Currently viewing the category: "Driva hemsidor"

Googles pingvin var och besökte mig, liksom många andra, förra veckan. Jag håller inte daglig koll på mina rankingar eller besökssiffror men har tydligen tagit en del stryk i samband med denna algoritmuppdatering. Till skillnad från Panda-uppdateringen så tar denna även hänsyn till gamla länkar på ett annat sätt vilket har påverkat lite äldre sidor. Ett exempel på det är att Presenttips.nu (från 2010) har gått om Presenttips.com (2004) på ordet “presenttips”. Detta förmodligen för att jag historiskt har satt dåliga länkar till den och det kommer tillbaka och biter mig i svansen idag.

Även om jag förmodligen tappar 20% av min trafik och inkomster så tycker jag rent generellt att det är bra med denna typ av uppdatering. Numera fokuserar jag mestadels på att sökmotoroptimera genom att göra bra sidor från början och uppdateringar som pingvinen uppmuntrar ju detta. Det tråkiga är väl att saker jag egentligen slutat med sen 1-2 år tillbaka får jag betala för nu. Min taktik att outsourca länkbygge helt under det senaste året var kanske inte heller så strålande. Jag har inte kunnat styra diversifieringen av länkarna vilket gjort att framförallt Köpa.se tagit mycket (rättmätig) stryk.

Well, well…just nu ser jag mycket fram emot att få lansera mitt roligaste projekt sen KalkyleraMera. Väntar bara in designen men blir förhoppningsvis klar till helgen!

 

Jag hade en lång och intressant diskussion med min pappa i helgen och vi pratade om något som är ganska intressant:

Vi har nog många som håller på med webbproduktioner, och framförallt vi som gör sidor med passiv inkomst, som har några saker gemensamt:

 • Vi gör allt själva
 • Vi har gjort ett ganska säkert system för våra sidor (lösenord etc).
 • Vi är unga och friska
 • Vi tänker nog alla att vi alltid kommer vara unga och friska 🙂

En fråga som jag tror många inte har ställt sig är dock: Har ni någon lösning för vad som skulle hända med era sidor om ni skulle bli sjuka, hamna i koma eller kanske till och med avlida? Skulle allt bara självdö eller skulle företaget kunna komma dina närstående tillhanda?

Förmodligen har du idag dina lösenord till ftp:er, annonsprogram etc relativt väl skyddade. Eventuellt på din (låsta) dator. Därtill har du dina viktiga domäner på ett, eller förhoppningsvis flera, år.

Det kan vara värt att tänka över hur någon skulle kunna hålla ditt imperium av sidor vid liv, även om inte du är det, så att dina barn eller närstående kan ta del av det. Tänk dig in i den situationen och hur dina närstående skulle agera, har de ens någon aning om vad du pysslar med annat än “han jobbar ju med data”?

Mitt förslag till dig är att du:

 • Ser till att förlänga domänerna du har på ett par år åt gången.
 • Skriver en kort guide till en mottagare (din fru, dina syskon eller liknande) där du beskriver vad som behöver göras för att hålla skeppet flytande. Hur de förlänger domäner etc.
 • Ger dem instruktioner om access till ett master lösenord som gör att de sedan kan komma åt resten av dina lösenord. Du kommer förmodligen byta emellanåt, så det kan ju handla om hur de accessar en plats där de kan komma åt resten av lösenorden.
 • Skriver kontaktuppgifter till någon webbmaster du litar på, som kan hjälpa dem.
 • Eventuellt skriver vad du vill att de gör för pengarna, alternativt om du tycker de ska sälja allt mot högstbjudande.
 • Lägger denna guide och instruktioner på ett säkert ställe (som inte kan stjälas till exempel vid inbrott).
 • Informerar dina anhöriga om allt ovan

Har du tänkt på detta? Hur har du säkerställt att ditt företag inte dör med ditt eventuella frånfälle?

