Currently viewing the category: "Annonsering på nätet"

Affiliator har haft ett erbjudande om att om man lyckas dra in 100 leads och/eller sales för FirstDate på en månad så får man en iPad 2. Ett riktigt trevligt initiativ som jag nappade på.

Enligt uppgift från Affiliator/FirstDate så har de en konverteringsgrad på 12% så för att få 3 sales per dag behövde jag alltså förmedla 25 klick per dag. Med en väl avvägd och tung kampanj hoppades jag på en Click Through Rate på runt 2-5%. I låga tal räknat alltså, 5o visningar för 1 klick. 50*25 = 1 250 visningar per dag.

Jag tog i från tårna och slängde upp annonser på de sidor jag har med många besökare och visningar, alternativt där det fanns en relevans för besökarna. Jag har dock inga dejtingrelaterade sidor men jag annonserade på KalkyleraMera.se (som har kärlekskalkyler), gratisnöjen (dejta kan ju vara gratis), googleearthcoolplaces.com (som i dagsläget ändå inte har några annonser) samt dollarn.nu (som har lågkonvertererande annonser). Sammanlagt ett par tusen unika besökare per dag och nånstans kring 10 000 sidvisningar = 10 000 annonsvisningar.

Därtill gjorde jag specialanpassade, stora banners som knöt an till webbsidans tema. De var relativt subtila i sitt färgspråk men ändå tydliga.

Annonsen på KalkyleraMera (en av sex olika annonser jag snurrade)

Bannerannonsen på Gratisnöjen.se

Därtill kan du se annonserna jag fortfarande har kvar på GoogleEarthCoolPlaces.comDollarn.nu.

Resultatet

Resultatet blev värre än nedslående. CTR var på ynka 0.2%. Jag lyckades dock förmedla runt 130 besökare på de fem dagar jag körde kampanjen – och inte en enda ledde till sale!

Min slutsats är:

  • Det är alltid svårt att konvertera besökare till klick på sidor som man är på för ett syfte (och inte för att man är rastlös). Ju roligare en sida är, desto mindre vill man ju lämna den för att hitta på något annat. Just KalkyleraMera och GECP är såna sidor.
  • Annonserna var lite för subtila och smälte kanske in för mycket i innehållet.
  • De som faktiskt klickade på annonserna tänkte kanske inte på dem som annonser så när de kom till en ny sida (FirstDate) så insåg de sitt misstag och klickade tillbaka.
  • 12% konverteringsgrad är kanske glädjesiffror.

Är det någon av er som nappat på kampanjen och fått motsvarande resultat? Har du någon feedback på vad jag borde ha tänkt på?

Vad jag lärde mig av detta? Jag har en potentiell kraft att tillgå om jag vill göra större kampanjer i framtiden. Det är värt att komma ihåg. Jag har väldigt lite erfarenhet av bannerannonsering och konvertering av annonser som inte är relevanta. Om jag gör samma sak igen kommer jag att behöva läsa på mer och köra mer A/B-tester.