Jo, jag vet. Min plan när jag sålde alla sajter var ju inte att jag skulle göra nya egentligen men det finns väl undantag antar jag. Sedan 3 år tillbaka har jag hållt på med improvisationsteater. Improvisationsteater är en hobby som har gått från att vara något jag knappt kände till, till ett av mina största intressen.
För dig som inte känner till improvisationsteater så handlar det om pjäser som är helt improviserade och helt utan manus. Alla repliker hittas på i stunden och ingen vet hur en scen eller pjäs ska sluta. Publiken är ofta involverad till exempel genom att ange kriterierna för en scen.
Jag började med improvisationsteater som en utmaning, mycket för att det var något av de läskigaste jag kunde tänka mig: att stå på en scen och göra något underhållande utan att ha en aning om vad jag skulle säga. Det visade sig vara riktigt, riktigt roligt och sen var jag fast.
Som vanligt när jag djupdyker i ett ämne blir det ju en webbsida av det till slut, även om det alltså inte var planen den här gången. Det fanns dock ett stort behov av en samlingssidan för improvisationsteater (eller “impro” som det ofta kallas kort) som samlade alla kurser, teatrar, föreställningar och framförallt tekniker/övningar man kan göra.
Så jag köpte domänen impro.se med ambitionen att bli Sveriges bästa samlingssajt för improvisationsteater i Sverige. Det saknas dock fortfarande föreställningar på sajten men det kommer.
I samband med att jag skulle vara med i Aftonbladet och sedermera Nyheter24 så gick jag in och kollade om artikeln blivit lanserad nästan varje dag. Jag var redan innan dess trött på alla klick-rubriker men det gjorde att jag blev motiverad att hitta på nåt kul som belyser exakt hur illa däran det är med alla dessa ‘Nyhetssajter’.
Så, nu har jag lanserat en ny funktion på KalkyleraMera.se som lyfter fram det på ett rätt roligt sätt. Eftersom alla rubriker är uppbyggda på ett och samma sätt (Konstaterande + bindestreck + nyfikenhetstext) så var det lätt att göra.
Det som görs (automatiskt) är att två klickrubriker kombineras slumpmässigt baserat på “konstaterande” och “nyfikenhetstext” och resultater blir rätt roligt:
- Skandalscenerna fortsätter i fotbolls-EM – med mindful eating
- Bytte kön – på gräsmatta
- Fler unga tjejer börjar röka när de är gravida – mitt i brinnande kvartsfinal
- Här slår Ebba tillbaka mot mobbarna – kvinna gripen
- Remi, 18, fick sitt livs värsta besked – i en nakenklänning
- Gravid kvinna höggs ihjäl av sin man – utan att äta
Utöver det görs också en analys av hur ofta dessa sajter bygger sina rubriker enligt “click bait”-konceptet.
Hoppas att ni tycker att det är lika kul som jag!
Se slumpmässiga rubriker: http://www.kalkyleramera.se/rubriker/
Analys av tex Nyheter24: http://www.kalkyleramera.se/rubriker/sajt/nyheter24
Skriv gärna din favoritrubrik som kommentar, och/eller kom med feedback!
Euron.nu är, tillsammans med dollarn.nu, två av de 10 första sidorna jag gjorde. Idén fick jag från den exemplariskt enkla vecka.nu (som bara visar veckonumret) och applicerade samma sak fast för eurokursen respektive dollarkursen. Allteftersom föll sajterna i glömska, jag fick fler konkurrenter som kopierade idén och därtill blockade Google Adsense sidan för att den hade för lite innehåll (jo, det var ju halva tanken).
Funktionen och besökarna fanns förstås kvar och Euron.nu hade den högsta type-in ration på mina sajter (50%!). Efter att ha sålt Dollarn.nu för ett tag sen till Årsunda Webbinvest AB så sålde jag nu i veckan också Euron.nu, för en icke-offentlig summa.
Jag önskar Magnus Hansén all lycka till med att vidareutveckla sidan!
Jag har pratat länge (alltför länge) om “Wall Cloud Productions 2.0”, och om att gå från tekniker, förmodligen via projektledare och åtminstone till VD men förhoppningsvis bara ägare till mitt företag. Att sluta hålla på med nyutvecklingsprojekt (själv) och gå mer mot att växla upp verksamheten, outsourca mer och bara hålla på med det jag är duktig på.
Det har väl gått sådär.
Det är så lätt att lägga sina smutsiga fingrar i “ska bara fixa till det här så det blir rätt gjort”-projekt och så sitter man där och fixar buggar på sajter med 10 besökare om dan, ändrar till fetstil på ett blogginlägg som 5 personer kommer läsa osv. Tänker ofta på att mitt jobb hade varit lättare om jag varit lite sämre på allt jag gör, utom kanske viktigare saker. Då hade jag ju låtit andra göra det från första början.
Nu står jag förmodligen på toppen av min förmåga när det gäller Rails-programmering och kronan på verket (om än inte den mest tekniskt avancerade sidan jag gjort) blev mitt sista projekt, mitt sista släpp: StormChasingUSA.com 2.0 (1.0 var en ful, tungladdad sak i php). Nu ska jag låta asiatiska (?), bättre förmågor göra jobbet medan mina kunskaper i området förtvinar på bekostnad av nyttigare, mer lönsamma kunskaper.

Jag ser på min egen webbdesign som på Volvo. Det är kanske inte apfult, men funktionellt…fast i slutändan kanske inte så lönsamt.
För att verkligen grotta ner mig ordentligt i 1.0-träsket har jag gjort designen själv också (bortsett från illustrationerna som är från Fiverr).
När det projektet blev klart så började jag göra en ordentlig analys av mina sajter och företaget i sig. Jag insåg att jag börjat tappa på en del fronter, framförallt inom SEO. Det visste jag iofs redan men utvecklingsprojekten hade stått före och jag hade halvt ignorerat problemet.
Även om tanken var att verkligen gå in i WCP 2.0 efter detta sista projekt så ser jag nu ingen utväg. Fortsätter jag göra allt själv så finns inte företaget kvar om ett par år (eller, det är inte såpass lönsamt att jag kan leva på det i alla fall). Så bli inte förvånad om mitt nästa blogginlägg är på tagalog!
Slutsatsen är väl att: man kan lära sig mycket, men det tar ett tag innan man förstår det.
Jag har precis gjort klart mitt senaste projekt och det enligt en ny princip jag försöker tillämpa för 2013 och framåt: att anlita andra till att göra det jag inte är bäst på och programmering är inte riktigt det. Webbdesign är det egentligen inte heller.
Detta syns tydligt nu när resultatet står klart på Tågbiljetter.nu: snyggt och välgjort. Sidan har gått från att vara en usel WordPress-sida med relativt meningslös information (se hur Bussbiljetter.nu fortfarande ser ut så förstår du) till en sökmotor för billiga tågbiljetter från Tradera (i fortsättningen även andra sidor). Tack till det har jag Calle på Omnidev som har varit fantastiskt duktig och lyhörd.
Tanken är alltså att jag ska börja anlita, outtaska och outsourca så mycket som jag kan under 2013. Min plan är att jobba lite mindre än jag gjorde under det relativt intensiva 2012 men framförallt att jobba smartare och med det som jag är duktig på.
Det är ganska uppenbart att den här sidan nådde sin peak 2007/2008 när jag var på Bali. Jag var galet taggad inför uppgiften och hade extremt mycket skriv i fingrarna och kunde lägga ned 1-2 h på att göra ett riktigt bra blogginlägg.
Jag gillar fortfarande att skriva men jag gör det så mycket professionellt nu att jag liksom inte har någon energi eller kreativitet kvar för denna blogg. Samtidigt gillar jag att skriva här lite nu och då. Jag blev lite förvånad i förra veckan faktiskt när jag pratade med lite annat webbfolk på seminariet Adsense in your city i Stockholm och två personer faktiskt refererade till bloggen, varav en till mitt senaste inlägg.
Uppenbarligen läser ni alltså bloggen fortfarande och det är jätteroligt. Jag har precis återupptäckt bloggandet och går loss lite nu och då på min nya presenttipsblogg och får lite utlopp för mitt kreativa skrivande. Det är lite mer styrt eftersom allt handlar om presenttips men ibland kan det nästan göra det lättare.
Det bästa med att ha en egen blogg är att man får skryta och jag blev faktiskt riktigt nöjd med den här artikeln idag. I övrigt är jag rätt nöjd med de artiklar som jag publicerat såhär långt. Det har varit lite för roligt att skriva att jag tappat lite fokus på att göra artiklar som är mer konverterande men kommer trafiken så brukar pengarna ofta följa. Bloggen har också gått från 2 UB/dag (när jag köpte den) till nuvarande 150 UB/dag med en ganska bred spread av trafikkällor (inte bara sökmotorer med andra ord).
Presenttips.com var min första domän jag köpte och redan då var domänen Presenttips.se upptaget. I 2007 kontaktade jag ägaren för att köpa domänen men prisförslaget jag fick var högre än min dåvarande årsomsättning så jag avböjde. Något år senare kom jag, tack vara Daniel Blomster, över Presenttips.nu som var ledig (!) .
I samband med att jag gjorde en kraftig uppdatering och en storsatsning på Presenttips.com ville jag komma över Presenttips.se för att dels inte läcka trafik till domänen (folk som tror de går in på min sida men går till Presenttips.se istället) men också för att på en lite bredare front satsa på “presenttipsmarknaden”.
Priset hade dock gått upp sedan sist, då flera aktörer varit ute efter domänen, men med en kreativ lösning lyckades jag och ägaren komma överens. Efter en vecka i Tallinn, där den sympatiske ägaren av domänen bor, så är jag numera ägare till Presenttips.se. Jag går av principskäl inte in på köpeskilling eller vad den “kreativa lösningen” innebar men affären var den största jag gjort hittills.
Förra året efter sommaren lade jag upp en road map med projekt jag ville slutföra. Jag hade analyserat vilka sajter jag behövde förbättra och vilka nya idéer som jag ville genomföra. Naivt nog satte jag målet till nyårsafton 2011. Tanken var i princip att göra ett projekt i månaden och det hade kanske fungerat om jag bara gjort om sajterna rakt av utan förbättringar.
De flesta sajterna i road mappen (vägkartan?) var tänkta att byggas i Rails och fördelen med Rails är ju att man kan få en massa smarta och bra funktioner som jag inte kunde göra i php. Varje projekt växte därför till ungefär 3-4 ggr den planerade storleken, vilket var korrekt ur affärssynpunkt men gjorde förstås att det drog ut på tiden. För drygt en vecka sen blev jag klar, 9 månader försenad 🙂
Den sista sajten (efter KalkyleraMera.se 2.0, Köpa.se 2.0, BokaVäder.se, MittSydafrika 2.0) att få en välbehövlig uppdatering var min viktigaste sida Presenttips.com. Den hade börjat tappa i konkurrensen och var svår att uppdatera.
När jag nu lanserade Presenttips.com 2.0 så är det alltså i Rails och jag har kunnat förbättra den på alla punkter. Sidan är cirka 2-3 ggr “större” i form av antal presenter, antal artiklar, antal ingångar osv. Den har också en massa spännande funktioner i form av önskelistor och födelsedagspåminnare. Lanseringen gick dock lite sådär och sidan led av en massa barnsjukdomar som gjorde att den kraschade hela tiden (minnesläckor) samt var otroligt långsam. Det är först nu som den börjar komma på fötter ordentligt.
För mig var Presenttips.com 2.0 också en milsten i mitt eget företag. När jag nu är “klar” med min road map kommer jag lägga mer fokus på att förvalta, marknadsföra, sälja, optimera och konsulta. Helt enkelt få ut det mesta av min hemsidespark istället för att utöka den. Mina bästa sajter är numera på en nivå jag är tillfreds med så jag ser verkligen fram emot det. Det är otroligt energikrävande att lansera projekt då det är lätt att bli helt uppslukad av dem och glömma allt annat, tex SEO.
I och med denna lansering drar jag nu en lång djup suck: Aaaaaaahhhhhhhhh……
Brukar du ställa dig frågorna:
- Vilket affiliateprogram ligger butik X på? Har de ens ett affiliateprogram?
- Vilka affiliatebutiker säljer tex tandblekning, kalsonger, kontantkort?
- Hur var det nu? Ligger Mobilglitter på Double eller Adrecord?
En googling på “affiliateprogram butik.se” ger ju ofta träffar i form av affil.se etc vilket är en bra sida men också ofta out-of-date. Butikerna byter ju affiliateprogram som jag byter hemland…
För att lösa detta åt mig själv (och åt er andra) har jag lagt in ett påskägg på Köpa.se där man numera, dolt, via sökfunktionen kan söka och hitta just detta genom att söka med sökordet “affsearch”, tex:
– “affsearch kläder” ger affiliatebutiker som säljer kläder och deras affiliateprogram
– “affsearch nelly.com” ger vilket affiliateprogram Nelly.com ligger
osv men alltid med “affsearch” först.
I princip alla affiliatebutiker från alla svenska, och de större utländska, affiliatesystem finns med. Några undantag och begränsningar är:
- Gambling och lån finns inte med (helt enkelt för att det inte är produkter som kan “köpas”)
- Den visar bara ett affiliateprogram (även om en viss butik kan finnas med hos flera).
- Kategorimatchningen är bra men inte komplett (en sökning på kontantkort ger kanske inte ALLA butiker som finns).
Fördelen är dock att informationen är uppdaterad och snudd på komplett (nya butiker på affiliateprogrammen kan ta lite tid innan de kommer upp). Detta görs av ren självbevarelsedrift eftersom jag använder samma butiker och affiliateprogram själv på sidan.
Hoppas att detta kan vara till användning för er!
En av de första sidorna jag skapade var dollarn.nu, en minimalistisk sida inspirerad av Vecka.nu som i likhet med denna gjort en sak, and one thing only: visat dollarkursen. När jag skapade sidan brukade jag själv gå in på SVT text och leta upp dollarkursen men det var lite väl krångligt så jag skapade denna sida tillsammans även med euron.nu och rantan.nu.
När sidan byggdes fick man 1 kr per klick från Ekonominyheterna via Tradedoubler och sidan blev snabbt riktigt populär. Jag tror jag som mest snittade på 1 500 besökare per dag, varav ganska många var type-ins. När Ekonominyheternas program försvann gick jag över till Adsense och fick relativt sparsamma intäkter från sidan (några tusenlappar per år). I samband med det började också konkurrerande sidor dyka upp, i slutändan fanns det nog 4-5 stycken webbsidor som gjorde exakt samma sak. Tröskeln för att åstadkomma en kopia var ju minst sagt låg.
2009 (tror jag det var) blev sidan, liksom Euron.nu, avstängd från Adsense då det inte fanns “tillräckligt med content på sidan”. Daaahhh, det är ju halva poängen!… Något år senare började Google själva visa dollarkursen redan i sökresultatet (<insert class=”low”>konspiration</insert>). Sidan höll dock forftarande en stadig besökarstatistik om än långt ifrån dess glansdagar.
I våras hörde Magnus Hansén av sig och ville köpa sidan. Jag har egentligen numera ändrat min princip till att vara mycket restriktiv med att sälja webbsidor men budet i kombination med mina egna (brister på) planer med webbsidan gjorde att jag sålde sidan ändå. Magnus har även köpt motsvarande konkurrerande dollarsidor och jag önskar honom stort lycka till med att utveckla sidan bättre än jag själv hade tid, ork eller idéer till. Det ska bli spännande att följa vad han kommer göra, den nya versionen ligger redan uppe.
Om mig och den här bloggen
Den här bloggen hette förut "Du säger väl inte upp dig nu?" och var en blogg jag framförallt skrev på när jag åkte till Bali 2007/2008 för att jobba med ett drömprojekt - att arbeta med webbproduktioner på distans.
Passionen för webbproduktioner, personlig utveckling och resandet är kvar, och om det samt en del annat skriver jag numera om här på Bjorkwall.com.
Mitt företag heter Wall Cloud Productions och det är under detta jag driver samtliga webbsidor (se vilka det är här).
Du kan kontakta mig på christoffer@bjorkwall.com (privata saker) eller christoffer@wallcloud.se (webbrelaterade saker).
Senaste inläggen
- Fråga vad du vill i P3 på lördag om storm chasing
- Ny sajt om improvisationsteater i Sverige
- Pratar storm chasing i Morgonpasset P3 imorgon
- Vikten av inspiration – historien om mina 12 år som affiliate
- BoUpplysningen till salu
- “Sista” sajten såld
- Fyra sajter kvar till salu
- Sista sajterna ute till försäljning
- ‘Nyhetssajterna’ har förutsägbara klickrubriker – då gör KalkyleraMera.se det omöjliga. “Det är det sjukaste vi sett”.
- Storm chasing i år igen
Senaste kommentarerna
- Christoffer on Mina sajter
- Karl on Mina sajter
- Christoffer on Att leva på Bali
- Julia Martensson on Att leva på Bali
- Karina on Vikten av inspiration – historien om mina 12 år som affiliate
Läsa mer om mina resor?
En stor del av det jag skrivit om här på Björkwall.com har varit mina resor. Nu har jag dock startat en separat blogg för mina resehistorier, se TalesOfTrips.comArkiv
- April 2018
- March 2017
- January 2017
- December 2016
- November 2016
- October 2016
- September 2016
- June 2016
- May 2016
- March 2016
- January 2016
- October 2015
- May 2015
- November 2014
- October 2014
- August 2014
- July 2014
- June 2014
- May 2014
- December 2013
- September 2013
- January 2013
- December 2012
- November 2012
- October 2012
- August 2012
- July 2012
- May 2012
- April 2012
- February 2012
- January 2012
- December 2011
- November 2011
- October 2011
- August 2011
- July 2011
- June 2011
- May 2011
- April 2011
- March 2011
- February 2011
- January 2011
- December 2010
- November 2010
- October 2010
- September 2010
- August 2010
- June 2010
- May 2010
- April 2010
- March 2010
- February 2010
- January 2010
- December 2009
- November 2009
- October 2009
- September 2009
- August 2009
- June 2009
- May 2009
- April 2009
- March 2009
- February 2009
- January 2009
- December 2008
- November 2008
- October 2008
- September 2008
- August 2008
- June 2008
- May 2008
- April 2008
- March 2008
- February 2008
- January 2008
- December 2007
- November 2007
- October 2007
- September 2007
- July 2007
- May 2007
- April 2007
- March 2007
- February 2007
- August 2006
- July 2006
- August 2005
- July 2005
- June 2005
- May 2005
- April 2005
- March 2005
- July 2004
- June 2004
- May 2004
- April 2004
- March 2004
- February 2004
- January 2004
- December 2003
- November 2003
- October 2003
- September 2003
- August 2003
- July 2003
- June 2003