Currently viewing the category: "Ukraina"

Nyss hemkommen från Kiev och spenderar min andra natt någonsin i min nya lägenhet. Ett lite halvsurt avslut på en riktigt trevlig helg. Hantverkaren Berry har inte varit här i helgen och satt upp mitt kök så lägenheten ser helt enkelt ut som…ja, Kiev.

Det har varit en jäkligt trevlig weekend om än inte helgalen. Jag och Patrik flög alltså över till Ukraina för att hälsa på Yulia och för att ha en kul helg i ett heeelt annat land. Kiev är ungefär som Bratislava, ganska fult men ändå ganska coolt. Det är lite mer svulstigt än Bratislava, större gator, fläskigare bilar mm.

När vi kom fram dit så var Yuli tvungen att jobba över så vi traskade runt stan och frös. Några snubbar försökte scamma oss men nåt halvkasst trick där de tappade nån påse framför oss och sen ville visitera oss…lite obehagligt men mest dumt. Sen sprang vi till slut på Yuli efter dryga fem timmars väntan…eller 3 års väntan. Det var längesen vi sågs. Hon såg dock sig lik ut tycker jag.

Av nån anledning åkte vi med några kompisar till henne till en fest på amerikanska marinkårens hus i Kiev. En ganska trist tillställning men jag fick tid att ta igen lite med Yulia i alla fall. Det blev en hyggligt tidig kväll och vi åkte tillbaka till vår “Soviet style” lägenhet som Yulia fixat åt oss. Det mest anmärkningsvärda med den var att man fick gå igenom 5 låsbara dörrar för att komma in och att det var över 4 m högt i tak. Fyra meter! Den var jättefin i allmänhet med fiskbensparkett och behov av spackel (hjärntvättad!). På tal om hjärntvätt, jag såg en bild på jordklotet häromdan…min första tanke när jag såg havsgravarna och bergen var att jorden behöver spacklas. Seriöst…

Spackla var dock inte vad vi gjorde när vi vaknade på morgonen utan snarare att traska runt stan igen. Nu med guide dock. Jag tyckte det var roligast att försöka tyda de kyrilliska skyltarna. Ukrainas alfabet är kyrilliskt, dvs konstigt. De har tagit vanliga bokstäver, knögglat till några och sen slängt dem i en stor hatt. Sen har de plockat upp bokstäverna och satt dem i oordning. H är N, 3 är Z. N är I osv.  Det är konstigt men lite roligt.

Skit samma, Yulia hade ordnat fest åt oss på kvällen så vi åkte till en Gipermarket och köpte med oss lite öl och vodka och åkte dit. 7 stekheta ukrainskor hade hon lyckats få dit också till vår stora glädje. Vi var där i nästan 10 h innan vi rullade hem på morgonkvisten. Fulla och glada.

Bakfulla och lite mindre glada vaknade vi imorse och frullade med Yulle. Hon hjälpte oss att översätta lite i menyn och hittade en drink som hette “Chram”. Tänk dig att hon förklarar detta med en kraftigt rysk brytning också, tänk Borat. Sen skrattar man hysteriskt. Hon hade inte sett filmen och fattade inte vad vi skrattade åt. “Wott iis zo fanni wit Chram?”.

Nåväl, en grymt skön helg. Några korta kommentarer:

  • Ingen fattade vad vi gjorde i Kiev i februari.
  • Jag har aldrig varit så uttorkad i hela mitt liv. Törstig hela tiden.
  • Bara medelålders män på flyget mellan Budapest och Ukraina. Sexannonser på turistkartan. Ukraina har en tydlig turistnisch. Det finns en anledning till att marknaden uppkommit iofs, ukrainskorna var i allmänhet jäkligt snygga.
  • Alla, ALLA, har pälsmössor och /eller pälsjackor. De flesta har ingen smak nånstans.
  • Yulia var en riktigt rolig guide. Hon gillar inte Ukraina vilket ju är lite roligt när man guidar. “Här är ytterligare en ful kyrka” osv.
  • Yulias rumskompis och bästa kompis hette Olga men kallades för Olja. Vi snittade på en ordvits i minuten åt detta faktum. Vad hon skulle kallas om hon varit mattant, om hon kommit från Irak, om hon var en säl, hur saker och ting går för henne (som smort). Jag misstänker att klassen på ordvitsarna kommer endast överträffas när vi åker till Lettland (det blir inte svårt…haha).

Imorgon ska jag tillbaka till jobbet. Imorgon ska jag ringa och vara arg på Berry. Vad fna är det med hantverkare egentligen? Varför har alla så idiotiska namn och varför har de inget vett i kroppen??