm kick. Det var delvis bidragande till att jag 2014 bestämde mig för att satsa på Presenttips.se till 100%. Inte nödvändigtvis för att det var min mest lönsamma sajt eller mest välbesökta, men det var den mest kreativt stimulerande. En spännande kombination av teknik och psykologi, vilket är mina två kärnområden. Jag la större delen av min tid på att omstrukturera, förbättra och marknadsföra. Lanseringen var tekniskt problematisk och när jag upptäckte att jag råkat lägga in en site-wide NOINDEX under 10 dagar under brinnande julförsäljning och till viss mån dödat trafiken så var det en tung smäll. Eller, snarare en signifikant smäll. Jag hade vid det laget börjat tappa gnistan ändå.

Jag bestämde mig egentligen tidigt under 2015 (eller kanske redan under 2014) att jag ville göra något annat och hade ögon och öron öppna för att få inspiration och idéer, samarbetspartners. Tanken var att jobba på tills nästa stora idé kom….vilket den inte gjorde. Jag fick förstås massvis med idéer men alla var i samma storleksordning som min nuvarande affärsmodell och inget som gjorde mig speciellt inspirerad.

Sensommaren 2015 flyttade jag till Malmö. Det var inte av nån speciell anledning men av många småanledningar (lillasyster bor där, många gamla pluggkompisar bor där, gillar stan mm) där en av dem var att utnyttja kraften i att byta geografisk plats för att starta något nytt. Den sociala kostnaden med att åka till paradisöar har gjort att jag ville resa närmare. Jag har ju gjort denna geografiska inspirationsresa flera gånger och då kanske främst Bali 2007 – nu ses ju kanske Malmö inte som en paradisplats, men det är verkligen en ball och annorlunda stad! Under hösten tog jag också det strategiska beslutet att börja sälja av sajterna – och att börja sälja dem underifrån.

Jag började med att sälja 15-20 sajter om ämnen som värktabletter och, ja, elmoppar för några tusenlappar styck. Därtill sålde jag också MittSydafrika.se för betydligt mer, fortfarande den största affären jag gjort såhår långt. Jag fick ett underlag av potentiella köpare och fick in en bra process för att sälja sajterna och en prismodell jag kände fungerade för både mig och för köpare. Överlag känner jag en stolthet i att jag sålt sajterna till ett bra och rättvist pris. Jag har inte lurat någon att köpa en sajt för ett kraftigt överpris och inte heller tvingats slumpa bort någon. Jag tror verkligen att alla köpare, som har en god strategi med sina köp, har gjort ett bra köp också!

Magkänslan när jag började sälja sajterna var klockren. Jag njöt för varje sajt som såldes, bland annat för att jag sålde av “potential”. Jag hade idéer med varje sajt och varje sajt jag sålde innebar ett spår färre att följa. Det var dock, mentalt, trögare att sälja de lite tyngre Adsense-sajterna jag började sälja under våren eftersom det skulle bli kännbart på mina intäkter. Köpeskillingarna blev förstås större men jag började få svårare att få in intäkter från resterande sajter (såklart). Jag har hela tiden haft som princip att inte använda intäkterna från försäljningen till den dagliga driften.

Jag kämpade hårt med att utveckla de sajter jag inte ville sälja i första taget: Nätkurser.se, BoUpplysningen, KalkyleraMera, Presenttips.se, Köpa.se och Bonuspoäng.se. Jag hade vid det här laget (sensommaren/hösten 2016) inte bestämt mig för om jag skulle satsa på denna lilla samling sajter, göra en komplett exit (sälja allt) eller göra en “teknisk exit”. Valet föll på det sistnämnda.

Med en “teknisk exit” syftar jag här på att sälja av såpass många sajter att jag inte längre kunde leva på intäkterna. Jag sålde Nätkurser.se och beslutade mig att sälja av min bästa sajt någonsin: BoUpplysningen.se. Att sälja BoUpplysningen.se innebär för mig att jag slår undan fötterna helt på mitt liv som heltidsaffiliate. Jag hamnar under existensminimum för vad jag behöver för att tjäna en ok lön. Presenttips.se och KalkyleraMera.se kommer jag dock att behålla, dels för att intäkterna är mysiga men också för att de är, rent tekniskt, roliga sajter att jobba med.

Detta leder oss förstås till The Million Dollar-question. Vad ska jag göra nu?