 

Något jag lärde mig ganska tidigt när jag hållit på med hemsidor är att antingen satsar man på SEO och skräpsidor eller på SEO och kvalitetssidor. Det är förstås roligare att ha kvalitetssidor och lättare att genomföra SEO på kvalitetssidor men det kan vara långt mindre lönsamt.

Anledningen till att jag tittade på detta är att jag kollade min Adsense-statistik och mina mest lönsamma dagar någonsin. Fortfarande står min första lönsamma dag högst upp på listan, när Aftonbladet (i förbigående!) tipsade om min sida GetTheSkill (nuvarande Nätkurser). Det är den enda dagen jag kommit över 1 000 kr på en dag.

Nätkurser är idag inte en vacker sida men ändå hästlängder ifrån hur ful den var då. Den låg på en gratisserver med en stor webbhotell-banner högst upp. Jag tror att det var lite lättare att dra in mer då för att folk inte heller kände igen Adsense-annonserna på samma sätt som man gör idag.

Hursomhelst, bland 18 av de andra var oktober 2008 överrepresenterat. Jag hade då en skräpsida högt upp på ett sökord och sidan i sig bara var mumbojumbo “sökord hit, sökord dit, tralala” typ, och en massa Adsense. Jag tror jag fick en varning i samband med detta och bytte raskt till nytt upplägg.

Slutligen på 20:e plats kommer gårdagen som till 99% består av inkomster från kvalitetssidor utan någon direkt uppmärksamhet någonstans ifrån utan endast gediget arbete under en längre tid.

När jag ser min egen statistik undrar jag dock inte om det inte är värt att kapitalisera på vissa sidor mer och “Adsensa loss” betydligt mer än vad jag gör.

Vad tror ni? Hur ska man tänka för att veta hur mycket man kan kapitalisera på ett uppbyggt förtroende?

 

Jag är verkligen inne i en motivationsdipp just nu. Har knappt arbetat på sidorna på över en månad nu, i alla fall inte mer än svarat på mejl osv. Det händer periodvis och är inga konstigheter med tanke på hur mycket jag brukar jobba när jag är på motivationstopparna.

De senaste två månaderna har jag rest väldigt mycket, en hel del med jobbet men också privat. Jag insåg att jag kommer besöka fyra kontinenter på två månader vilket är mycket även för mig. Det blir helt enkelt inte så mycket tid över till hemsidor och bloggande då.

 

De senaste tre veckorna har jag varit i zonen – efter att knappt varit på planen i flera månader. Jag har nog aldrig haft en så produktiv månad som augusti (borträknat Bali förstås). Med tanke på mitt senaste inlägg så krävs det kanske.

Det blir helt enkelt så, när jag totalfokuserar på sidorna så gör jag det väldigt intensivt i några veckor och jobbar kvällar och helger tills jag är klar med projekten och/eller motivationen tryter. Tänkte på det när en kompis frågade hur många timmar i veckan jag lägger ned (snittat på c:a 20 h under denna “zon-tid”). Jag älskar att vakna upp på helgmorgnarna såna här perioder, sätta mig med en kopp kaffe och bara jobba.

Nu känner jag att jag är i slutet av zonen och har inte så mycket kvar heller som jag “måste” göra. Har ett par helger uppbokade framför mig så nu ska jag passa på att njuta av jobbet jag gjort!

…och ja, kanske göra lite SEO-arbete för BMI-duellen såklart 🙂

 

Jag var inne och kollade på mitt saldo på Affiliator igår och jag är det hade hoppat upp 5 000 kr på en dag…tror jag. Jag hittade inget i statistiken som visar på det så jag ser bara två orsaker:

1. Det är en gammal jätteorder som gått igenom (typ nån som köpt MIG-upplevelsen på CoolStuff)

2. Jag är så fartblind att jag inte kan hålla koll på inkomsterna.

Faktum är att jag har väldigt svårt att ta mina inkomster på fullt allvar. Jag ser det bara som siffror och tycker det är ungefär lika kul att titta på Adsense-utdrag mm nu som när jag tjänade $0.10 per dag.

