Currently viewing the category: "Arbeta med mål"

Jag har några vänner som också är väldigt mycket för personlig utveckling och hur man når sina mål. Emellanåt brukar vi utmana varandra för att nå ett mål vi vill uppnå.

Dessa utmaningar har alltid dessa kriterier:

  • Lätt definierbart och mätbart mål (tex “gå ner till 80 kg”)
  • Specifikt slutdatum (tex 12:e december 2011)
  • Straff / belöning (tex betala den andra 100 kr per kg utöver målet, få en lyxmiddag om man klarar målet)
  • Aktiv diskussion och måluppföljning
  • Ensidig  / tvåsidig utmaning

En god vän antog just utmaningen att gå ned i vikt inför sitt bröllop där jag skulle få  100 kr för varje kilo han vägde över 80 kg på bröllopsdagen. Det var en ensidig utmaning, det vill säga att jag enbart behövde vänta och se och inte göra något specifikt själv.

I vissa fall har vi även gjort tvåsidiga utmaningar där båda försökt uppnå samma mål, tex viktmål. Vi hade en sån tävling förra sommaren där vi både skulle nå en målvikt. Detta gjorde att jag tränade och motionerade som aldrig förr och faktiskt klarade målet.  Detta var till 100% ett resultat av denna utmaning och gav mig en kickstart i min träning som lever kvar än idag.

För närvarande håller jag på med en utmaning som handlar om att göra 15 000 situps under min tid på PBC (c:a 250 st om dagen). Jag hade planerat att “göra lite morgongympa” men kom aldrig riktigt igång med det, förrän vi satte igång denna utmaning. Nu gör jag stadigt mina situps varje dag, även om jag ibland halkar efter och får ta igen det dagen efter.

Personligen har det fungerar väldigt väl för mig också att skapa automatiska Att Göra-punkter i min att göra-lista.Varje dag poppar det upp “Gör 250 situps” i actionlistan, tillsammans med alla andra punkter.

Att vi har haft kroppsrelaterade mål har mestadels berott på att det är lättast att mäta, lätt att påverka och ofta ett mål man vill uppnå. Det går förstås lika bra att ha mål relaterade till sina affärer, sin karriär, sitt sociala liv etc. om man kan hitta på bra mål som uppfyller kraven för dessa utmaningar.

Lycka till och berätta gärna om du jobbar på samma sätt!

Tänk alltså på detta: Använd dig av den sociala pressen samt ett “pain” som är stort nog att du blir motiverad. De flesta blir mer motiverade av att slippa saker (tex betala 500 kr) än att få saker (tex få 500 kr). Sätt ett datum och se till att din kompis tar utmaningen på allvar.

 

 

1. Sätt upp ett mål
2. Bestäm när du vill uppnå det
3. Tänk igen om varför du vill uppnå målet och vad du är villig att offra för att uppnå det
4. Bryt ner målet i delmål, tex halva målet uppnått efter halva tiden.
5. Fortsätt så tills delmålen är nere på en praktisk att göra-lista
6. Skriv ned att göra-listan per dag och sortera punkterna enligt vad som gör störst påverkan på målet i punkt 1.
7. Gör punkterna i prioritetsordning
8. Återkoppla med jämna mellanrum
9. Fira när du nått målet.
10. Sätt upp ett nytt mål.

 

Mål är relativt meningslösa om man inte följer upp dem och påminner sig själv om dem. Ska därför göra en kort uppföljning av hur det gått såhär långt för mina mål för 2009:

Träning – Målet var att börja träna för att få mer energi att klara av resterande saker jag tagit på mig. Detta har gått mycket bra, jag snittar i princip på träning 3 gånger i veckan och känner verkligen att jag får mer energi av detta.

Hemsidorna – Målet var att nå samma omsättning som 2008. Såhär långt ser det bra ut, Alla Hjärtans dag hjälpte en ganska risig start på året som kommer sig av att Adsense går lite sämre än förra året. Däremot börjar de provisionsbaserade programmen gå bättre nu så det balanseras väl.

Målet med mitt day-time-job – Jag skulle först kvantifiera och sen arbeta mot ett mål. Då jag mer eller mindre inofficiellt arbetar som projektledare i dagsläget och gillar det väldigt mycket så är det detta jag vill arbeta mot. Jag kommer alltså att arbeta “officiellt” som projektledare i slutet av 2009.

Göra något efter jobbet varje dag – Här började jag ganska starkt och i och med träningen så går det ganska bra. Jag har dock gått ner mig på sistone då jag ofta känner att jag behöver gå hem och plugga, alternativt jobba. Känner dock att jag har en ganska bra balans i dagsläget så jag borde nog ändra målet till “göra något efter jobbet några kvällar i veckan”.

