Currently viewing the category: "Lettland"

Go weeeeest, life is peaceful there! Go east, life is inte alls speciellt lugnt!

Jag åkte med några jobbarkompisar (Ola, (E)Manuel och Patrik) till Riga i helgen. Kommer inte riktigt ihåg vad som var anledningen till att det just blev Riga, men jag har ju aldrig varit i Lettland och det är ju kul att se nya länder.

Vi bodde på ett hostel i centrala gamla stan. Upplägget var det vanliga för en weekendresa. Utgång på fredagen, bakishäng runt stan på lördagmorgonen, utgång på lördagen, ännu mer bakis på söndagen. Nu var iofs fredagen lite hetare för oss och jag trillade hem nån gång vid kvart över sprickan i glaset.

Morgonen efter var vi tvungna att gå ut och frulla tidigt för att Ola (aka. sockerpappa, aka cukurs tetis) skulle få motionera lite på hotellrummet. Jag kom fram till att vara småbakis kan ibland vara minst lika bra, om inte bättre, än själva partajet. Jag och Patrik (och sedan också Ola och Manuel) satt och småflummade, garvade och snackade oss igenom hela lördagförmiddagen. Sen gick jag och klippte mig, och bara det förtjänar egentligen ett eget blogginlägg.

Jag brukar köra mellanmjölksvarianten av frisyrer. Kort där bak och på sidorna och lite längre ovanpå. Det brukar ta allt från 15-20 min för en frisör att göra iordning. Nu tog det ganska drygt 1½ timme men jag trivdes bra ändå. Anledningen var självklart en sanslöst vacker frisörska som inte pratade ett ord engelska. Eftersom min lettiska är begränsad till att kunna säga:

Tack – Taldies

Kur ir – Var är

Säljer du kakor? – Vai tu pardod cepumus?

Sockerpappa – Cukurs tetis

…och olika kombinationer av dessa så begränsades konversationen ganska kraftigt. Hennes pappa var inte där och hon sålde inte kakor. Det tackade jag för.

Hursomhelst, det roliga med hela denna klippning var att hon var så otroligt nogrann, hon klippte i princip ett hårstrå i taget för att sedan ta ett steg tillbaka och allvarligt titta på hur detta påverkade frisyren. Tog fram en nagelfil, filade ner hårstråt lite till. Schamponerade hårstråt. Vaxade hårstråt. Osv.

Nu åkte vi ju över till Riga med en ganska oskyldig plan: att dricka en massa alkohol, se på en (1) kulturell attraktion och fraternisera lite med lokalbefolkningen. Eftersom det var 90 % grabbgäng som åkte över och alla hade ungefär samma plan så undrade vi om det var något som vi missat i Rigas rykte. Typ om Riga var Europas svar på Garbos. Vi (Patrik) hade dock en lokal kompis (Ilona) så vi kände oss väldigt unika.

Roligast på resan: När Ola skulle förklara vad vi arbetar med. Det var nåt sånt här “We make models for a rules based product configurator” vilket stämmer väldigt bra. Tänk dig sedan 6 ansikten som går från ett tillstånd av koncentration, engagemang och intresse på 0.02 s till ett tillstånd av fullständig och absolut nollställning. Om jag någonsin hade velat ha en kamera framme så var det nu. Jag skrattade så jag fick ont i magen! Det här är precis därför jag inte ens försöker förklara vad jag jobbar med.

Roligt 2: Jag har inflyttningsfest den 21a april. Jag hoppas att min lägenhet är klar då.