Currently viewing the category: "Outsourcing"

Är du, eller känner du, en driven och ambitiös person med sikte mot att göra en karriär inom onlinemarknadsföring och SEO? Jag siktar på att anställa en “högerhand” som ska hjälpa till med onlinemarknadsföringen av mitt företags sajter. Personen får gärna vara student inom tex marknadsföring eller något webbspecifikt område.

Erfarenhet inom området är inget krav, det viktigaste är ambitionen och attityden. Resten får personen lära sig!

Läs mer på http://www.wallcloud.se/pdf/extrajobb.pdf och tipsa eventuella vänner, syskon eller liknande.

 

Wall Cloud Productions AB söker, återigen, efter en person som vill arbeta som assistent/administrator inom sökmotoroptimering c:a 5-10 h per vecka. Tjänsten innebär att du:

Agerar utifrån en “action list” från en sökmotorexpert som varje vecka/månad kan inkludera:

 • Skriva artiklar till diverse bloggar, webbsidor och artikelkataloger
 • Hittar länksamarbeten med andra webbmasters
 • Hittar bloggar(e) som vill skriva om våra webbsidor

Du behöver inte ha erfarenhet av sökmotoroptimering innan men följande är krav:

 • Mycket god dator- och internetvana.
 • Att du kan arbeta självständigt och under eget ansvar.
 • Umärkt svenska i skrift.
 • Att du har tillgång till dator och internet.
 • Arbetar snabbt och effektivt.
 • Att du bor i Stockholmsområdet. Inledningsvis kommer vi att arbeta tillsammans medan du lär dig.

Det är en fördel om du dessutom är van att arbeta med WordPress.

Vi erbjuder en mycket flexibel tjänst där du kan välja arbetstider och arbetsplats helt själv (kontorsplats finns inte att tillgå). Det är ett perfekt arbete för kvällar och helger, tex för en student inom marknadsföring eller IT/teknik.

Du kommer att lära dig:

– Sökmotoroptimering och onlinemarknadsföring
– Hur man tjänar pengar på nätet med så kallad affiliatemarknadsföring

Tjänsten är på c:a 5-10 h per vecka. Lönen är per timme och diskuteras separat.

Såhär ansöker du

Skriv till christoffer@wallcloud.se och beskriv vem du är, vad du gör idag och vad du har för relaterad erfarenhet. Jag vill också gärna höra vad du har för planer karriärsmässigt då tjänsten kan komma att fördjupas allt eftersom du lär dig mer.

 

Jag gick nyligen ut med att jag behöver en SEO-assistent. Utöver det är jag också på jakt efter en sökmotorkonsult / sökmotorexpert. Det jag letar efter är antingen ett företag eller en person som söker timanställning (utöver tex studier).

Arbetet går ut på att i ett första skede göra analyser av utvalda sajter, tex Presenttips.com. Dels strukturen på sidan och länkprofilen. Detta görs på en handfull utvalda sajter Dessa analyser ska sedan resultera i en action list som min SEO-assistent sedan utför (tex skriva artiklar, kontakta bloggar, ändra text på sajter etc).

Efter detta första skede kommer jag sedan, månadsvis och löpande, behöva hjälp med:

 • Justeringar av sökmotorstrategin på vissa sajter baserat på hur de utvecklas
 • Support på frågor som rör SEO
 • Eventuellt grundanalyser på nya sajter

Jag räknar med att grundanalysen handlar om ett par dagars arbete och det månatliga arbetet några timmar per månad. Detta är dock något som kommer att bedömas i diskussion med dig.

I praktiken kommer du, eller ditt företag, med andra ord att ansvara för sökmotoroptimeringen för Wall Cloud Productions sajter.

Om detta låter intressant så hör av dig till christoffer@wallcloud.se med information om:

 • Vad du/ditt företag har gjort tidigare
 • Lite om dig eller ditt företag
 • Offert i form av pris per timme

Ställ också gärna frågor i kommentarsfältet om något är oklart vad gäller denna tjänst / uppdrag.

ps. Ni som har många SEO-kontakter i sitt nätverk får gärna Twittra om detta!

 

Under Paradise Business Camp’s sista rafflande minuter på Koh Chang så började jag och Manuel Meurer diskutera en idé som jag fram till då hade på Medel-prioritet i min idélista: att göra en sida med bara rosa saker. Den var sorterad i kategorin: “Skulle kanske funka men det är nog inte värt tiden att göra det”. Just där kom en av de stora fördelarna med PBC fram, hur samarbeten och olika kompetenser kan matchas.

Rosa ting.se

Det slutade med att Manuel gjorde en applikation som kommer att gå under namnet ShowSpace. Jag var med under utvecklingsfasen som testare och har i dagsläget 10-12 virtuella butiker i olika stadier av lansering.

Det som gjorde detta möjligt är att jag kunnat outsourca i princip allt:

 • Fiverr.com har gett mig logos och ikoner.
 • Freelancer.com har gett mig personer som hämtat hem produkter och lagt in dem i systemet
 • Sen har jag använt svenskar som har översatt och skrivit om produktbeskrivningarna, via den här bloggen och WN.se.

Här skulle jag vilja tacka bland annat Tore som hjälpte in mig på outsourcing-spåret samt de som hjälpt mig att lägga in produkter: Fredrik, Jasmine, Michaela mfl.

ShowSpace passar främst till produkter med en stark grafisk köp-profil: saker man köper till mångt och mycket för att man gillar det man ser. Detta koncept har jag gjort att jag skapat:

 • RosaTing.se (som är den sidan som lanseras nu) respektive PinkShape.com, som är den amerikanska versionen
 • Hjärteting.se respektive HeartShapedProducts.com – romantiska presenter som alla är mer eller mindre hjärtformade
 • KramNalle.se respektive HouseOfForgottenTeddybears.com – söta nallebjörnar och är i princip Sveriges största inom nallebjörnar, sett till hur många som finns på sidan.
 • MaskeradGarderoben.se – maskeraddräkter köps till stor del på utseendet. Den här är inte klar än men kommer att bli Sveriges största sida inom kategorin.
 • >Presenttips.nu – på sätt och vis en grafisk representation av Presenttips.com
 • Boobisar.se och BoobShapedProducts.com – Bröstformade skämtprylar till svensexor etc. (i princip tänkt som ett länkbete åt de andra butikerna)
 • DesignHangers.com – en väldigt nischad sida med coola väggkrokar. Kolla in den så förstår du.
 • På gång (men ännu inte skapade) är också en sida med klockor och en med blommor som man ju också till stor del “köper med ögonen”
 • Utöver detta har Manuel även gjort RosaDinge.de och inHerzForm.de.

Kom gärna med feedback, idéer på andra produktkategorier som skulle fungera bra inom detta koncept eller andra typer av idéer, rent generellt.

 

Jag uppdaterade precis mitt förra inlägg där jag söker personer som vill ha ett extraknäck med att lägga in produkter. Jag behöver återigen än fler personer som kan göra detta så hör av dig om du vet någon som är sugen!

I takt med att jag får fler och fler sidor och då jag inte vill fokusera på sökmotoroptimering (online-delen) själv så är jag i behov av någon som kan hjälpa till med sökmotoroptimering. Den typ av profil jag letar efter är:

 • Förmodligen runt 18-25 år
 • Mycket internetvan. Surfar mycket på nätet och är aktiv på forum och gärna har en egen blogg.
 • Det är en fördel om personen har vana av att arbeta med sökmotoroptimering men är inget krav (faktiskt).
 • Det är en stark fördel om personen bor i Stockholm.
 • Lätt att lära
 • Van att skriva (skriver god svenska)

De uppgifter jag vill att personen ska göra är att skapa inlänkar på olika sätt:

 • Hitta, utföra och registrera länkbyten
 • Utvärdera länkkvalitet
 • Skriva blogginlägg på specifika bloggar jag har
 • Hitta relevanta webbsidor och kontakta dem

Jag kommer att lära ut det som personen behöver kunna. Det viktigaste är att du har möjlighet att dedikera ett antal timmar i månaden åt detta och gärna att du ser att webbutveckling, marknadsföring och sökmotoroptimering är något du kan tänka dig att jobba i framtiden. Jag lär gärna ut allt jag kan mot att få en duktig samarbetspartner.

Lönen kommer att vara prestationsbaserad och anpassad till den målgrupp jag söker. Det är alltså inte en professionell sökmotorkonsult jag söker.

Eftersom jag fick frågan ett antal gånger via mejl förra gången så: Ja, jobbet är såklart vitt!

Edit 2011-07-22: Jag har tillsatt den här posten nu.

 

Jag började ju tidigare i år med att outsourca vissa delar av mitt arbete. Framförallt har jag outsourcat via Freelancer.com, Fiverr.com och till personer i länder som Pakistan, Bangladesh, Indien, Bulgarien men också Grekland och Frankrike. Utöver det har jag även anlitat en student som skribent för en ny sida. Jag tänkte berätta lite om vad jag lärt mig av detta då jag vet att många undrar.

Freelancer.com

Freelancer.com blev jag rekommenderad av Tore Friskopp att använda och jag är mycket nöjd med den tjänsten. Det är lätt att få tag på rätt typ av personer och systemet är relativt användarvänligt. Jag har haft ungefär fem projekt på Freelancer som alla har legat på minimigränsen på 30$. Det har då handlat om att researcha och lägga till 100 produkter till sidor som DesignHangers.com och andra liknande webbsidor i samma projektserie.

Jag hade fått tips om att vara tydlig med instruktionerna och jag har verkligen varit övertydlig med instruktioner och guider. För designjobb är det lite svårare men där gäller snarare att man är tydlig med att man vill iterera med designern och bolla fram och tillbaka.

Resultatet har överlag varit positivt men med en del rejäla bottennapp. Vissa har inte följt instruktionerna över huvud taget och bara lagt ned jobbet efter halva utan ett ord. Då behöver man förvisso inte betala heller.

Min konstigaste erfarenhet är med en frilansare från Bangladesh som jag anlitat tre gånger. De första två gångerna gjorde han ett strålande arbete och var klar på nolltid (med att lägga till produkter). Den tredje gången verkar han ha fått totalt hjärnsläpp och följer varken instruktioner eller tidsramar. Skillnaden gentemot de två första uppdragen var dock att det var något mer komplicerat och jag utgick ifrån att ha “fått ångan uppe” och kunde klara det.

Andra uppdrag jag lagt ut på Freelancer är att skapa “säsongsteman” till Presenttips.com ($60, nöjd) och att göra om PSD till HTML/CSS ($30, ganska nöjd).

Fiverr.com

Jag har också använt mig av Fiverr.com, mycket för att skapa logos och bilder (se tex den rosa fén på RosaTing.se) men även för att skaffa “300 fans på Facebook”. Allt på Fiverr.com kostar $5 och man har inga riktiga garantier. Hittar man rätt person så får man en ganska god hit rate och i vissa fall har jag använt samma person att göra om en design igen (och betalat $5 till). Det är så lite pengar i fråga. Just för logos till lite mindre webbsatsningar etc är Fiverr.com superbt (rekommenderar “Rhicreation”).

Fiverr.com är dock inte så bra att använda för att göra beställningar på jobb även om funktionaliteten finns. Jag har lagt ut ett otal beställningar men aldrig fått napp. Leta istället upp någon som gör det du vill fixa.

Vill du ha lite tips på vad man kan använda Fiverr till så kolla in Tores FiverrOfTheDay.com där han skapat hela sidan med hjälp av Fiverr.com.

Anlita studenter och ungdomar

Jag lät min lillasyster sätta upp lite lappar i Lund för att få fatt på studenter som ville ha extraknäck som skribenter. Jag letade främst efter läkarstudenter och fick ganska tidigt napp. Jag fick egentligen bara ett svar men det räckte. En läkarstudent som numera har studieuppehåll och jobbar som skribent på en tidning, en perfekt matchning med andra ord. Hon har hjälpt mig att skriva innehållet till TandUpplysningen.se (som inte riktigt är klar än).

Det är förstås otroligt mycket lättare att föra diskussioner med en svensk och man kan släppa ordentligt mycket mer på tyglarna och ge en annan frihet. I mitt fall gjorde jag dock bort mig lite i form av att inte specificera jobbet tillräckligt bra (ganska vettigt att ta betalt per ord blev min lärdom) men jag tog smällen själv.

När jag anlitar studenter och ungdomar betalar jag (självklart) ut lön vilket gör att det förstås blir lite dyrare än att kunna bli fakturerad men det är ändå oslagbart för att kunna göra jobb på svenska. Dessutom är arbetsgivaravgiften halverad för personer under 25 (?) år.

Anlita andra företagare

Ett annat mindre projekt var något jag diskuterade med Tore på PBC. Han förmedlade en kontakt till en frilansande taxichaufför som ofta har med sig laptopen i bilen. Tanken var att han skulle kunna extraknäcka mellan körningar vilket var en fin tanke men som inte riktigt fungerade. Det är dock ett intressant spår att följa upp, det måste finnas flera yrkesgrupper som kan fakturera och som har en del dödtid i sitt vanliga jobb. Om du känner någon är jag alltid intresserad!

Jag har blivit tipsad att använda mig av Contentor.se också men har inte riktigt kommit dit än. Det har främst med att göra med att jag tycker det är roligare att ge någon student ett sommarjobb om det kostar ungefär lika mycket i slutändan.

Slutsats

Så, min slutsats är att det finns fler fördelar än nackdelar med att outsourca. Framförallt är den stora fördelen att man kan outsourca tråkigt jobb (produktregistreringar, design, designimplementation) och att det nästan alltid är riktigt billigt. Nackdelen är att när man går på en (bangladeshisk) mina så får man i slutändan nästan lägga ned lika mycket tid och (negativ) energi på att instruera som det hade tagit att göra det själv.