Svaret är (i princip): Jag har ingen aning!

Det viktigaste är att min inspiration börjar komma tillbaka och har gjort så alltmer för varje sajt jag sålt. Jag har börjat göra saker av ren och skär inspiration igen (ex min analys av click bait-rubriker). Jag känner den där svindlande känslan igen av att allting kan hända under 2017, det kan bli himmel eller pannkaka och allt jag egentligen kan förlita mig på är min egen förmåga. Vill jag starta upp ett nytt “affiliateimperium” kan jag säkert göra det (även om det knappast är troligt). Förhoppningsvis kan jag lyfta blicken nog för att applicera mina lärdomar på projekt som har betydligt större verkningsgrad både för mig, men också min omvärld.

Det jag tror att jag kommer börja med i januari är förmodligen att “repa LP-skivan” med inkörda spår. Störa alla rutiner jag har, göra annorlunda och med annat fokus. Jag har ett projekt, som jag inte kommer tjäna en krona på, som jag hoppas kunna satsa på – men det berättar jag mer om en annan gång.

Ett stort tack till alla ni som läser min blogg och framförallt till alla ni som köpt mina sajter. Jag önskar er verkligen all lycka med det och hoppas att ni lyckas ta dem till nästa nivå! Jag får se om jag fortsätter skriva här igen nu men det var kul att göra en uppdatering om vad som hänt på sistone.

 

 

Jag hade egentligen bestämt mig för att pausa försäljningen av sajter till efter nyår men efter att ha fått flera förfrågningar om köp av BoUpplysningen.se har jag nu beslutat att sälja även den sajten. Eftersom den står för huvudsaken av min återstående inkomst betyder det också en näst intill komplett exit för mig från att jobba som affiliate på heltid.

BoUpplysningen är den bästa webbprodukt jag skapat och har varit mycket stabil under alla år och bidragit med betydande inkomster. Den har varit med i tidningar som DN, Östgötacorren mfl och dykt upp på vart och varannat sökord relaterat till bostadsköp under de 9 år sajten varit igång.

Nu är det dock dags för mig att ta det slutgiltiga steget bort från affiliatescenen och sälja denna guldklimp. Om du är intresserad av att köpa den så hör av dig till mig på christoffer@wallcloud.se för ett utförligt säljprospekt. Priset är 650.000 kr, dock ej “köp nu”-pris som vid tidigare försäljningar utan det kan komma att bli budgivning. Priset motiveras förstås av inkomsterna till sajten.

 

Den 9:e oktober 2015 gjorde jag mitt första utskick och la upp den första sajten till försäljning. Några veckor senare sålde jag AllergiMediciner.se och sedan var min försäljningsperiod igång. Jag sålde inte hela tiden utan snarare periodvis då jag fokuserade på försäljning. Jag började underifrån med mindre sajter och jobbade mig uppåt.

34 försäljningar senare + några domäner har jag nu sålt bort majoriteten av alla mina sajter. Det är sajter som jag känt att jag inte längre har tid, energi eller vilja att driva vidare. Det betyder knappast att jag inte trott på dem, utan bara att jag inte känt att det är jag som ska driva dem vidare.

Idag sålde jag Doha.se och avslutade därmed denna långa, långa försäljningsperiod och känslan är närmast euforisk! Det är ett jätteprojekt som till slut kommit i hamn. Jag har varit tålmodig (kanske lite för tålmodig) och inte sålt till vilket pris som helst och sålt alla sajter till skäliga priser utan att varken känna att jag fått för mycket eller för lite betalt. Jag tror också att köparna är nöjda med sina köp.

Bland de sajter jag sålt finns bland annat MittSydafrika.se (som var/är Sveriges bästa resguide för Sydafrika), BokaVäder.se och Splitta.se som båda var två av mina “stoltaste” sajter, GEcoolplaces.com (min 3:e sajt och den första som slog viralt) samt SömnUpplysningen.se som varit en kassako i många år.

Kvar har jag dock mina största sajter tex KalkyleraMera.se, Köpa.se, Presenttips.se och BoUpplysningen.se (totalt c:a 10 st). Dessa kommer jag eventuellt också sälja vid tillfälle men försäljningsprocessen för dem är rätt annorlunda. Det går inte att gå via WN.se på samma sätt och kräver köpare med lite annan budget och en annan försäljningsprocess.

Jag har lärt mig väldigt mycket på vägen under denna försäljningsprocess men om det skriver jag en annan gång. Just nu tänker jag bara vara nöjd med att detta projekt är över!

Stort tack till alla ni som köpt mina sajter. Hoppas ni lyckas bra med dem framöver. Kom gärna tillbaka och skryt om hur mycket ni tjänar på dem om några månader! Jag vill se er lyckas!

 

Efter en handfull nya försäljningar samt att jag dragit tillbaka Nätkurser.se från försäljningslistan så har jag numera endast fyra sajter kvar till salu. Detta efter att ha sålt över 30 olika sajter! De som är kvar är två sajter vars främsta värde ligger i domänadressen/domänadresserna och de andra två som är lite mer “intäktssajter”, om än med bra domäner de också.

1. Doha.se

Doha är huvudstaden i Qatar och en stad som oftare och oftare nämns då staden bland annat är den (kontroversiella) arrangören till fotbolls-VM 2022. Likt Dubai som idag är en turiststad av rang med enorma hotellkomplex och miljontals turister så satsas det enormt mycket på bebyggelse i staden – och vem hade inte velat ha köpt Dubai.se för ett antal år sedan?

Sajten i sig behöver lite kärlek i form av innehåll och marknadsföring och inlänkar för att nå nästa steg men den är lönsam med den trafik som når sajten idag. Köp den billigt idag, putsa upp den, tjäna pengar i några år och sälj den för betydligt mer när den är som hetast 2022.

Pris: 9.100 kr

Årsinkomst (2015): 1.100 kr

 

2. SkilsmässoAdvokater.se

Detta är en portfölj av domäner som inkluderar skilsmässoadvokater.se, skilsmassoadvokater.se, skilsmässoadvokat.se, skilsmassoadvokat.se, försvarsadvokater.se och forsvarsadvokater.se – en yrkesgrupp som fakturerar ett par tusen kronor i timmen för sina tjänster. I nuläget är det en adressdatabas men kan mycket väl göras om till en sajt som hjälper par med informationen de behöver vid sin skilsmässa. En process som kostar allt från en tusenlapp till ofantliga summor. Vad kan din provision bli på det? De domäner du inte själv behöver kan du sälja vidare till advokatfirmor.

Pris: 8.000 kr

Årsinkomst (2015): 5.200 kr

 

3. Bussbiljetter.nu

En enkel och lönsam sajt för Adsense-inkomster. Här har jag en väl utformad strategi och plan för hur du skulle kunna få till en kraftig ökning av trafik och intäkter och kontakterna som du behöver för att göra det. Köp den som den är, utveckla den om du vill eller ha den som en booster till ditt reseimperium. Trenden är något vikande för sajten, vilket är logiskt då jag inte satsat något på den på ett tag.

Pris: 12.000 kr

Årsinkomst (2015): 9.800 kr

 

4. Båtbiljetter.nu

Likt en stabil kryssare fortsätter Båtbiljetter.nu att tuffa på med bra trafik och intäkter. Denna php-sajt skulle kunna få ett extra lyft bara av att flyttas till WordPress och därtill få en responsiv design (vissa annonsörer avböjer annonsering pga “estetiska skäl”). Kommer VikingLine.se tillbaka till Tradetracker väntar också en ordentlig uppsving i intäkterna. Trots att det finns uppenbara brister fortsätter sajten att rulla och ge stabila intäkter. Vad skulle hända om du fixade till detta?

Pris: 20.000 kr

Årsinkomst (2015): 10.890 kr

 

Om det nu är så lätt – varför gör jag det inte själv?

En relevant fråga i sammanhanget. Om det nu finns så mycket potential och är så lätt att tjäna nya pengar, varför gör jag det inte själv. Anledningen är att jag ju håller på att fasa ut sajter från företaget och fokusera på några få sajter, ex Presenttips.se. Sajter som inte är i min absoluta fokus är en distraktion och något som håller mig från att ta nästa steg.

Dessa sajter är perfekta för dig som vill ett tydligt projekt att jobba med. Varje sajt har, trots att den rullar på, tydliga åtgärder du kan göra för att lyfta den till nästa nivå och tjäna mer än vad jag för närvarande gör. Lyfter du intäkten kan du också sälja den för mer i framtiden.

Efter en rad prissänkningar på ovanstående sajter har jag nu nått en nivå som jag känner är mer än rimlig och rent utsagt billig i sammanhanget. Jag undanber därför skambud. Nog vill jag sälja, men jag är inte desperat.

 

Som du kanske märkt här på bloggen, på Twitter och WN så håller jag ju på att sälja av stora delar av min park med sajter. Jag har nu sålt av 25 sajter och några domäner därutöver och har ett fåtal sajter kvar till salu. Dessa gör jag nu en sista drive för att sälja. Inkluderat i denna slutförsäljning är:

Se länkarna för eventuell statistik och priser. Hör av dig om du är intresserad av någon specifik sajt till christoffer@wallcloud.se.

Notera att övriga sajter, ex Presenttips.se, KalkyleraMera.se och BoUpplysningen.se inte är till salu.

 

 

För ungefär tolv år sedan träffade jag en amerikan, David, när jag var utbytesstudent i USA, och vi åkte på en weekendresa till Mexiko. Under resan visade David mig utdrag från vad han tjänade på annonsinkomster via Google Adsense och affiliateprogram på sina sajter (tex TVdance.com), cirka $100 om dagen. Jag blev helt tagen. Kunde man tjäna så mycket pengar som liksom bara…trillade in på kontot?!

Vi kom tillbaka på söndagen och jag började direkt bygga en sajt. Jag tänker inte avslöja vilken då jag skäms lite över den idag men det var en kul start. Det var skitkul när de första centen trillade in och började bygga mot en första dollar.

Någon månad senare byggde jag en ny sajt från en idé jag hade haft flera år tidigare: Nätkurser.se. Centen fortsatte trilla in och jag kollade saldot varje dag trots att jag inte hade intäkter varje dag. En dag när jag kom hem från jobbet så visade saldot fel, istället för min total på $11 så visade den $134. Jag klickade runt bland rapporter för att undersöka om jag hamnat på fel konto och sen tillbaka på saldo-sidan igen…$137! Men va 17? Minuten senare $138. Jag kunde bokstavligen se hur pengarna tickade in på kontot. Just där och då blev jag fast på affiliatemarknadsföring.

Sedan dess har jag byggt över 80 sajter (ej inräknat satellitsajter) inom galet många områden. Det hör inte till ovanligheterna att jag är med i vardagsdiskussioner där jag uttrycker: “Jag har en webbsida om det!”. Ofta handlade det om att jag blev intresserad av ett ämne och skrev om det samtidigt som jag själv researchade, tex när jag skulle köpa bostad och byggde BoUpplysningen.se.

Sedan 2010 lever jag på affiliatemarknadsföring och har utnyttjat det till att skapa ett livsstilsföretag. Jag har rest runt världen och bott på en lång rad olika platser och jobbat. Inga semesteransökningar, inga chefer och inga väckarklockor. Det har varit en mycket bra tid.

Även om det tidvis har varit hårt och roligt arbete har det också varit bekvämt. När det blir bekvämt blir jag till slut också uttråkad. När jag blir uttråkad tappar jag passionen och då blir det helt enkelt inte bra. Jag började egentligen redan för 1-2 år sedan tröttna men det var inte helt lätt att sig ifrån. Det fanns ju alltid något jag “bara skulle fixa till”, alltid en möjlighet att utnyttja eller ett marknadssegment att täcka in.

Så, jag beslutade mig sent i höstas för att börja sälja av företaget, sajt för sajt. Tanken är att sälja av allt utom en handfull (BoUpplysningen.se, KalkyleraMerase, Presenttips.se och några till). Dessa kommer jag istället att fokusera en del av min energi på.

Än viktigare är att jag kommer att börja jobba aktivt med att komma ut på företag. Jag vill arbeta mer med människor. Detta är något jag bara är i uppstarten av men något som jag hoppas kunna hjälpa till med är att få webbsajter och bloggar att bli mer lönsamma. Jag är inte helt klar med exakt vad jag ska göra än men det kommer lösa sig.

Ni kommer kanske se mindre av mig på webben men mer av mig på stan.

 

Jag har lagt upp närmare 30 sajter till försäljning på WallCloud.se , det är alltså en stor del av min webbsidespark som jag byggt framförallt sedan 2009. Om du är nyfiken på vad jag tjänar på dem, hur mycket trafik jag har på dem eller om du är sugen på att köpa en sajt som levererar från dag 1 så gå in och kolla.

Anledningen till att jag säljer av (nästan) alla sajter är att jag efter 10 år börjar bli rätt trött på affiliatemarknadsföring och ska fokusera på en handfull sajter medan jag kommer att jobba mer som konsult och föreläsare.

 

Jag håller på att justera om i företaget och fokusera på ett mindre antal sajter. I samband med det kommer jag att sälja av ett dussin mindre och medelstora sajter. Vissa har inkomster och bra trafik, några med riktigt bra domännamn och ytterligare några som bara har ett visst SEO-värde att stoltsera med. Samtliga är på svenska om inget annat anges.

All försäljningsinfo etc sköter jag via min företagssida WallCloud.se där man kan läsa om inkomststatistik etc. Länkarna nedan leder till respektive säljsida:

plus lite diverse domäner. Du hittar all information om dessa och allt annat via min överssiktssida om försäljningen här.

 

Det är inte ofta jag skriver på denna blogg längre men i korthet har inte mycket hänt. Jag arbetar fortfarande heltid (i Stockholm) med affiliatemarknadsföring via mitt eget företag och det rullar på.

Jag tänkte adressera en fråga då jag relativt ofta får förfrågningar om att sälja någon av mina 200+ webbsidor. Istället för att beskriva detta i varje svar så gör jag detta publikt här istället. Jag vill också på detta sätt försöka slippa oseriösa köpare eller köpare som inte har någon koll på värdet av en sida.

Mitt resonemang kring att sälja sajter är enligt följande:

 • Ja, jag kan tänka mig att sälja en sajt till en seriös köpare och till rätt pris.
 • Jag behöver inte sälja någon sajt utan gör det om det är en bättre affär än att behålla sajten.
 • Jag har oftast inga direkta investeringsbehov.

Jag har i princip alltid tre alternativ för varje sida:

 • Behålla den som den är utan att lägga någon tid eller investeringar på den och tjäna passiv inkomst på den tills den har tappat alla besökare efter x antal år.
 • Lägga tid och pengar på att lyfta den eller åtminstone behålla den på samma nivå.
 • Sälja den.

 

Vad är då rätt pris?

Jag bedömer värdet på en sida utifrån olika faktorer, till viss mån i prioriteringsordning.

 • Inkomster, dvs “inkomstvärdet”
 • Antal besökare
 • Domänens värde
 • Innehållets värde (content)
 • Arbetsbörda
 • “SEO-värde” – sajtens ålder, inlänkar, SERP-placering etc.
 • Risk / potential
 • Övertalningspremium

Inkomstvärdet

I princip alla mina sajter genererar passiv inkomst, om än i mycket varierande grad. Med avseende på konkurrens, sökmotorresultat etc kommer varje sida att en vacker dag stå utan inkomster om jag inte lägger tid eller kraft på den. Vissa sajter står sig bättre än andra över åren men generellt sett så går denna degenerering långsamt.

Eftersom nästan alla mina sajter är relativt statiska och inte kräver uppdateringar eller översyn så är arbetsbördan oftast minimal, i alla fall för att sajten inte ska försvinna. Det handlar oftast om saker som att förlänga domänen, uppgradera WordPress, byta ut en länk eller två. Med denna (icke-existerande) arbetsinsats kommer förmodligen sidan vara “död” inom x antal år men jag kommer under denna tid tjäna pengar på den.

Ett EXEMPEL på hur en sajt jag lämnat därhän kan bidra med inkomster under x antal år.

En sida jag lämnat därhän kan alltså ge tex 1.000 kr år 1, 600 kr år 2, 400 kr år 3, 200 kr år 4, 30 kr år 5 osv. tills den inte ens drar in pengar nog att täcka domänkostnaden. I det här exemplet så kommer jag alltså tjäna c:a 2.230 kr på sidan under de kommande 5 åren.

Eftersom inkomster i princip är samma sak som sajtens vinst så är det alltså ungefär samma sak som p/e-talet för sajten. Hur många års inkomster jag kan räkna med skiljer sig förstås från sida till sida. Detsamma gäller också den eventuella degenereringen av inkomster. Jag har sajter som har bidragit under många år med mycket lite arbetsinsats och andra som fallit ganska snabbt när jag slutat arbeta med dem.

Det vill säga “inkomstvärdet” av en sajt är beroende på när jag tror sidan kan vara “död” (röda pilen) och hur mycket ackumulerad inkomst jag kommer få tills dess (gröna området).

 

Antal besökare

Antal besökare är ett ganska löst värde som jag vanligtvis inte fäster så stor vikt vid eftersom det oftast indirekt representeras av inkomster. I vissa fall kan det dock vara en diskrepans mellan antal besökare och annonsintäkter. Har sidan en stor andel besökare som kommer via type-ins och bokmärken så är det av högre värde än om allt är från Google.

 

Domänens värde

Oavsett hur lite besökare eller inkomster sidan har (tex när den är “död”) så har den alltid ett potentiellt värde i domänen. En sida som tex Köpa.se har alltid ett domänvärde oavsett besökarantal eller inkomster medan en yuiopz.se har i princip ett nollvärde. Notera att jag inte räknar med domänens potentiella SEO-värde här, utan enbart hur bra domänen är.

 

Innehållets värde

Sidans content har ett visst värde, hur mycket det är skiljer sig från sida till sida förstås. En sida med massor av innehåll och innehåll av hög kvalitet (tex MittSydafrika.se) är förstås dyrare än en sida med lite eller lågkvalitativt innehåll. Detta kan också påverka priset om du tänkte göra om allt innehåll och jag kan behålla rättigheterna till innehållet (för att sätta upp på en annan sajt).

 

Arbetsbörda

Som sagt så har de flesta av mina sajter en relativt låg arbetsbörda. Är arbetsbördan i princip noll så är det förstås värdefullt.

 

“SEO-värde”

En sida som ligger högt i rankingen på Google på viktiga sökord och som har funnits länge och fått många naturliga länkar är mer värd än en sida som inte har några inlänkar alls.

 

Risk / potential

En sajt kan ha en viss potentiell risk eller potential. Om den tex är helt beroende av sökmotortrafiken för ett specifikt sökord så innebär det en högre risk. Potential är sällan något jag tar hänsyn till dock, har jag inte utnyttjat sidans potential så är det för att jag prioriterat andra sajter och förmodligen kommer fortsätta göra detta.

 

Övertalningspremium / “socker”

Slutligen, om ett bud enbart är i paritet med inkomstvärdet etc så är det ändå knappt intressant för mig att gå igenom en affär. Om det bedömda värdet för en sida är tex 10.000 kr för mig så kan jag ändå lika gärna behålla sidan som att sälja den för det priset. För att jag ska gå vidare med en affär så krävs det att jag gör en bättre affär av att sälja den än att behålla den.

Detta kräver alltså att du har en bättre strategi eller idé för att generera inkomster på sidan än vad jag har. Kommer du inte kunna tillgodogöra dig samma typer av annonsintäkter på sidan så måste du ha en ännu något bättre idé.

 

Vad jag förväntar mig av ett bud

Det bud jag förväntar mig för en sida är alltså summan av de olika värden den har för mig:

Förväntat bud = inkomstvärdet + domänvärdet + contentvärdet + SEO-värde – arbetsbörda + övertalningspremium

Detta är förstås svårt att kvantifiera men det ger ändå en fingervisning åt hur jag bedömer värdet för en sida och vad du bör betänka när du ska lägga ett bud. Om du ger mig ett bud på en sajt som enbart motsvarar tex en årsinkomst så är det knappt att jag bemödar mig att svara. Ett alltför lågt bud är också ett bra sätt att få mig att undersöka om det finns bättre köpare på marknaden, tex på MissDomain eller liknande.

 

Investering – inte en kostnad

En annan faktor jag kom på efter att jag skrev detta inlägg första gången är att många ser på ett köp av en webbsida som en kostnad, och inte som en investering. Nu är ju inte köp/sälj-marknaden för domäner och webbsidor helt perfekt men det är i alla fall inte helt orimligt att anta att man kan sälja en sida för ungefär samma pris efteråt – om alla faktorer, som tex inkomster, är desamma.

Köper man en webbsida för 10.000 kr år 0, som har en årsinkomst i snitt på 3.000 kr per år, så har men efter 3 år tjänat 9.000 kr på sidan. Säljer man den sen för 10.000 kr så har man alltså haft en förräntning på 90% över dessa tre år. Utslaget (felaktigt, jag vet, då jag inte tar hänsyn till ackumulerad ränta) på varje år så blir det alltså en ränta på sitt kapital på 30%.

Borde kanske göra en kalkyl på KalkyleraMera på detta…