 

Jag har två idéer på ritbordet just nu. Den tredje var en idé som jag inte var helt säker på om jag skulle genomföra. Jag satt en helg och jobbade säkert 20 h med idén innan jag insåg att jag förmodligen skulle ha mycket svårt att klara av det själv – rent tekniskt. Jag sköt på det till ett tillfälle där jag kunde engagera mig tillräckligt för att klara av det. Detta var i november någonting och jag kallade tjänsten LiveRadar.

Idag såg jag i en reklam på Spotify att min idé skapats eller förmodligen redan fanns. BandsInTown.com heter sidan och är en påminnelsetjänst för konserter. Jag är nog mest glad, för det låg mest som ett måste över mig att göra sidan och jag saknar verkligen en sådan tjänst på nätet.

Nån som känner igen sig i den här situationen?

Tagged with:
 

Utan att överdriva får jag nog 2-3 hemsidesidéer i veckan, egentligen får jag nog flera men en hel del sorterar jag bort inom några minuter. I vissa fall handlar det om enorma projekt och ibland är det en liten enkel idé på hur man skulle kunna förenkla ett eller annat beteende på nätet. I några fall handlar det inte så mycket om en idé som att jag ser ett tomt marknadssegment.

Det är förstås väldigt skiftande kvalitet på idéerna men jag tycker jag har så mycket erfarenhet att jag kan säga att de 2-3 hemsidesidéerna som blir kvar är saker som borde dra mellan 20-100 besökare om dagen (vilket nästan blivit lite av min “nisch”). Är det ett större projekt handlar det förstås om andra besökarvolymer.

Jag analyserar samtliga idéer snabbt via sex faktorer:

 1. Hur mycket tid skulle det ta att genomföra det?
 2. Kan jag göra det själv, rent tekniskt?
 3. Hur stort är intresset/marknaden?
 4. Hur skulle jag tjäna pengar på det?
 5. Hur skulle sidan marknadsföras?
 6. Hur roligt skulle det vara att göra det?

Alla faktorer vägs ju mot varandra och är av olika vikt men det är en multiplikation av samtliga faktorer. Är en faktor 0 så genomför jag inte idén. Skulle jag inte tycka att ett projekt var roligt så skulle jag inte genomföra det.

Med mitt nätverk av sidor och med min erfarenhet skulle jag tex relativt enkelt kunna göra ett nätverk av sökmotoroptimerade sidor på teman smslån, resesidor, tjäna pengar online, casino och what not. Förmodligen skulle jag tjäna lite extra pengar. Men herrejesus vad tråkigt! Jag har ganska lite fritid och den använder jag redan alltför mycket av till att göra hemsidor. Denna ekvation går bara ihop eftersom jag tycker att det är roligt.

Ofta går en idé före i kön helt enkelt för att jag kan producera den på en helg mer eller mindre, om den fyller upp samtliga faktorer tillräckligt väl. Ett exempel på detta släpper jag förhoppningsvis snart (ska bara få den ordentligt uppsnyggad av min webbdesigner).

Ett annat exempel på när jag helt missat att analysera enligt dessa faktorer är Splitta.se. Det är en kalkyl för att beräkna hur man ska dela upp en nota efter en resa eller liknande. Den var förvisso kul att skapa för programmeringen var relativt avancerad, men den är totalt felnischad. Även om den löser ett behov så uppkommer behovet så sällan att det inte finns en ordentlig marknad för produkten plus att den är väldigt svår att marknadsföra. Den tog också orimligt lång tid att skapa för att jag la till funktioner hela tiden. Den har idag 2-3 besökare om dagen och är en rungande flopp.

Nu har jag kommit till ett läge som liknar det jag hade innan Bali. Jag har en så lång lista med idéer att jag inte hinner beta av dem innan det kommer nya. Hur 17 ska jag göra för att kunna spotta ur mig mina idéer? Rent praktiskt alltså? Jag kan ju inte säga upp mig och åka till en ö varje gång idélistan blir för lång!

