Currently viewing the category: "Metoder och tekniker"

Något jag med stor framgång börjat med när jag numera jobbar heltid med webbsidor är att ha fokusdagar. Det har fungerat så bra att jag tänkte berätta lite om hur jag gör och så kan du avgöra om det fungerar för dig.

Jag bedriver ju ett stort antal sidor, 60+, varav nästan alla drivs helt passivt. Det betyder att jag inte egentligen behöver göra något regelbundet med dem för att de ska hållas vid liv, utan mitt arbete består till 90% åt att nyutveckla och förbättra.

Till min hjälp har jag en att göra-lista som jag graderat i fem steg, från Very High till Very Low och kopplat till olika projekt. Utöver det kopplar jag dessa till ett datum då det ska påbörjas och när det måste vara avslutat. Oftast innebär detta att jag jobbar med de som är Very High eller de som måste avslutas inom ett visst datum för att ge effekt.

Detta system fungerar oftast men inte sällan är det mer effektivt att ha fokusdagar. Då väljer jag ett projekt eller koncept som jag ska jobba med den dagen. Det kan vara sökmotoroptimering, utbildning, BoUpplysningen.se eller Adsense-optimering.

Under en fokusdag jobbar jag inte bara med högprioriterade uppgifter utan ser även till att avsluta mindre viktiga uppgifter. Vinsten med att jobba fokuserat på ett visst projekt eller koncept är att man får många synergieffekter av att lösa ett problem samtidigt som ett annat – det väger ofta upp faktumet att man inte bara jobbar med hyperviktiga saker.

Fokusdagar är dock inte ett standardförfarande och bör inte heller vara det tycker jag. Det är dock mycket bra för att bryta upp vardagen och göra arbetet lite roligare.

Vad kan du lära dig nu då? Det är inte alltid som de topprioriterade uppgifterna sammanfaller med samma projekt eller koncept. Att enbart göra topprioriterade saker kan på så sätt ibland vara mindre effektivt. Då passar det bra att ha en eller ett par fokusdagar och “bara göra klart det”.

 

Jag har några vänner som också är väldigt mycket för personlig utveckling och hur man når sina mål. Emellanåt brukar vi utmana varandra för att nå ett mål vi vill uppnå.

Dessa utmaningar har alltid dessa kriterier:

  • Lätt definierbart och mätbart mål (tex “gå ner till 80 kg”)
  • Specifikt slutdatum (tex 12:e december 2011)
  • Straff / belöning (tex betala den andra 100 kr per kg utöver målet, få en lyxmiddag om man klarar målet)
  • Aktiv diskussion och måluppföljning
  • Ensidig  / tvåsidig utmaning

En god vän antog just utmaningen att gå ned i vikt inför sitt bröllop där jag skulle få  100 kr för varje kilo han vägde över 80 kg på bröllopsdagen. Det var en ensidig utmaning, det vill säga att jag enbart behövde vänta och se och inte göra något specifikt själv.

I vissa fall har vi även gjort tvåsidiga utmaningar där båda försökt uppnå samma mål, tex viktmål. Vi hade en sån tävling förra sommaren där vi både skulle nå en målvikt. Detta gjorde att jag tränade och motionerade som aldrig förr och faktiskt klarade målet.  Detta var till 100% ett resultat av denna utmaning och gav mig en kickstart i min träning som lever kvar än idag.

För närvarande håller jag på med en utmaning som handlar om att göra 15 000 situps under min tid på PBC (c:a 250 st om dagen). Jag hade planerat att “göra lite morgongympa” men kom aldrig riktigt igång med det, förrän vi satte igång denna utmaning. Nu gör jag stadigt mina situps varje dag, även om jag ibland halkar efter och får ta igen det dagen efter.

Personligen har det fungerar väldigt väl för mig också att skapa automatiska Att Göra-punkter i min att göra-lista.Varje dag poppar det upp “Gör 250 situps” i actionlistan, tillsammans med alla andra punkter.

Att vi har haft kroppsrelaterade mål har mestadels berott på att det är lättast att mäta, lätt att påverka och ofta ett mål man vill uppnå. Det går förstås lika bra att ha mål relaterade till sina affärer, sin karriär, sitt sociala liv etc. om man kan hitta på bra mål som uppfyller kraven för dessa utmaningar.