Resmålet – Målet var att resa till USA, Sydafrika och Thailand under 2009. USA och Sydafrika är redan bokade medan Thailand i princip är avskrivet. Att jag skrev av Thailand var mer eller mindre ett resultat av att jag inte kunde hitta en tid och att jag hellre åker till Libanon för att hälsa på min syster.

Ha pengar kvar den 24:e varje månad – Kan väl säga att jag inte har uppnått målet men att jag bättrat mig betydligt. Nu har ju också Stefan Ingves hjälpt till genom att dumpa räntan. Ändå var jag tvungen att använda kreditkortet när jag köpte mat i lördags. Annars ger jag mig ett Godkänt minus här.

Har ju lagt till två mål sedan jag skrev nyårslöftena också:

Kunna spela “Pink bullets” av The Shins på gitarr i juni – Den här blir svår. Gitarrspelandet går framåt men inte riktigt i den takt jag hade hoppats på. Får prioritera övandet lite mer. Det blir inte så svårt för det är sjukt roligt och avkopplande, om än ganska smärtsamt för fingrarna.

Få minst godkänt på Företagsekonomi-kursen – Ser bra ut såhär långt. Har klarat alla minitentor och liknande utom den första som jag glömde av (den kommer iofs igen). Ligger hyggligt i fas också.

Låt mig se din uppföljning av dina mål för 2009!

Tagged with:
 

Jag köpte en gitarr häromdan – en stålsträngad Gibson. Har egentligen aldrig spelat gitarr i hela mitt liv men har alltid velat. Brukar ju tänka såhär att “om fem år, när jag ser tillbaka, vad önskar jag att skulle ha gjort”. Ja, jag önskar att jag skulle ha köpt gitarren för 15 år sedan men då var jag fullt upptagen med att klämma finnar, köra moppe och tjyvröka.

Anledningen då!? Jag har alltid älskat musik och lyssnar nog på musik 5-6 h om dagen, men jag har alltid velat producera musik, inte bara konsumera.

Jag har ett mycket enkelt mål – enkelt i form av lättdefinierat – men kanske inte okomplicerat. Jag vill kunna spela hela Pink Bullets av The Shins när året är slut (helst innan sommaren).

 

Jag lovade ju att återkomma med vad jag har för mål (nyårslöften). Jag har försökt komma åt essensen av vad jag vill åstadkomma under 2009 och det skiljer sig en hel del från förra årets mål som kretsade mycket kring hemsidor och ekonomi.

Jag ställde mig själv följande frågor: Vad var bra under 2008? Vad var mindre bra under 2008? Vilka goda vanor hade jag under 2008? Vilka ovanor hade jag under 2008? Vad skulle göra en direkt positiv inverkan på mitt liv om jag ändrade detta till 2009? Den sistnämnda är den absolut viktigaste, kanske tom den enda viktiga.

Det positiva jag tar med mig från 2008 är definitivt disciplinen och drivkraften jag haft med hemsidorna, i jobbsökandet samt under hösten som anställd. Det negativa jag vill skala bort är hur jag alltför ofta lät arbetet leva sitt eget liv och att mitt engagemang på alla plan mot slutet ganska kraftigt sjunkit.

Det jag framförallt tror kommer göra stor påverkan på mitt liv under 2009 är att jag åter kommer prioritera fysisk träning igen. När jag tränar får jag mer energi över till alla områden i mitt liv. Att må bra fysiskt är en av grundpelarna för att orka arbeta hårt, att ha energi över till andra människor och att ha passion och engagemang för allt. Mitt första mål inför (början av) 2009 är att vara i tillräckligt god form för att kunna träna ordentligt i Thailand i mars.

Mitt mål gällande hemsidorna är att nå åtminstone samma omsättning under 2009 som under 2008 med samma antal hemsidor men med mindre arbetsinsats. Jag kommer ju uppenbarligen inte ha tid att heltidsjobba med sidorna under 2009 så det är ett realistiskt mål som går i linje med vad jag vill. Jag är tex inte beredd att lägga ner den tiden och energin som krävs för att tex dubblera omsättningen.

Mitt mål med mitt jobb på mammografiföretaget är svårare att kvantifiera. Jag vill fortsätta utvecklas till någon form av nyckelposition men vet ännu inte riktigt vad det skulle kunna vara. Detta är ganska allvarligt för alla mål måste vara konkreta för att man på allvar ska kunna fullfölja dem. Så mitt primära mål blir att konkretisera detta under januari och sedan fullfölja detta under resten av året.

En konkret sak jag kommer att ändra på under 2009 är att göra något efter jobbet varje dag, om det är att träna, träffa en kompis, gå en promenad eller liknande spelar mindre roll. Jag vill komma in i ett mönster där jag utnyttjar varje dag och inte bara går hem och fortsätter jobba.

Jag har ett resebaserat mål där jag vill fullfölja mina tre drömresor: åka till Thailand och träna thaiboxning igen, åka till USA på storm safari samt åka till Sydafrika i november.

Slutligen har jag dock ett konkret mål för 2009 som jag påbörjade redan under hösten. Det var att ha pengar kvar varje månad och att inte känna mig pank (ironiskt nog har det faktiskt varit fallet under hela hösten). Jag ska inte behöva ta till kreditkort eller toksnåla i slutet (eller ännu värre, i mitten) av lönemånaden för att klara mig. Min ekonomi ska vara så pass bra att jag har pengar kvar på kontot ändå, utan att behöva ta ut pengar från företaget.

Viktigt när man skriver mål som dessa är att:

1. De är konkreta

2. De är inspirerande men ändå realistiska

3. Man vet varför man vill uppnå dem.

Tipsa gärna i kommentarsfältet om ett blogginlägg där du skriver om och motiverar dina nyårslöften och mål för nästa år!

 

Betalade idag av ena delen av mitt studielån (det sk “studielånet”, inte “annuitetslånet”) och det känns gryyymt bra! Har haft det som mål för hösten då 1. jag avskyr lån 2. lånet var relativt dyrt.

Har därmed på ett år lyckats betala av två skulder jag samlat på mig under min studietid, dels studielånet och dels mitt lån från pappa. Känner mig väldigt, väldugt nöjd med att klarat av detta på 3 år – en summa på runt 100 000 kr.

Har annars haft ganska diffusa mål för hösten. Alla mål har varit ekonomiska vilket varit ganska tråkigt om än väldigt nyttigt. Nu ska jag av gammal princip börja mina nyårslöften i förtid. Ska fundera ut dem i dagarna och skriva upp dem på en blogg nära dig. Fysisk hälsa kommer definitivt vara ett mål, jag har gått ner mig nåt otroligt sen träningen i Thailand. Jag kommer också fortsätta fokusera hårt på mitt dagjobb som jag blir mer och mer förtjust i. Chicago-resan var en stor kick!

Har även planerat tre resor för nästa år:

– Mars: Thailand för thaiboxningsträning igen – 2 veckor

– Juni: USA – Stormsafari – 2 veckor

– November: Sydafrika – Vanlig safari och lite annat – 2 veckor

Inga dåliga resor, eller hur!?

 

Det här inlägget har jag länge sett fram emot att skriva, jag kan säga att jag planerat det sedan jag åkte. För att förstå varför det är så betydelsfullt så måste vi gå tillbaka några månader.

Jag har ju i bakgrunden till bloggen beskrivit vad som gjorde att jag tog beslutet till att åka till Bali och starta eget företag och så. Jag har ju också berättat tidigare om olika personer som inspirerat mig och hjälpt mig med att få ordning på mål och motivation, däribland min kompis Oskar som jag ska åka och hälsa på i Dubai ikväll.

En viktig sak för att hålla sina mål vid liv är ju att man ständigt påminner sig själv om dem. Eftersom vi båda är lika målfokuserade gjorde vi det till en grej under förra året att varje morgon skicka ett kort mejl med ens mål. Efter ett tag blev detta såklart lite tröttsamt så jag skickade ett fiktivt framtidsmejl till honom.

Jag skrev mejlet som jag ville att min framtid skulle se ut, som jag ville kunna skriva just den här dagen. Detta fiktiva mejl skickade jag alltså innan jag ens bestämt mig om att åka när jag fortfarande var trött på min situation och inte hade sagt upp mig.

Jag skrev precis ett mejl till Oskar och kunde i princip klippa och klistra in detta mejl som var mer än ett halvår gammalt! Känslan av att kunna skriva detta “drömmejl” i en ganska bister livssituation och sedan några månader senare kunna skicka samma mejl får det bokstavligen min hud att knottras när jag skriver det här.

Mejlet innehåller en blandning av de mål jag ville åstadkomma under min resa, en del personliga och en del karriärsmässiga mm. Det är ganska personligt men jag har valt att återge mejlet i sin helhet för att det är så fantastiskt.

Tjena Oskar!

Läget? Allt lungan i Dubai fortfarande?

Jag tänkte bara ge lite resedetaljer för resan imorgon. Jag landar i Dubai kl 14.30 så det vore sjysst om du kunde hämta mig på flygplatsen. Jag har ju första veckan ganska tungt planerad. Har 7 intervjuer planerade första veckan!! Det var framförallt ett coolt jobb på GE Healthcare som jag är riktigt sugen på också. De verkade väldigt positiva när jag pratade med dem.

Min plan är att köra igenom dessa intervjuer och knyta lite kontakter under dessa två veckor. Sen drar jag hem till Sverige och hyr ut lägenheten lite längre, hälsar på päronen och så. Sen kommer jag tillbaka kring din 30-årsdag och börjar jobba.

Bali har annars varit så sjukt jäkla soft! Eller soft och soft, jag har jobbat häcken av mig men det har verkligen börjat betala sig. Kommer ihåg när jag åkte ner hade jag ju typ bara 4 sidor som faktiskt drog in pengar. Nu gör 15 av dem det! Känns så jäkla coolt att jag nådde mitt mål på $X / dag. Inte så mycket för pengarna som för välbefinnandet i att nå målet och att ha den tryggheten i pengarna.

Brejkade ju med hon Almiras polare i februari. Vi hade det sjukt bra men var mer som polare egentligen, lite kul att vi bara pratade bahasa hela tiden. Tanken var ju att inte binda upp mig eller nåt när jag vet att jag skulle dra men sen var vi på Double-8 för ett par helger sen och jag träffade en sanslöst vacker och cool australiensiska. Hon var här på en tvåveckors semester och det var bara pang! Hon bokade en ny resa och kom tillbaka förra helgen för fem dagar. Känns sjukt bra men lite krångligt nu. Hon jobbar ju som flygvärdinna och är ganska sugen på Dubai också så hon har börjat kolla jobb där också.

Ska ut med några kompisar från språkkursen, några av dina gamla polare och så ikväll och säga hejdå. Ska för ovanlighetens skull dricka ikväll. Bara champagne såklart! Det är fan det enda jag dricker nu. Känns bättre att dricka en gång i månaden och lyxa till det ordentligt då! Ska passa på att ta ett sista pass Pencak Silat också. Kan inte säga att det är den bästa kampsporten men är grymt bra form nu faktiskt. Har nog aldrig varit såhär smidig innan! Vi måste fan ta en revansch i Dubai efter de försmädliga förlusterna på Åland förra året 🙂

Hursomhelst, måste sticka nu. Ska bli grymt kul att ses igen! Du måste berätta mer om din promotion också!!

Anda tempan

Christoffer

Nu är det lite småsaker som skiljer sig. Jag är inte längre intresserad av att jobba i Dubai så intervjuerna är planerade i Stockholm istället, det är inte lika många och inte på GE Healthcare men minst lika bra. Jag dricker heller inte champagne de få gångerna jag dricker, jag dricker fortfarande öl.

Den största skillnaden är väl att jag inte var singel när jag åkte så delen om kärlekslivet är ju inte direkt applicerbar men motsvarigheten är minst lika bra. Det sociala var inte heller så bra som jag skrev om. Det blev aldrig någon Pencak Silat tyvärr….och jag landar kl 05.30, inte 14.30.

Ett urval av saker som stämmer: hela faktumet att jag faktiskt varit på Bali och jobbat med hemsidor, faktumet att jag kommer och hälsar på Oskar, att jag är där på hans 30-årsdag, mitt mål med hemsidorna, mitt mål med drickandet, faktumet att jag gått språkkurs och kan konversera på indonesiska, faktumet att jag är i bättre form, faktumet att vi ska ha en återmatch, samt faktumet att jag har en intervju på ett medicintekniskt företag.

Än en gång, jag skrev det här mejlet innan jag ens bestämt mig för att åka, när hemsidorna bara var en hobby, medan jag fortfarande var miserabel över min livssituation och medan hela den här resan bara var en ganska avlägsen dröm.

Tagged with:
 

Det har ju varit ett mål som jag haft utöver alla andra när det gäller den här resan. Den största anledningen till att jag åkte hit från första början var ju att jag skulle jobba upp ett hemsidesimperium som när jag var klar skulle dra in X USD i månaden på Adsense. Detta X är inget jag gått ut med officiellt men det är en kännbar extrasumma i min ekonomi.

Jag har även haft ett mål att utöver detta X tjäna Y SEK / mån via mina svenska program (Affiliator, Tradedoubler mfl). Detta mål har jag uppfyllt varje månad efter december, även nu i mars.

I februari var jag snubblande nära att nå mitt mål men föll på målsnöret då mina sidor blev hackade. Idag har jag suttit och vakat på mitt Adsense-konto och nu för cirka 10 minuter sen så nådde jag det målet jag kämpat mot i 2 ½ år! Det känns helt fantastiskt!!

Jag trodde ärligt talat så sent som i december inte att jag skulle ha mycket till en chans att verkligen klara målet. Jag låg då på runt 30-40 % av detta mål och förstod inte hur jag kunde klämma ut mer av sidorna.

Jag har därmed femdubblat min omsättning (inräknat SEK alltså) på runt fem månader. Kostnaderna har på samma tid ökat med runt 30 %. En ganska hygglig omväxling alltså.

Det gick att göra alltså! Detta, trots att jag faktist inte anser mig vara speciellt duktig på hemsidor egentligen. Du skulle också klara av det. Vem vet…Du kanske blir sugen att göra något motsvarande? Men du…

…du säger väl inte upp dig nu? 🙂

Tagged with:
 

Puuuh, äntligen är februari slut. Det har varit en alldeles för händelsefull månad för min smak. Alla Hjärtans Dag gick ju kanon men sen kom webhotellkraschen, sedan kom hackandet av Google Earth Cool Places och sen kom ännu en minikrasch. Däremellan har det varit strul när jag flyttat över allt…och allt detta under en internetlina som får George Bush att verka pålitlig.

Det var egentligen bara den första kraschen som verkligen påverkade inkomsterna ordentligt men allt stök och domänflyttar mm. har nog gett vissa besökare kalla fötter. Summa sumarum så slutade inkomsterna på 95 % av mitt mål (förra månaden var 85%).

Inkomststatistik för februari – en graf som inte är alltför olik mitt EKG för samma månad

Det ska bli intressant att se hur mars blir. Jag måste öka inkomsterna jämfört med hur det såg ut nu mot slutet av februari. Det som talar för att jag lyckas med målet är:

  • Jag kommer kunna jobba snudd på heltid med sidorna
  • Bytet till det nya webbhotellet gör allt troligtvis, och förhoppningsvis, stabilare (tack för tipsen om bra webbhotell!)
  • Jag har nya sidor som inte har kommit igång ordentligt än
  • Jag har stadigt ökat inkomsten varje månad sedan jag åkte
  • Mars har två dagar mer än februari samt en massa födelsedagar (folk gillar ju samkväm i juli)

Det som däremot talar emot det är att jag fortfarande har strul med vissa sidor, att jag inte har nån lösning på hur jag ska fixa pålitligt internet samt att det inte finns någon självklar högtid, som Alla Hjärtans Dag, att boosta sidorna med.


Tagged with:
 

Ini teks untuk teman-teman saya yang mengerti bahasa Indonesia. Mungkin tidak pulis bagus sekali tetapi mau mencoba.

Saya belajar bahasa Indoesia untuk satu bulan di IATP di Denpasar. Saya suka ini sekolah banyak! Ada A/C dan Wifi Internet dan guru guru di sekolah adalah sangkat bagus. Di kelas saya ada hanya orang di punya 50 tahun, mungkin sedikit membosankan.

Saya berlatih dengan ex-pecara di Oskar, Deri, sedikit dan dengan orang Bali di pantai. Saya mau tinggal di keluarga Bali tetapi ini sedikit mahal (~3 000 SEK / bulan). Mungkin kenapa saya kembali ke Bali akan tinggal satu minggu di keluarga Bali. Satu masalah adalah anak-anak di Bali tidak bicara bahasa indonesia tetapi bahasa bali. Saya suka bicara dengan anak-anak tetapi ini tidak mustahil.

Mungkin akan melanjutkan berlatih bahasa indonesia kenapa kembali ke Stockholm. Mau berlatih lagi, tetapi mau berlatih banyak bahasa: bahasa Perancis dan bahasa Jerman. Mungkin akan punya “Malam Indonesia” di Stockholm dengan Mike, Oskar, Alexis dan pecara Alexis. Kita bisa makan nasi goreng dan minuman sari buah pinsang (favorit saya di sana).

Saya akan hanya pulis satu teks di ini blog di bahasa Indonesia. Saya “hoppas” kamu mengerti segalanya

Saya lihat ini kita kita di ordlista untuk pulis ini teks (tidak lagi): segalanya, teks, favorit, sari buah, berlatih, melanjutkan, mustahil, membosankan, mencoba, menghubungkan dan yang.

Menghubungkan-menghubungkan: Indonesian – English dictionary, Språkkurser indonesiska. Tidak bisa cari Babelfish untuk bahasa Indonesia 🙁 Ada beberapa orang tahu di mana ada?

ps. Is that John Hardy’s wife?!

Tagged with: