Currently viewing the category: "Affiliate-program"

Brukar du ställa dig frågorna:

  • Vilket affiliateprogram ligger butik X på? Har de ens ett affiliateprogram?
  • Vilka affiliatebutiker säljer tex tandblekning, kalsonger, kontantkort?
  • Hur var det nu? Ligger Mobilglitter på Double eller Adrecord?

En googling på “affiliateprogram butik.se” ger ju ofta träffar i form av affil.se etc vilket är en bra sida men också ofta out-of-date. Butikerna byter ju affiliateprogram som jag byter hemland…

För att lösa detta åt mig själv (och åt er andra) har jag lagt in ett påskägg på Köpa.se där man numera, dolt, via sökfunktionen kan söka och hitta just detta genom att söka med sökordet “affsearch”, tex:

– “affsearch kläder” ger affiliatebutiker som säljer kläder och deras affiliateprogram
– “affsearch nelly.com” ger vilket affiliateprogram Nelly.com ligger
osv men alltid med “affsearch” först.

I princip alla affiliatebutiker från alla svenska, och de större utländska, affiliatesystem finns med. Några undantag och begränsningar är:

  • Gambling och lån finns inte med (helt enkelt för att det inte är produkter som kan “köpas”)
  • Den visar bara ett affiliateprogram (även om en viss butik kan finnas med hos flera).
  • Kategorimatchningen är bra men inte komplett (en sökning på kontantkort ger kanske inte ALLA butiker som finns).

Fördelen är dock att informationen är uppdaterad och snudd på komplett (nya butiker på affiliateprogrammen kan ta lite tid innan de kommer upp). Detta görs av ren självbevarelsedrift eftersom jag använder samma butiker och affiliateprogram själv på sidan.

Hoppas att detta kan vara till användning för er!

 

Jag mejlade för ett tag sedan både Affiliator och Tradedoubler för att diskutera med dem om de var intresserade av att skapa ett lojalitetsprogram som belönar affiliates som väljer att prioritera ett program (över ett annat)..

Anledningen till detta är att jag jobbar mycket med Coolstuff (med flera annonsörer) som finns både på Tradedoubler och Coolstuff. Jag ställde mig frågan: “Vad är det som gör att jag väljer att ha annonseringen hos det ena eller andra programmet?”. Jag har alltid gillat Affiliators webbsida bättre och de var dessutom först med Coolstuff så jag har alltid kört med dem.

Men, det finns egentligen ingen större fördel som gör att man väljer att köra med en annonsör på det ena eller andra affiliateprogrammet – provisionen är nästan alltid densamma. Så, jag bollade vidare frågan till Affiliator och Tradedoubler – “Varför ska jag välja att använda er för Coolstuff mfl? Vad kan ni erbjuda i mervärde om jag väljer att flytta alla de program jag har till er? Kan ni tänka er att starta ett lojalitetsprogram som belönar högpresterande kunder?”.

Min förhoppning var att man motsvarande annonsprogrammen skulle ha en trappa som innebar att man fick någon form av bonus om man tex tjänade över en viss summa per månad, eller liknande.

Vad svarade Tradedoubler och Affiliator?

  • Tradedoublers svar var att jag kunde få komma direkt in på högsta segmentet. Detta var ju inte direkt en fördel utan snarare en förutsättning.
  • Affiliator gav ett halvt luddigt svar om att man skulle kolla upp det men där dog det.

Ingen rungande respons direkt. Jag måste ha förklarat det för dåligt för det finns ju en så stor uppsida för programmen med att skapa något motsvarande. Om så bara det ena programmet skulle dela ut en liten bonuspresent för att man valde att köra en storsäljande annonsör hos dem så skulle jag överväga att byta.

För dem själva skulle det innebära att med enkla medel få en relativt stor intäktsökning, som man dessutom snor direkt från värsta konkurrenten! Fördelarna för mig som publisher är ju förstås att jag får mer pengar eller andra fördelar.

Jag kan dock förstå att budgetarna/pengarna ligger i direkt anknytning till programmen och att det är lättare att ge kickbacks som är direkt kopplade till kampanjer, men är det inte dags att slå ett slag för affiliateprogrammen i stort?

Uppföljning, resultat och förslag

Även om svaren var nedslående så gav jag inte helt upp (eller, ok, jag gav upp ett tag) men så fick Affiliator ny styrning och det verkade komma liv bakom spakarna där igen. Nu har jag en pågående diskussion med Affiliator som ska överväga att starta ett dylikt program i höst.

Eftersom jag är ganska innördad i bonusprogram via Bonuspoäng.se och eftersom det finns stora likheter däri så är mitt öppna förslag att man har likadana tydliga segment hos ett affiliateprogram. Tex, platinum, guld och silver som motsvarar en viss intäkt per kvartal eller liknande, dvs en segmenttrappa motsvarande vad annonsörerna har men för längre perioder.

Dessa segment kan ge en bättre provision, bättre support (?), vinster/presenter vid kampanjer, flytterbjudanden (tex man får ett presentkort på annonsör X om man förbinder sig att flytta programmet till dem under en viss tid).

Vad tycker ni andra publishers? Det här gynnar ju oss, är en  win-win, och är något vi borde se till att de driver. Har ni några bra förslag på hur ett sånt program skulle kunna se ut?

Passa gärna på att diskutera detta med din kontakt på de affiliateprogram som delar annonsörer, om du har möjlighet.

 

Jag gick precis in och kollade mitt saldo på Adtraction. Har inte brytt mig så mycket om det programmet även om jag faktiskt har en del presenttips baserade från Adtraction så har de aldrig riktigt gett något för mig. En sale på sex månader – vilket i och för sig inte säger så mycket.

Idag var jag dock inne på sidan för att leta efter lite nya program och passade på att analysera trafiken. Jag insåg då att det bara var ett enda program som registrerat trafiken! Jag har litat på deras clean links-program (“vanliga länkar”, inte http://ad.affiliate.com/a?23423423&sd=dfdf osv-länkar) men det verkar tydligen inte ha fungerat speciellt bra med länkar som är baserade på så kallade go.php-script.

Alltså, på många sidor vill jag räkna utlänkarna och samtidigt dölja affialitekoden så då har jag ett script go.php?id=1234 som hämtar adressen från en databas och sen redirectar besökaren till mottagaren.

Detta verkar alltså inte funka med Adtractions clean link-system! Det står säkert i det finstilta nånstans men med tanke på hur vanligt det är tycker jag att det borde finnas något form av varningssystem eller liknande. Har skickat gratistrafik i 6 månader nu, om än inte jättemycket men förmodligen missat några tusenlappar…

Så, heads up!

 

Hittade den här kombinationen av annonser på en sida jag har:

Adsense bugg

Du får eventuellt klicka på bilden för att kunna läsa. Visst är det lite roligt? Sidan i sig handlar om dagen efter-piller så det är ju högerannonserna som är de relevanta.

 

Det här hör verkligen inte till ovanligheterna för Tradedoublers så kallade support. Kanske fwd:a redan när man tar emot ärendet, eller? 🙂

 

Läste ett mycket läsvärt inlägg hos Kim. Han pratar om hur Adsense i sig inte handlar så mycket om pengarna utan mer som poäng i “bygga-hemside-spelet”. Känner igen mig otroligt mycket i det här!

När jag började för ett par år sen och tjänade $0.50 / dag ungefär satt jag och kollade Adsense-inkomsten en eller ett par gånger per dag. Tacka 17 för att jag blev glad då när jag boomade och tjänade runt $200 på en dag när Aftonbladet skrev om en av mina sidor!

Det roliga är att det inte ändrats speciellt mycket sen dess, trots att jag tjänar mångdubbelt mer. Jag kollar fortfarande min Adsense minst en gång per dag för att kolla min poäng-status. Jag kan liksom inte se det som pengar hur mycket jag än tänker på det!

Detta visar sig också i hur tråkigt jag tycker det är med andra annonsprogram som tex Affiliator och Tradedoubler som inte har ett lika överskådligt system med samma direktfeedback. Detta gör att jag gärna fokuserar på sidor där Adsense passar bäst snarare än vad som faktiskt skulle ge bäst betalt. Jag mäter också fortfarande min framgång i Adsense trots att det är helt ologiskt (Adsense står bara för c:a 60% av min inkomst).

På tal om det så går spelet bra nu efter ett par knackiga månader. Antingen är det lågkonjunkturen som är över eller så är det sidorna som är populärare. Vet inte så noga…håller ju bara kolla på poängen!

Påminner mig för övrigt om mitt inlägg om Hattrick.