Lycka till och berätta gärna om du jobbar på samma sätt!

Tänk alltså på detta: Använd dig av den sociala pressen samt ett “pain” som är stort nog att du blir motiverad. De flesta blir mer motiverade av att slippa saker (tex betala 500 kr) än att få saker (tex få 500 kr). Sätt ett datum och se till att din kompis tar utmaningen på allvar.

 

 

1. Sätt upp ett mål
2. Bestäm när du vill uppnå det
3. Tänk igen om varför du vill uppnå målet och vad du är villig att offra för att uppnå det
4. Bryt ner målet i delmål, tex halva målet uppnått efter halva tiden.
5. Fortsätt så tills delmålen är nere på en praktisk att göra-lista
6. Skriv ned att göra-listan per dag och sortera punkterna enligt vad som gör störst påverkan på målet i punkt 1.
7. Gör punkterna i prioritetsordning
8. Återkoppla med jämna mellanrum
9. Fira när du nått målet.
10. Sätt upp ett nytt mål.

 

Jag nämnde i förra inlägget något jag kallade “kaffe-metoden”. Vad är då det?

Jo, jag har ju läst en ganska ordentlig mängd litteratur om personlig utveckling, målfokus, positivt tänkande etc. och mycket där är användbart. Ett återkommande problem som jag dock känt är att dessa bara fungerar när man redan är lite småtaggad.

Ibland är man ju däremot lite nere, allt känns jobbigt och man orkar inte företa sig något vettigt alls. Kognitiv dissonans skapar en negativ loop för man ser sig själv göra ingenting och skapar en bild av sig själv som en som inte kan företa sig något osv. I detta läget har jag ofta svårt att plocka fram tekniker och metoder från Anthony Robbins, Power of Now och allt vad det är. Något som däremot brukar fungera är kaffe-metoden.

Kaffe-metoden utgår ifrån att man har någon form av dålig vana – i det här fallet att man dricker för mycket kaffe – som man egentligen vill göra sig av med. Detta kan också gälla godis, chips, ta bilen till affären etc. En vana som mest sker av slentrian mer än ett ärligt sug. Detta är således en ovana som är relativt lätt att bryta.

Genom att lova sig själv att bryta denna vana (kanske över en viss period) så kickstartar man sin mentala förmåga. Helt plötsligt är det något man klarar av i alla fall, varje gång man undviker att dricka en kopp kaffe så känner man sig lite duktig (“jag klarar av det här galant ju”) och den negativa spiralen bryts.

Allt eftersom självförtroendet spinner vidare kan man lägga till lite svårare utmaningar: börja jogga innan jobbet, ringa det där jobbiga samtalet etc. Det är dock viktigt att man sätter lagom press på sig själv med den första utmaningen – det kanske inte bör vara “sluta röka” eller “träna 5 ggr i veckan”. Då är det lätt att misslyckas och den negativa spiralen fortsätter.

Jag gillar den här metoden för att det är så enkelt och för att det nästan alltid blir effekt av det. Man får gärna överdriva effekten av det och känna sig jätteduktig för sina små framsteg.

ps. Nuförtiden ser jag kaffe som min basföda och en del av min tallriksmodell så det är inte längre det jag brukar börja med. Godis och läsk däremot brukar vara dock fungera bra.

Tagged with:
 

Eftersom jag bara (oftast) skriver om positiva saker så kanske man får inbillningen att jag jämt går omkring med 100% energi och fullt momentum. Detta är självklart inte sant. Att jag inte skrivit på över en månad betyder heller inte motsatsen.

Oftast brukar mitt skrivande på bloggen ligga i samklang med hur mycket jag jobbar på hemsidorna och nu har jag satt igång igen. För tillfället är det ett projekt om Sydafrika och ett annat om Storm chasing (ingen av sidorna är aktiva än). På tal om Sydafrika är jag lite knäckt för min kompis jag skulle åkt ner för att träffa har fått sparken och därmed blivit av med sitt jobbvisum…och måste därmed flytta hem. Detta innebär i sin tur att jag inte har någon att hälsa på där nere…förutom hajarna.