Outsourca måste ju vara lösningen, men hur? Jag inser att det skulle vara bra för mig att låta sidorna kosta att producera, för då skulle kvaliteten generellt höjas eftersom jag var tvungen att se över idéerna ordentligt innan jag satte igång. Idag är det enbart min tid som är kostnaden (domänkostnaderna är ju alltid små) och den har jag länge sett som gratis, men det är den ju faktiskt inte.

Läs också: Hemsidesidéer bortskänkes

Tagged with:
 

Förra året vid den här tiden var jag i Thailand och tränade thaiboxning. Det känns som ganska länge sedan – framförallt när jag tränade thaiboxning förra lördagen igen och hade träningsvärk till i torsdags. 5 dagar!

Även då låg jag bra till på sökfrasen “Alla hjärtans dag” på sökmotorn Google på det globala datanätverket Internet men så kraschade mitt webbhotell dagen innan alla hjärtans dag, när jag låg på ett all time high någonsin. Boxningssäckarna fick sig en omgång den veckan kan jag lova.

Men, inget ont som inte för med sig en ny toppplacering, som man brukar säga. Dessutom ledde ju detta till att jag inledde ett nytt förhållande med Binero och brejkade med Proinet (det var inte ett vackert avslut). Har sällan varit så nöjd med en leverantör som dem.  Nu tänkte jag fördjupa mitt förhållande med dem genom att flytta över alla mina domäner dit. Numera kostar det 99 kr/år – varje år – vilket jag inte tror var fallet förut. Genom att gå från Loopias 139 kr / år så sparar jag ett par tusenlappar per år, vilket förstås är trevligt.

Älskar lördagförmiddagar för övrigt – det är nog de bästa timmarna på veckan. Ett par koppar kaffe, uruselt väder ute så man slipper gå ut, lite skön musik och hemsidesproduktion…mmmm….

 

Nu är det ungefär ett år sedan jag landsteg på Bali, jag åkte den 6:e november från Sverige och via Thailand tog jag mig till Kuta Beach på Bali och sedermera till Sanur där jag sedan var i runt 6 månader. Folk frågar mig ofta om jag saknar det och självklart gör jag det men inte så mycket som man kanske skulle gissa.

En kollega jag pratade med häromdan undrade “varför i hellskotta jag inte jobbar med det här på heltid”. Idag skulle jag kanske kunna leva på det i Sverige men inte med min nuvarande standard och lägenhet. Istället ser jag pengarna fortfarande som en trevlig sidoinkomst och varje månad jag får en inbetalning ser jag fortfarande som en välsignad månad. Inkomsterna känns väldigt sköra eftersom jag har så få källor till dem.

Jag använder inte heller pengarna till extra konsumtion vilket gör att jag faktiskt har varit ganska pank hela hösten. Istället har jag betalat av en större skuld till en familjemedlem. Under tiden som jag pluggade hade jag nämligen en deal med honom eftersom man har all tid i världen när man pluggar men inga pengar, och tvärtom när man jobbar. Jag fick då låna pengar för att kunna resa (vilket jag uppenbarligen älskar) och betala tillbaka nu när jag jobbar. Nu i december ska jag betala av delar av mitt CSN-lån vilket också känns sjukt skönt.

Annars har jag varit väldigt försiktig med pengarna jag tjänat. Jag sejfar med allt eftersom jag inte kan bokföring till 100% så vet jag inte riktigt vad som kommer bli min slutgiltiga skatt.

Jag har också fått frågan ett par gånger om jag kommer göra det igen. Mitt svar brukar oftast vara att “Kanske, men inte på samma sätt”. Skulle jag få sparken idag skulle jag förmodligen åka imorgon, mest för att jag inte har så mycket alternativ. Jag skulle inte få a-kassa (såklart) och skulle inte ha råd att vara arbetslös så länge utan att behöva flytta.

Skulle jag åka idag skulle jag förmodligen välja ett land där jag redan kände någon och inte satsa lika hårt på jobbandet som på Bali, utan mer njuta av vistelsen.

Var skulle du åka? Eller låt mig uttrycka mig igen: Var kommer du att åka?