Currently viewing the category: "Hur tjänar man pengar på hemsidor?"

Jag nämnde ju tidigare att jag hade en sida som höll på att säljas. Nu är affären igenom och Maskeradkostymer.se är såld. Det är en bra affär för båda tror jag då köparen får en färdig “butik” att sälja maskeradkläder i och har betydligt bättre inkomstpotential än jag.

Sidan har förvisso gett en ganska hygglig inkomst via Adsense (framförallt när jag spammade den 2008) medan affiliateprogram med maskeradkläder har lyst med sin frånvaro, bortsett från D7. I det hela taget en bra affär för båda parter – dessutom får jag en sida mindre att fokusera på.

Köparen får avslöja sig själv i kommentarsfältet om han vill, och presentera närmare hur han kommer använda sidan. Lycka till!

Nu totalfokuserar jag på Köpa Bostad-guiden som från och med nästa vecka kommer flytta (och döpas om) till BoUpplysningen.se för att markera det helhetsfokus jag tänker omfamna. Jag brinner verkligen för den sidan och målet är att sidan ska bli det självklara valet när man ska flytta – och inte riktigt vet i vilken ände man ska börja. BoUpplysningen.se ska bli den änden.

 

Jag brukar alltid tänka mig att det är riktigt enkelt att göra pengar på webben. Det är bara att ha en idé, göra en hemsida och lägga upp lite annonser. Visst, det ÄR enkelt att tjäna lite småsummor (någon dollar per månad), men det är nog inte så enkelt som jag tidigare trott.

Jag har också tänkt att det inte är något speciellt med hur jag fungerar som gör att jag har ganska lätt för detta men jag tror det är det. Jag tror inte längre på att vem som helst kan tjäna pengar på webben. Ska förklara vad jag menar.

För att nå målet med att ha en sida som drar in pengar varje månad behöver man:

  • En idé
  • Ett marknadssegment
  • Skapa sidan
  • Skapa innehållet
  • Marknadsföring
  • Ett sätt att göra om besökarna till annonsklick

De flesta har en eller annan idé på vad som skulle fungera på webben men många slutar här. Det är dessa som jag brukar höra: “Vet du vad du borde göra…” från lite nu och då. Det är inte sällan dåliga idéer i sig men…

…en sida behöver ett marknadssegment! Dvs, dels en läskrets och en uppskattning av konkurrensen. Att göra en lägsta-budet-sida eller en sida om smslån i dagsläget är tex ganska dödfött. Konkurrensen är mördande! Att göra en blogg för kvinnor i 70-årsåldern med ledgångsreumatism saknar konkurrens…men förstås också en rimlig läskrets.

Då behöver man alltså skapa sidan. Här faller ytterligare några bort helt enkelt i brist på tekniska kunskaper. Å andra sidan är det lätt att skapa en WordPress-sida, en Blogspot-blog eller en Joomla-sida, med lite vilja. Om man verkligen tror på sin idé kan man förstås anlita en webbdesigner att fixa sidan.

Med sidan klar behöver man skapa innehållet. Det handlar antingen om att skriva text från eget huvud, vilket kräver att man verkligen kan det eller är väldigt allmänbildad (gäller framförallt om man gör många sidor ofta). Alternativet är att researcha vilket är tidsödande och ofta ganska tråkigt. Här skulle jag säga att många faller bort, man inser inte hur mycket arbete som ligger bakom här. Ett tydligt tecken på det är mängden halvtomma sidor det finns på nätet.

Många tycks också naivt tänka “den ska bli web 2.0 och användarna ska bidra med innehållet” – vilket förstås funkar men breaking-point på den är otroligt hög. Man behöver många besökare eller väldigt dedikerade besökare för att det verkligen ska fungera (för mig är det endast GoogleEarthCoolPlaces.com som fungerar ordentligt med användarbidrag).

När själv sidan sedan är klar behöver man marknadsföra den. Även detta steg glömmer många bort, man bara liksom “hoppas” att det ska fungera, att idén är så bra att den första besökaren kommer berätta för hela världen…mmm…nej. Om man inte har en sanslöst spännande sida med en viral idé eller mycket pengar så måste man jobba även här.

Det handlar ofta om mejlande, bloggande, registrerande, kommenterande osv för att få rätt personer att uppmärksamma sidan och förhoppningsvis länka till den också. När sidan nått en viss länkstatus så hamnar den förhoppningsvis såpass högt i Google att den uppmärksammas automatiskt. Har sidan en bra grundidé går den då relativt automatiskt.

Då har du alltså en sida med ett besökarflöde så du kan du börja tjäna pengar på besökarflödet. I min bekantskapskrets utanför webben tror de flesta att jag kontaktar företag och säljer in banners – vilket förstås är lååångt ifrån hur jag jobbar. Jag jobbar allra, allra helst med Adsense för att det är enkelt och lönsamt. Vanliga Affiliate-program (som tex Affiliator och Tradedoubler) fungerar också men även här krävs ganska mycket jobb för att lägga upp och ta bort länkar allteftersom programmen slutar och kommer nya.

Ett exempel då:

Min senaste sida StormChasingUSA.com är ett ganska bra exempel. Idén är inte så speciell egentligen, jag ger besökaren en översikt till de olika tourerna man kan använda när man åker på Storm chasing i USA.

Marknadssegmentet är också passande. Det finns MASSOR av sidor om storm chasing, i princip för att varenda storm chaser i världen har sin egen sida. Det finns dessutom ett antal storm chasing tour operators som konkurrerar om sökord etc. Mitt segment fungerar dock för det fanns  ingen översiktssida innan samt faktumet att storm chasers oftast inte kan så mycket om onlinemarknadsföring och sökmotoroptimering – vilket skapar en lucka åt mig.

Att skapa sidan var inte gjort över en natt då det handlar om en del php-programmering och databasknåpande. Det mesta hade jag dock gjort tidigare så jag kunde klippa och klistra från tidigare sidor. Designen gjorde jag själv, också baserad på andra sidor jag gjort.

Skapa innehållet var en av de jobbigaste sakerna med denna sida. Det här är ett typexempel på webbproduktion skulle jag faktiskt säga. Det som är själva existensberättigandet (affärsidén om du så vill) med min sida är att besökaren slipper Googla runt och dra slutsats efter slutsats, skriva Excel-blad för att jämföra osv. Allt finns här.

Men, alltså måste jag göra jobbet först. Jag måste göra allt Googlande, sammanställande, sortera informationen och till slut lägga in det i databasen. Inte direkt roligt och ganska tidsödande. Här skulle det förstås vara bra med en anställd!

Marknadsföringen har jag pysslat med de senaste dagarna och i princip handlar det om att mejla varenda storm chaser med egen hemsida eller blogg och be dem tipsa om sidan. Detta steg underlättas oftast ju bättre sida man har såklart…försök marknadsföra en smslåne-sida på detta sätt tex 🙂

Jag har inte satt igång med annonserandet på sidan för att det helt enkelt ser ganska fult ut med en ny sida med en massa annonser. Framförallt när man är i ett känsligt läge att försöka skapa inlänkar. I framtiden kommer det såklart att finnas lite Adsense och jag kanske, kanske kommer försöka få provision hos de olika guidade turerna.

Såhär jobbar alltså jag och det kräver en hel del jobb. En del är jäkligt skoj och en del är ganska tråkigt – det gäller att man har disciplin och målfokuset att göra båda. Det är klart att man kan anlita någon (jag gör det ibland) men det är dels dyrt och dels ofta svårt att definiera arbetet.

Min affärsidé är lite 4-hour-work-week, att göra sidor som jag bara behöver göra engångsinsatser på och som kräver väldigt lite underhåll. Jag vill inte knyta upp mig på att tvingas arbeta med sidan i timmar per vecka för att hålla den flytande. Därför undviker jag oftast lösningar som kräver direkt kundkontakt. Jag göra inte sidor åt företag eller privatpersoner och jag försöker inte sälja in annonser.

Detta är alltså min affärsidé och det finns andra som lyckas på andra sätt och med andra metoder. Har du själv bloggat om din lösning så tipsa gärna om det i kommentarsfältet!

 

Jag önskar att det fanns betydligt bättre konkurrens bland affiliateprogrammen i Sverige. Jag syftar då specifikt på säljbaserade affiliatenätverk som tex Tradedoubler och Affiliator och inte på klickbaserade nätverk som tex Adsense eller Adoperator. Hos de tidigare är det i princip skit rakt igenom.