Hursomhelst, på tal om att hamna ur fas och hur man får igång sig själv när det mesta går på tomgång. Jag brukar ju ofta börja med “kaffe-metoden” (beskriver den nån annan gång) men att applicera Den Optimala Veckan visade sig vara en riktigt bra teknik också.

Denna metod kommer sig av att jag ibland kan ha väldigt svårt att komma igång med nya (lite jobbiga) rutiner, tex motionera, komma till jobbet i tid etc. Ofta har man en sån vardagsrutin som är svår att bryta och att försöka tänka “från och med nu ska jag börja träna 3 ggr i veckan” blir nästan ett oöverstigligt mål. Dessutom är jag i grunden en ganska lat person!

Det jag gjorde var att optimera en vecka för allt så som jag skulle vilja göra mest hela tiden (lite som SuperJag-metoden jag beskrivit innan). För under en vecka kan man faktiskt göra allt optimalt! Resultatet behöver nödvändigtvis inte bli perfekt (man kan gå till jobbet i tid och komma sent pga löv på rälsen tex).

Under en vecka såg jag till att ta de där extra stegen jag aldrig riktigt orkade. Slita mig från morgonkaffet 20 min tidigare för att komma till jobbet tidigare, träna efter jobbet, promenera hem från jobbet, vika ihop byxorna och lägga in dem i garderoben, göra matlåda, komma ihåg att ringa mormor etc.

Hur gick det då? Jodå, det var självklart inte så svårt men det var verkligen “småjobbigt”. Det var väldigt ofta jag kände för att fuska (“oooorkar inte gå upp nu”, “jag viker iordning tvätten imorgon”) men min tanke var hela tiden “För 17, i EN vecka ska jag faktiskt klara det”. Allt var verkligen överkomligt och det kändes såklart bättre efter löprundan på söndagen eller efter att man strykt skjortorna och så farligt var det ju faktiskt inte.

Varör göra det då? Vad gör en vecka egentligen? Den första anledningen är att man får en sinnesbild av exakt hur lite extra som behöver göras för att nå en helt ny nivå av produktivitet i vardagen. Detta kan man ta med sig när allt känns jobbigt att genomföra. Den andra anledningen är att man kickstartar igång nya positiva rutiner som sen är lätta att fortsätta.

Anthony Robbins brukar tala om att om man bara förbättrar sina rutiner etc 1% per dag så blir resultatet efter 1 år enormt (3 700 %). Detta är ett sätt att se vilka rutiner man skulle kunna förbättra.

Att göra en sån här Optimal Vecka kanske inte låter som en biggie men prova själva, det är lite jobbigare än man tror!  Utmana latheten och de dåliga rutinerna!

 

Det här inlägget har jag länge sett fram emot att skriva, jag kan säga att jag planerat det sedan jag åkte. För att förstå varför det är så betydelsfullt så måste vi gå tillbaka några månader.

Jag har ju i bakgrunden till bloggen beskrivit vad som gjorde att jag tog beslutet till att åka till Bali och starta eget företag och så. Jag har ju också berättat tidigare om olika personer som inspirerat mig och hjälpt mig med att få ordning på mål och motivation, däribland min kompis Oskar som jag ska åka och hälsa på i Dubai ikväll.

En viktig sak för att hålla sina mål vid liv är ju att man ständigt påminner sig själv om dem. Eftersom vi båda är lika målfokuserade gjorde vi det till en grej under förra året att varje morgon skicka ett kort mejl med ens mål. Efter ett tag blev detta såklart lite tröttsamt så jag skickade ett fiktivt framtidsmejl till honom.

Jag skrev mejlet som jag ville att min framtid skulle se ut, som jag ville kunna skriva just den här dagen. Detta fiktiva mejl skickade jag alltså innan jag ens bestämt mig om att åka när jag fortfarande var trött på min situation och inte hade sagt upp mig.

Jag skrev precis ett mejl till Oskar och kunde i princip klippa och klistra in detta mejl som var mer än ett halvår gammalt! Känslan av att kunna skriva detta “drömmejl” i en ganska bister livssituation och sedan några månader senare kunna skicka samma mejl får det bokstavligen min hud att knottras när jag skriver det här.

Mejlet innehåller en blandning av de mål jag ville åstadkomma under min resa, en del personliga och en del karriärsmässiga mm. Det är ganska personligt men jag har valt att återge mejlet i sin helhet för att det är så fantastiskt.

Tjena Oskar!

Läget? Allt lungan i Dubai fortfarande?

Jag tänkte bara ge lite resedetaljer för resan imorgon. Jag landar i Dubai kl 14.30 så det vore sjysst om du kunde hämta mig på flygplatsen. Jag har ju första veckan ganska tungt planerad. Har 7 intervjuer planerade första veckan!! Det var framförallt ett coolt jobb på GE Healthcare som jag är riktigt sugen på också. De verkade väldigt positiva när jag pratade med dem.

Min plan är att köra igenom dessa intervjuer och knyta lite kontakter under dessa två veckor. Sen drar jag hem till Sverige och hyr ut lägenheten lite längre, hälsar på päronen och så. Sen kommer jag tillbaka kring din 30-årsdag och börjar jobba.

Bali har annars varit så sjukt jäkla soft! Eller soft och soft, jag har jobbat häcken av mig men det har verkligen börjat betala sig. Kommer ihåg när jag åkte ner hade jag ju typ bara 4 sidor som faktiskt drog in pengar. Nu gör 15 av dem det! Känns så jäkla coolt att jag nådde mitt mål på $X / dag. Inte så mycket för pengarna som för välbefinnandet i att nå målet och att ha den tryggheten i pengarna.

Brejkade ju med hon Almiras polare i februari. Vi hade det sjukt bra men var mer som polare egentligen, lite kul att vi bara pratade bahasa hela tiden. Tanken var ju att inte binda upp mig eller nåt när jag vet att jag skulle dra men sen var vi på Double-8 för ett par helger sen och jag träffade en sanslöst vacker och cool australiensiska. Hon var här på en tvåveckors semester och det var bara pang! Hon bokade en ny resa och kom tillbaka förra helgen för fem dagar. Känns sjukt bra men lite krångligt nu. Hon jobbar ju som flygvärdinna och är ganska sugen på Dubai också så hon har börjat kolla jobb där också.

Ska ut med några kompisar från språkkursen, några av dina gamla polare och så ikväll och säga hejdå. Ska för ovanlighetens skull dricka ikväll. Bara champagne såklart! Det är fan det enda jag dricker nu. Känns bättre att dricka en gång i månaden och lyxa till det ordentligt då! Ska passa på att ta ett sista pass Pencak Silat också. Kan inte säga att det är den bästa kampsporten men är grymt bra form nu faktiskt. Har nog aldrig varit såhär smidig innan! Vi måste fan ta en revansch i Dubai efter de försmädliga förlusterna på Åland förra året 🙂

Hursomhelst, måste sticka nu. Ska bli grymt kul att ses igen! Du måste berätta mer om din promotion också!!

Anda tempan

Christoffer

Nu är det lite småsaker som skiljer sig. Jag är inte längre intresserad av att jobba i Dubai så intervjuerna är planerade i Stockholm istället, det är inte lika många och inte på GE Healthcare men minst lika bra. Jag dricker heller inte champagne de få gångerna jag dricker, jag dricker fortfarande öl.

Den största skillnaden är väl att jag inte var singel när jag åkte så delen om kärlekslivet är ju inte direkt applicerbar men motsvarigheten är minst lika bra. Det sociala var inte heller så bra som jag skrev om. Det blev aldrig någon Pencak Silat tyvärr….och jag landar kl 05.30, inte 14.30.

Ett urval av saker som stämmer: hela faktumet att jag faktiskt varit på Bali och jobbat med hemsidor, faktumet att jag kommer och hälsar på Oskar, att jag är där på hans 30-årsdag, mitt mål med hemsidorna, mitt mål med drickandet, faktumet att jag gått språkkurs och kan konversera på indonesiska, faktumet att jag är i bättre form, faktumet att vi ska ha en återmatch, samt faktumet att jag har en intervju på ett medicintekniskt företag.

Än en gång, jag skrev det här mejlet innan jag ens bestämt mig för att åka, när hemsidorna bara var en hobby, medan jag fortfarande var miserabel över min livssituation och medan hela den här resan bara var en ganska avlägsen dröm.

Tagged with: