Currently viewing the category: "Australien"

Många av er tipsade ju om att jag skulle åka till Blue Mountains utanför Sydney, vilket jag också gjorde. Jag åkte dit tillsammans med Anders som jag slöt upp med några dagar in på min resa.

Tre systrarna i Blue Mountains

De tre systrarna i Blåkulla

Anders är för övrigt den andra i raden av mina bloggläsare jag träffat. Pojkvaskern (23 år) arbetar som vice VD för ett webbdesignföretag (rätta mig eftersom jag har fel, Anders) i Saigon i Vietnam sedan några månader tillbaka. Han är för närvarande på semester i Australien och var turligt nog i Sydney samtidigt som jag.

Nu är inte Anders bara en förbannat trevlig prick utan även hemsidesnickrare så vi hade en hel del att prata om. Det är ju alltid sjukt kul att träffa nån som gör samma sak. Eller ja, samma sak, han suktade efter passiva inkomster och jag suktade efter vice-VD-jobb. Att bli rika, framgångsrika och ha ett äventyr på vägen var i alla fall en gemensam nämnare.

Nåväl, när jag och Anders inte satt och diskuterade och softade i parken eller drack öl i skönskabbiga Kings Cross så åkte vi alltså till Blue Mountains.

Blue Mountains

En blandning av djungel och Grand Canyon

Blue Mountains, eller Blåkulla på ren svenska, ligger cirka 2 h från Sydney och är lite av en blandning av djungel och Grand Canyon. Uppenbarligen en snabb favorit hos mig. En otroligt vacker plats, kan inte smälta att min kompis Oskar hade förmånen att bo här förut!

Dimma i Blue Mountains

Dimhöljda berg i Blue Mountains

Nu hann jag aldrig ut till öknen för att se mina kängurus men när jag fick höra att det fanns kängurus i Blåkulla så studsade jag högt av glädje och var nära att hoppa in i min egen pung av ren förväntan! Skogskängisar!

Kängurus

Inte ett perfekt foto men jag återkommer om det – Fin omgivning dock. Hade jag varit känguru hade jag också valt att leva här.

Nästan lika intressant som att observera kängurus i en liten solupplyst lund i magiska Blue Mountains var det att observera de andra turisterna. Herrejesus, vi turister är verkligen ett släkte för oss själva och vissa är verkligen värre än andra. Det här kan jag skriva maltspetrar om så jag lämnar det till ett eget svavelosande inlägg.

Tagged with:
 

Jag gjorde ju en Dan Brown och lämnade er med en cliffhanger senast. Ett lågvattenmärke, jag vet, men jag har insett att det är jobbigt att läsa långa inlägg så jag var tvungen att korta av det lite.

Det jag såg när jag tittade upp bland träden var hundratals, om inte tusentals, vampyrer. 50-centimeters håriga fladdermöss med ett vingspann på 110 cm. De käbblades och hängde upp och ner bland trädgrenarna insvepta i sina läderlappskostymer. Då och då flög någon fladdermus iväg och gjorde sig en snygg skepnad mot Sydneys skyline.

Fladdermus

Flygande hundar bland trädblommorna

 

Batman

 

Fladdermus mot Sydneys skyline

 

En vampyr

 

Fladdermöss i sina vampyrkåpor

Jag älskar ju att se djur när jag reser, det är snudd på min favoritsysselsättning. Att hitta ett djur som var bland det coolaste jag sett (fula, elaka och mytomspunna) i den coolaste park jag satt min fot i var såklart en jackpot. Att det sedan var fullt av en massa elaka spindlar gjorde inte saken sämre.

Spindel

Spindel i ett träd

Tagged with:
 

Det är ju många som varit avundsjuka på mig för vädret jag haft de senaste sex månaderna. Jag har inte alltid hållt med men ni ska definitivt vara gröna av avundsjuka på mina senaste sex dagar i Sydney. Maken till perfekt väder har jag aldrig varit med om.

Tänk dig en perfekt sensommardag, du vaknar upp och du anar solen i ansiktet när du går ut på balkongen/trädgården. Den friska luften och påtagliga svalkan i luften kombineras till en väderbrygd perfekt att avnjuta morgonkaffet till.

Du klär på dig en t-shirt och kilar ner till en milsvid, otroligt vacker stadspark nere vid vattnet. Det svalkar men kaffet i magen värmer. Innan du går innanför portarna hittar du ett café som får dig att påminnas om hur cafén brukade se ut. Du beställer en efterlängtad ostmacka, en till kopp riktigt kaffe och en underbar chokladmuffins.

Fågel och lurviga ben

En av många nyfikna besökare i Botanical Garden – lägg också märke till fågeln

Du tar allt i en liten vit papperspåse och går över till parken. Där sparkar du av dig skorna och sätter dig under en palm, på gräsmattan bredvid fontänen. En tant går förbi med sin hund och ler åt dig när du tar första tuggan på ostmackan. Solen går precis upp bakom skylinen när du läppjar kaffet. Det börjar bli riktigt varmt i luften när du lutar dig tillbaka och börjar läsa din favoritbok.

Botanical garden

…och sparka’ av sig båda skorna

 

Någon timme senare inser du att du somnat ifrån boken på gräset. Du går en promenad i parken och varenda steg får dig att tro att du kommit till en ny park och en ny stad. Varenda sväng ger upphov till nyfiket utforskande. I en dunge hittar du ett nytt café där du sätter dig vid dammen och försiktigt testar den lokala Ginger Beer – en sorts ingefärsläsk som lämnar en härlig stickande känsla bak på tungan.

Röd ros

När klyschan “att ta sig tid att lukta på blommorna” blir sann

Du avnjuter de sista dropparna av läsken på vägen bort till operahuset som ligger dikt an med parken. Ryktet om byggnadens storslagenhet är inte överdrivet. Det är en byggnad som inte lämnar en oberörd, framförallt inte med vackra Harbour Bridge i bakgrunden.

Operahuset Sydney

Operahuset och Harbour Bridge

Sen går du tillbaka till parken igen och hittar en annan del av den botaniska trädgården. Du hör ett mystiskt ljud från träden och tittar upp. Först förstår du inte vad du tittar på, sen vet du inte om du ska bli förskräckt eller exalterad. Jag valde det senare men det berättar jag mer om lite senare.

[poll=5]

 

Tagged with:
 

Jag åker till Sydney imorgon kväll och har som vanligt inte läst på så mycket. Min enda uppfattning om Sydney är baserat på TV-spelet Gotham Racing 2. Ett racingspel där man kör runt med sportbilar i olika städer, som alla är exakta avbilder av städerna. I 2:an så kör man bland annat runt i Stockholm (kring slottet, kungsan, vasagatan, gamla stan och slussen), Edinburgh (hej Calle) och Sydney.

En av många klassiska saker att göra i Sydney

Nu kommer jag ju inte bara vilja susa fram i en Testarossa i 210 km/h kring hamnområdet när jag är i Sydney så kom gärna med andra tips på vad mer man kan göra. Blue Mountains verkar vara ett självklart val.

Sen vill jag också ha tips på hur och var man kan se lite vilda exotiska varelser i sitt rätta klimat (kängurus, ormar och fulla australiensare).

För övrigt är det lite synd att jag missade nedsläckningen av Sydney häromdagen. En trevlig markering mot det överdrivna energislöseriet vi alla pysslar med. Hade varit tufft att vara i en stad som var helt nedsläckt!