Min annonseringsfilosofi är att till 99% ha textbaserade direktförsäljningsannonser (till skillnad från banners) och i mångt och mycket direktlänka till specifika produkter i annonsörernas sortiment. Jag tycker jag ställer relativt få krav på affiliatenätverk:

  • Det ska vara enkelt och snabbt att hitta och få ut annonskoden
  • Det ska vara enkelt och smidigt att skapa tex direktlänkar till specifika produkter
  • Det ska finnas intressanta annonsörer ur många branscher och som ger hyggligt betalt

Tradedoubler 

Tradedoubler är den största aktören på den svenska marknaden (om inte CJ gått om). De har i princip monopol på alla stora annonsörer som tex SEB, Telia, ett dussintal resebolag etc. De ger dock i många fall väldigt dåliga provisioner men framförallt är gränssnittet mot webmasters i det närmaste skrattretande. De har inte förbättrat ett redan dåligt system sedan början av 2000 känns det som.

Att provisionerna är låga torde ha att göra till viss del med att det är redan kända märken som bör vara lättare att sälja från än nyuppstartade annonsörer som man hittar på andra nätverk. Men att gränssnittet är så användarfientligt och svårorienterat gör mig nästan irriterad- det säger rakt ut att vi underprioriterar dig som webmaster för att satsa på våra betalande kunder.

Affiliator

Affiliator har länge varit min favorit, kanske beror det på att (såvitt jag förstått) startades av webmasters som själva hållt på med affiliateförsäljning? Jag får intrycket av att de tröttnade på aktörer som Tradedoubler och tänkte “Det här kan vi göra bättre själva”.

Gränssnittet är exakt så enkelt och överskådligt som det bör vara. Provisionerna är i mångt och mycket höga. Jag har suttit och hoppats på att de ska bli en allvarlig konkurrent till Tradedoubler men de börjar snarare gå mot nätverk som Double.

Jag misstänkter att de har bra tekniker men dåliga säljare för det har inte kommit in många intressanta annonsörer på senaste tiden. Däremot har det försvunnit ett par lite “större” namn. Istället fyller de på med nya smslån- och lägstabudettjänster. Det ligger lite i sin natur också hos dessa typer av annonsörer att bara ligga där en kortare tid – vilket leder till frekventa byten av annonser på sidor. Ett relativt tidskrävande jobb.

Affiliator lider också av problemet att det kan ta månader innan de får in provisionerna från sina kunder vilket leder till samma ledtider för oss som får provisionerna därifrån.

CJ.com

Commission junction är en relativt ny och hyggligt stor spelare på svenska marknaden (riktigt stor internationellt). Jag har inte tjänat en krona hos CJ vilket har att göra med att jag inte har en enda annons från dem. Detta har i sin tur att göra med att jag helt enkelt inte förstått deras upplägg på hemsidan. De försöker med alla medel överträffa Tradedoubler i användarfientlighet i sitt gränssnitt.

Det känns som att de, liksom Tradedoubler, har fastnat i någonting de startade med för många år sedan och som deras gamla webmasters vant sig vid. På den tiden då webbreklam var direkt associerat till blinkande banners och inget annat.

Double

Double.net var det första nätverket jag skrev upp mig på och har nischat in sig lite som hobbywebmasterns affiliatenätverk. Flertalet annonser betalar per klick och alla annonsörer är i princip okända. Gränssnittet är ganska ok med undantag för direktlänkar. Double är dock inget riktigt seriöst alternativ då de bara har småbutiker.

AgentInteractive, Zanox mfl

Jag använder mig lite, lite av andra nätverk också. Att jag inte använder dem mer beror till stor del på att de allt som oftast inte har tillräckligt många annonsörer eller – vanligare – att de har för ointressanta annonsörer för att det ska vara intressant. Eller så lider de av samma problem som samma problem som ovan nämnda nätverk.

Vad jag skulle vilja se är ett nätverk med Tradedoublers webbtjänster (och till viss mån funktionaliteter) samt med Affiliators smidighet. Google:s Adsense borde vara en stor förebild för alla dessa nätverk. Google har ju förstått vad användare vill ha – det är därför de är så enorma.

Säjlv hoppas jag på en framtid där Adsense konkurrerar ihjäl Tradedoubler och CJ, sprider deras kunder vind för våg – samlar upp hälften och låter Affiliator ta hand om andra hälften.

Det kan väl inte bara jag som känner såhär?

Tagged with:
 

Okej, jag ska erkänna en sak. Jag gör riktigt usla sidor ibland. Fulsidor. Alltså såna här sidor som man egentligen bara irriterar sig på för att de inte innehåller någon vettig information och vars enda intressanta information är annonserna på sidan. Idag gjorde jag mig av med den sista.

Oftast fungerar det ju såhär när jag kommer på en ny idé till en sida:

1. Jag funderar på ett marknadssegment, en produkt eller en tjänst som borde finnas på nätet.

2. Jag undersöker konkurrensen inom detta område

3. Jag letar efter passande domännamn och köper det

4. Jag gör en grov skiss av sidan för att få en känsla hur sidan ska byggas

5. Jag gör en ordentlig sida och en specifik design

Ganska ofta fastnar jag kring punkt 4, framförallt om jag inte kan komma på någon bra idé för sidan utöver…ja, själva domännamnet. Då hamnar sidan istället i någon form av skärseld där den i princip bara har lite information. Jag är dock ganska snabb på att sätta upp annonser där ibland.

Fördelen med att lägga ut grovskisser på nätet är att man får viss feedback på hur de faktiskt fungerar, hur många som hittar dit ändå. Oftast går det dåligt men ibland går det riktigt bra.

Så var fallet med Maskeradkostymer.se som jag köpte under Bali-tiden nån gång. Jag funderade kring maskerader, köpte domänen, gjorde grovskissen…och fastnade. Sidan la jag upp ändå men den blev en riktig fulsida, dvs absolut minimalt med vettig information men med annonser. Jag skämdes, men sidan hade så få besökare att det inte spelade nån roll. Jag hade andra sidor att pilla med.

Men sen hände det något. Sidan började få fler och fler besökare trots riktigt skitmaterial, eftersom annonserna var vettigare än informationen egentligen så gick annonserna också bra. För så är det faktiskt ibland, är annonserna vettigare än informationen så är det den enda utvägen från sidan (förvånansvärt få klickar på Bakåt-knappen). Sidan var uppe och nosade bland mina tre mest inkomstbringande sidor (av 30!) och en av de 5 mest besökta.

Jag hade alltså gått ifrån en obesökt grovskiss till en (av nån bizarr anledning) ganska välbesökt grovskiss. Sidan kulminerade nu kring Halloween men så gjorde också Google. Jag fick ett varningsmejl från dem med Aja Baja, så får man inte göra! Med rätta, tål att erkännas.

Förmodligen hade besökarna bara varit inne en kort stund, innan de klickade på en annons, och alltför hög andel gjorde det. Då ringde det i deras varningsklockor och jag blev tillsagd att ändra sidan inom 72 h. Vilket jag såklart gjorde. Ingenting är värt Googles vrede.

Nåväl, jag eliminerade i princip alla annonser, la in vettigare texter och gick från fulskala 10 till 6 på en skala från 1 till 10. Jag beslutade mig dock för att det inte var värt att göra fler sidor av det här slaget utan satte igång med en riktig idé för sidan, löst baserad på Presenttips.com

Idag blev jag till slut klar med sidan och kan nu relativt stolt lansera: MaskeradKostymer.se . Den har fortfarande annonser (såklart) men ger numera ett värde till besökaren och är inte längre en fulsida.

Men, ärligt talat…Vad hade du gjort i min situation (innan varningen)? Tagit ner sidan för att du inte vill skita ner internet, eller behållt den uppe?

Tagged with:
 

Ok, nu har vi alltså täckt in hur man gör en hemsida och hur man tjänar pengar på sidan. Men det räcker inte riktigt hela vägen fram. Om ingen känner till sidan så drar den inte in pengar, om sidan inte har relevanta länkar så generarar den inga klick och om annonsörerna är snåla så får man inte mycket pengar för klicken.

Steg 1 är alltså att få dit besökare. Dessa kan man få genom att folk länkar till en (eller starta en blogg där man länkar till sina egna sidor :)), eller genom att se till att man hamnar högt på sökmotorerna, så kallad sökmotoroptimering. Detta är överkurs för denna blogg (här kan du hitta gratiskurser i sökmotoroptimering) men ligger man 1:a på Google när man söker på ordet “presenttips” eller så, så bidrar det till att man får besökare. Skriver Aftonbladet en artikel där de länkar till sin sida får man en massa besökare därifrån.

Steg 2 är att ha relevanta sidor. Lättast är att beskriva vad irrelevanta länkar är. Gör man en sida med stark ironi, som tex sidan Djurgårdens IF luktar prutt så kanske man får en massa besökare på sidan som bestämt känner att det luktar prutt därifrån. När Googles sökmaskin tittar på sidan har den dock inte ett ironi-filter och tror att den här sidan besöks mest av luktsanerare och deras mostrar, inte av finniga fjortisar med skruvad humor. Alltså handlar länkarna om luktsanering, den finniga fjortisen är dock måttligt intresserad av detta och klickar inte på annonsen. Gör man däremot en sida om att köpa bostad så får man en massa vettiga länkar i annonserna och folk är mer benägna att klicka på annonserna.

Steg 3. Det finns ju en skillnad på en annons och en annons. Vissa sidor ger mer per klick än andra. Vissa branscher på nätet är mer lukrativa än andra. Det är till exempel ingen slump att smslån är en extremt överexploaterad marknad på nätet. Har själv inga sidor om detta men kan tänka mig att man får en del per klick för dessa sidor. Annonsörer som själva däremot inte tjänar så mycket pengar på sina egna sidor betalar mindre per klick vilket ger mindre till mig i slutändan.

Sammanfattningsvis alltså: Få dit besökare, ha relevanta annonser, få ut mycket per klick.

 

Nu ligger sidan på nätet, alla kan hitta den via adressen Doha.se och alla är glada och nöjda. Utom jag.

Även om jag gillar att informera folk om saker och ting så gör jag det inte av ren och pur glädje (förutom i vissa fall och vissa sidor). Därför går jag in på Google Adsense. Se nedan:

Där har jag ett annonskonto och jag hämtar en liten kodsnutt som jag sedan lägger in på valda platser på min sida. Google läser sedan av min sida och försöker förstå vad sidan handlar om, i detta fall information om Qatars huvudstad. De matchar då denna information med annonsörer som har sidor där de har betaltjänster för det ena eller andra, tex en resebyrå. Denna resebyrås annons hamnar då på min sida automatiskt med hjälp av den där kodsnutten. Jag själv vet alltså inte exakt vilka annonser som hamnar på sidan, bara att de är relevanta.

När folk sedan klickar på annonserna så skickas de vidare till resebyrån. Besökaren köper sin resa till Doha, resebyrån tjänar pengar, resebyrån betalar Google pengar för detta klick (säg $2) och jag får en del av klickpengarna. Dessa pengar ackumuleras på ett konto hos Google som sedan betalar ut till mig varje månad. Nu däremot är alla nöjda och glada. Framförallt jag.

Ett annat sätt att tjäna pengar är via så kallade Affiliate-program. Då får man oftast inte betalt för själva klicket men man får istället provision för eventuella försäljningar som klicken leder till. Detta använder jag mig tex mycket av för min sida Presenttips.com .

Tagged with:
 

…har inte bara en utan till och med två frågat mig. Därför ska jag nu berätta hur man bygger upp ett Imperium (det är för övrigt väldigt roligt att prata i svulstiga termer när jag är en sån Potent HemsidesMagnat i området…snart).

Jag börjar med början. Jag gör alltså inte hemsidor åt andra, jag gör dem bara åt mig själv. Jag får en idé om någon typ av information eller tjänst som idag inte finns på nätet och som jag tycker borde finnas. Sen tänker jag över huruvida jag kan implementera en sån idé. Eftersom jag lider av överdriven hybris så tar jag mig an allt (även dödfödda projekt som tex Surfgrisen.se).

När jag bestämt mig för vad jag ska skriva om så tar jag oftast en mall från nätet (se tex Arcsin.se) eftersom min styrka inte är webbdesign utan webbproduktion. Denna mall fyller jag upp med information eller tjänsten jag tillhandahåller. Sen går jag in på Loopia.se och köper en domän, dvs adressen till sidan. För .com-adresser finns det i princip ingenting kvar men .se kan man hitta en del bra adresser.

Själva hemsidan gör jag sedan med hjälp av två kodningsspråk, html och php, och ett designspråk, CSS. Enkelt uttryckt.

Säg nu att jag tex kommit på att jag vill göra en hemsida som handlar om Qatars huvudstad Doha. Jag har då alltså hämtat upp en mall, köpt adressen (Doha.se) och plitat ner informationen jag tycker sidan ska ha. Då laddar jag upp sidan till mitt webbhotell Proinet.se och sidan är uppe på nätet.

Nästa kapitel ska jag berätta om hur man faktiskt tjänar pengar på sidorna.

Tagged with: