Currently viewing the category: "Psykologi och personlig utveckling"

Något jag med stor framgång börjat med när jag numera jobbar heltid med webbsidor är att ha fokusdagar. Det har fungerat så bra att jag tänkte berätta lite om hur jag gör och så kan du avgöra om det fungerar för dig.

Jag bedriver ju ett stort antal sidor, 60+, varav nästan alla drivs helt passivt. Det betyder att jag inte egentligen behöver göra något regelbundet med dem för att de ska hållas vid liv, utan mitt arbete består till 90% åt att nyutveckla och förbättra.

Till min hjälp har jag en att göra-lista som jag graderat i fem steg, från Very High till Very Low och kopplat till olika projekt. Utöver det kopplar jag dessa till ett datum då det ska påbörjas och när det måste vara avslutat. Oftast innebär detta att jag jobbar med de som är Very High eller de som måste avslutas inom ett visst datum för att ge effekt.

Detta system fungerar oftast men inte sällan är det mer effektivt att ha fokusdagar. Då väljer jag ett projekt eller koncept som jag ska jobba med den dagen. Det kan vara sökmotoroptimering, utbildning, BoUpplysningen.se eller Adsense-optimering.

Under en fokusdag jobbar jag inte bara med högprioriterade uppgifter utan ser även till att avsluta mindre viktiga uppgifter. Vinsten med att jobba fokuserat på ett visst projekt eller koncept är att man får många synergieffekter av att lösa ett problem samtidigt som ett annat – det väger ofta upp faktumet att man inte bara jobbar med hyperviktiga saker.

Fokusdagar är dock inte ett standardförfarande och bör inte heller vara det tycker jag. Det är dock mycket bra för att bryta upp vardagen och göra arbetet lite roligare.

Vad kan du lära dig nu då? Det är inte alltid som de topprioriterade uppgifterna sammanfaller med samma projekt eller koncept. Att enbart göra topprioriterade saker kan på så sätt ibland vara mindre effektivt. Då passar det bra att ha en eller ett par fokusdagar och “bara göra klart det”.

 

Jag har några vänner som också är väldigt mycket för personlig utveckling och hur man når sina mål. Emellanåt brukar vi utmana varandra för att nå ett mål vi vill uppnå.

Dessa utmaningar har alltid dessa kriterier:

 • Lätt definierbart och mätbart mål (tex “gå ner till 80 kg”)
 • Specifikt slutdatum (tex 12:e december 2011)
 • Straff / belöning (tex betala den andra 100 kr per kg utöver målet, få en lyxmiddag om man klarar målet)
 • Aktiv diskussion och måluppföljning
 • Ensidig  / tvåsidig utmaning

En god vän antog just utmaningen att gå ned i vikt inför sitt bröllop där jag skulle få  100 kr för varje kilo han vägde över 80 kg på bröllopsdagen. Det var en ensidig utmaning, det vill säga att jag enbart behövde vänta och se och inte göra något specifikt själv.

I vissa fall har vi även gjort tvåsidiga utmaningar där båda försökt uppnå samma mål, tex viktmål. Vi hade en sån tävling förra sommaren där vi både skulle nå en målvikt. Detta gjorde att jag tränade och motionerade som aldrig förr och faktiskt klarade målet.  Detta var till 100% ett resultat av denna utmaning och gav mig en kickstart i min träning som lever kvar än idag.

För närvarande håller jag på med en utmaning som handlar om att göra 15 000 situps under min tid på PBC (c:a 250 st om dagen). Jag hade planerat att “göra lite morgongympa” men kom aldrig riktigt igång med det, förrän vi satte igång denna utmaning. Nu gör jag stadigt mina situps varje dag, även om jag ibland halkar efter och får ta igen det dagen efter.

Personligen har det fungerar väldigt väl för mig också att skapa automatiska Att Göra-punkter i min att göra-lista.Varje dag poppar det upp “Gör 250 situps” i actionlistan, tillsammans med alla andra punkter.

Att vi har haft kroppsrelaterade mål har mestadels berott på att det är lättast att mäta, lätt att påverka och ofta ett mål man vill uppnå. Det går förstås lika bra att ha mål relaterade till sina affärer, sin karriär, sitt sociala liv etc. om man kan hitta på bra mål som uppfyller kraven för dessa utmaningar.

Lycka till och berätta gärna om du jobbar på samma sätt!

Tänk alltså på detta: Använd dig av den sociala pressen samt ett “pain” som är stort nog att du blir motiverad. De flesta blir mer motiverade av att slippa saker (tex betala 500 kr) än att få saker (tex få 500 kr). Sätt ett datum och se till att din kompis tar utmaningen på allvar.

 

 

Jag satt på en takterass i Saigon (HCMC) igår tillsammans med Anders Palm och två vänner till honom. Efter ett par simtag i poolen och några öl så kom vi in på vikten av hur man beskriver något. Vilka ord man använder, eller snarare vilka man inte använder.

Jag kom på att det är något jag använder mer eller mindre omedvetet varje dag. Ett typexempel på när jag dock medvetet använder mig av detta är när någon (eller jag) påpekar att det “Det där kan inte jag” eller “Det där förstår inte jag”. Då brukar jag allt som oftast klämma in ett “…än!”. Med andra ord, “Det där kan inte jag än”. Skillnaden är subtil men ger budskapet till hjärnan att allt är möjligt, det är bara en fråga om jag vill lära mig det här eller inte. Det finns inget fundamentalt som saknas i min hjärna för att jag inte ska kunna lära mig detta, det är bara en fråga om jag vill det eller ej.

Resultatet av just detta blir att man inte tillskriver sig negativa egenskaper och totalt avskriver sig ifrån vissa färdigheter. Det finns ofta folk i ens omgivning som är beredda att göra det åt en och det är inget man behöver hjälpa dem med.

Ett annat exempel gav Anders och som är applicerbart i till exempel kundkontakter. Om du är sen till ett möte, säg då inte “Ursäkta att jag är sen”, utan “Jag ber om ursäkt för att du fått vänta”. På ett enkelt och elegant sätt sätter man kunden (och i förlängningen hans eller hennes behov) i fokus och tar bort den negativa udden.

På sätt och vis är omskrivningar av upplevelser ett sätt att se ljust på framtiden och att inte gräva gropar åt sig själv. Jag tycker det skiljer sig från “positivt tänkande” som jag inte vet om jag är så stort fan av. Jag tror på att välja den positiva ståndpunkten i en fråga men när något suger så måste det också få göra det ett tag.

Har ens hus brunnit ned står man inte “inför en utmaning”, man har fått sitt hus nedbrunnet – och det suger. Smärtan vid förluster är viktig för att man ska lära sig något, man kan inte omedelbart plasta in detta i positiva formuleringar eller positivt tänkande. Det är när smärtan lagt sig och den eventuella bitterheten tar vid som man ska börja arbeta.

Något som jag tycker är så kul med att vara egen, och bland egna företagare, är att detta snarare är regel än undantag. Man måste helt enkelt ha en positiv syn på saker och ting för att kunna arbeta. Man måste kunna hantera jobbiga saker aktivt och göra det till något som man kan tycka är roligt att arbeta med. Det är liksom lite svårt att skylla på att chefen ger en för dåligt betalt, för lite utmaningar eller för tråkiga arbetsuppgifter.

Vad kan vi lära oss av detta? Små förbättringar gör skillnad på lång sikt. Det är så lätt, och praktiskt, att ändra sitt sätt att formulera sig – men det gör stor skillnad i det långa loppet.

 

Min vardag är ganska extrem just nu. Jag har ju, som du känner till, sagt upp mig från mitt jobb för att från och med julafton ungefär jobba heltid med mina webbproduktioner. Jag räknar då med att, efter avdrag för skatter, hyra med mera ha ungefär 1 000 – 2000 kr i månaden att leva och äta för. Tillbaka till studentbudgeten igen med andra ord, men med den stora skillnaden att jag nu faktiskt kan påverka den, och det försöker jag ju självklart göra.

I och med att jag sagt upp mig har jag dragit igång verksamheten ordentligt och arbetar för närvarande med en rad nya och nygamla projekt som ska ge mig lite grönsaker till nudlarna,och sylt till blodpuddingen – så att säga. Eftersom jag dessutom är inne i en relativt intensiv träningsperiod, varit bortrest i princip varje helg men ändå lyckats behålla ett visst socialt liv så har jag lite svårt att få tiden att gå ihop.

Igår när jag kom hem från jobb och träning så var kroppen och hjärnan helt död så jag gick och la mig kl 20.15, men ställde klockan på 05.00 för att hinna göra det som jag behöver göra. Researchade, skrev, svarade på mejl, städade, diskade och sen iväg till jobbet.

Ser verkligen fram emot nästa år, att få kunna jobba med detta på heltid! Har runt 20 idéer färdiga att implementeras, inget avancerat men stadig brödföda. För det kan ju vara trevligt att få bröd till nudlarna och blodpuddingen ibland 🙂

 

1. Sätt upp ett mål
2. Bestäm när du vill uppnå det
3. Tänk igen om varför du vill uppnå målet och vad du är villig att offra för att uppnå det
4. Bryt ner målet i delmål, tex halva målet uppnått efter halva tiden.
5. Fortsätt så tills delmålen är nere på en praktisk att göra-lista
6. Skriv ned att göra-listan per dag och sortera punkterna enligt vad som gör störst påverkan på målet i punkt 1.
7. Gör punkterna i prioritetsordning
8. Återkoppla med jämna mellanrum
9. Fira när du nått målet.
10. Sätt upp ett nytt mål.

 

Känslan börjar verkligen vakna inom mig nu. Den där känslan av att nu är det något som händer, något som är på gång. Det är en känsla av nervositet, spänning och kraftig förväntan. Jag känner igen mycket av den känslan jag hade inför Bali-projektet även om det är lite mer i potten den här gången.

För faktum är att jag tar ett betydligt större steg den här gången även om jag i grunden gör nästan exakt samma sak. Mentalt är det dock ganska annorlunda med tanke på att jag från och med nu verkligen planerar att leva på mina “låtsaspengar” (som det nästan känts som ibland) och att jag kommer göra det på obestämd tid. Jag byter därtill bransch utan ambition att återvända till den bransch som jag faktiskt studerat till (medicinteknik), många av de insatser jag gjort de senaste åren med fokus på att skapa ett fint CV blir med ens ganska värdelösa.

Nu handlar det endast om vad jag, till viss mån, kan men framförallt vad jag är kapabel att lära mig att göra och framförallt producera. Hur duktig är jag egentligen på att tjäna pengar på nätet? Hur mycket kan jag egentligen om SEO? Är jag tillräckligt duktig inom någotdera av dessa områden för att kunna dryga ut affiliateinkomsterna med konsulting?

Hade jag tvivlat på min förmåga hade jag förstås aldrig tagit steget. Hade jag inte haft något som helst tvivel hade jag å andra sidan inte heller fått en sån kick av att göra det! Det är ju ovetskapen och det oskrivna bladet framför mig som är så spännande.

 

Med tanke på att jag tänkt på beslutet i ett par månader har jag förstås en relativt genomtänkt plan och ett tydligt mål med mitt egenföretagande. Två stora anledningar till att jag vill jobba med eget företag är ju att jag vill främja min personliga och ekonomiska utveckling. Jag vill bli grym och jag vill bli rik, helt enkelt.

Min vision är att jag ska kunna arbeta var jag vill, när jag vill, med vad jag vill och hur (mycket) jag vill.

Nyckeln till det ligger förstås i annonsfinansierade webbsidor. Även om min reslust minskat ganska mycket  på sistone så kan det handla om att arbeta från landstället, från en kompis i Lund eller, självklart, från ett varmare ställe under vintern. Jag vill också kunna välja mina arbetstider som till större del passar min dygnsrytm, det vill säga från 10-23 med en paus på eftermiddagen. Jag vill också kunna arbeta med det jag tycker är roligast (vilket ju är webbsidor, så denna punkt är lätt) och kunna välja arbetsomfattningen själv – jag vill kunna jobba 80h en vecka för att vara ledig veckan därpå.

Mitt mål är ganska högt men långt ifrån omöjligt (precis som jag tycker mål ska vara) – jag vill tjäna en miljon om året och det vill jag göra från och med sista december 2011. Detta betyder i praktiken att jag behöver fyrdubbla min omsättning på 14 månader! Jag femdubblade omsättningen på Bali under sex månader men då var det mindre summor. Jag känner dock inga tvivel på att jag kommer kunna skapa underverk med 14 månaders totalt fokus på uppgiften.

Planen är att:

 • Förbättra mina existerande webbsidor och göra dem större och bättre, jag kommer lägga stort fokus på BoUpplysningen.se och Presenttips.com.
 • Arbeta mer med direktförsäljning av annonser till mina sidor
 • Skapa fler sidor i största allmänhet för att kunna ha ett stort nätverk och sprida riskerna.
 • Skapa webbtjänster mot betalning
 • Skapa appar för iPhone och Android.
 • Konsulta inom vissa nyckelområden, tex SEO, webbprojektledning samt en programvara som heter Qlikview som jag är duktig på.
 • Eventuellt och emellanåt ta kortare projektanställningar som webbprojektledare

Sen har jag förstås en mer detaljerad, och inte så officiell, plan på hur detta exakt kommer att gå till.

 

Jag nämnde i förra inlägget något jag kallade “kaffe-metoden”. Vad är då det?

Jo, jag har ju läst en ganska ordentlig mängd litteratur om personlig utveckling, målfokus, positivt tänkande etc. och mycket där är användbart. Ett återkommande problem som jag dock känt är att dessa bara fungerar när man redan är lite småtaggad.

Ibland är man ju däremot lite nere, allt känns jobbigt och man orkar inte företa sig något vettigt alls. Kognitiv dissonans skapar en negativ loop för man ser sig själv göra ingenting och skapar en bild av sig själv som en som inte kan företa sig något osv. I detta läget har jag ofta svårt att plocka fram tekniker och metoder från Anthony Robbins, Power of Now och allt vad det är. Något som däremot brukar fungera är kaffe-metoden.

Kaffe-metoden utgår ifrån att man har någon form av dålig vana – i det här fallet att man dricker för mycket kaffe – som man egentligen vill göra sig av med. Detta kan också gälla godis, chips, ta bilen till affären etc. En vana som mest sker av slentrian mer än ett ärligt sug. Detta är således en ovana som är relativt lätt att bryta.

Genom att lova sig själv att bryta denna vana (kanske över en viss period) så kickstartar man sin mentala förmåga. Helt plötsligt är det något man klarar av i alla fall, varje gång man undviker att dricka en kopp kaffe så känner man sig lite duktig (“jag klarar av det här galant ju”) och den negativa spiralen bryts.

Allt eftersom självförtroendet spinner vidare kan man lägga till lite svårare utmaningar: börja jogga innan jobbet, ringa det där jobbiga samtalet etc. Det är dock viktigt att man sätter lagom press på sig själv med den första utmaningen – det kanske inte bör vara “sluta röka” eller “träna 5 ggr i veckan”. Då är det lätt att misslyckas och den negativa spiralen fortsätter.

Jag gillar den här metoden för att det är så enkelt och för att det nästan alltid blir effekt av det. Man får gärna överdriva effekten av det och känna sig jätteduktig för sina små framsteg.

ps. Nuförtiden ser jag kaffe som min basföda och en del av min tallriksmodell så det är inte längre det jag brukar börja med. Godis och läsk däremot brukar vara dock fungera bra.

Tagged with:
 

Eftersom jag bara (oftast) skriver om positiva saker så kanske man får inbillningen att jag jämt går omkring med 100% energi och fullt momentum. Detta är självklart inte sant. Att jag inte skrivit på över en månad betyder heller inte motsatsen.

Oftast brukar mitt skrivande på bloggen ligga i samklang med hur mycket jag jobbar på hemsidorna och nu har jag satt igång igen. För tillfället är det ett projekt om Sydafrika och ett annat om Storm chasing (ingen av sidorna är aktiva än). På tal om Sydafrika är jag lite knäckt för min kompis jag skulle åkt ner för att träffa har fått sparken och därmed blivit av med sitt jobbvisum…och måste därmed flytta hem. Detta innebär i sin tur att jag inte har någon att hälsa på där nere…förutom hajarna.

Hursomhelst, på tal om att hamna ur fas och hur man får igång sig själv när det mesta går på tomgång. Jag brukar ju ofta börja med “kaffe-metoden” (beskriver den nån annan gång) men att applicera Den Optimala Veckan visade sig vara en riktigt bra teknik också.

Denna metod kommer sig av att jag ibland kan ha väldigt svårt att komma igång med nya (lite jobbiga) rutiner, tex motionera, komma till jobbet i tid etc. Ofta har man en sån vardagsrutin som är svår att bryta och att försöka tänka “från och med nu ska jag börja träna 3 ggr i veckan” blir nästan ett oöverstigligt mål. Dessutom är jag i grunden en ganska lat person!

Det jag gjorde var att optimera en vecka för allt så som jag skulle vilja göra mest hela tiden (lite som SuperJag-metoden jag beskrivit innan). För under en vecka kan man faktiskt göra allt optimalt! Resultatet behöver nödvändigtvis inte bli perfekt (man kan gå till jobbet i tid och komma sent pga löv på rälsen tex).

Under en vecka såg jag till att ta de där extra stegen jag aldrig riktigt orkade. Slita mig från morgonkaffet 20 min tidigare för att komma till jobbet tidigare, träna efter jobbet, promenera hem från jobbet, vika ihop byxorna och lägga in dem i garderoben, göra matlåda, komma ihåg att ringa mormor etc.

Hur gick det då? Jodå, det var självklart inte så svårt men det var verkligen “småjobbigt”. Det var väldigt ofta jag kände för att fuska (“oooorkar inte gå upp nu”, “jag viker iordning tvätten imorgon”) men min tanke var hela tiden “För 17, i EN vecka ska jag faktiskt klara det”. Allt var verkligen överkomligt och det kändes såklart bättre efter löprundan på söndagen eller efter att man strykt skjortorna och så farligt var det ju faktiskt inte.

Varör göra det då? Vad gör en vecka egentligen? Den första anledningen är att man får en sinnesbild av exakt hur lite extra som behöver göras för att nå en helt ny nivå av produktivitet i vardagen. Detta kan man ta med sig när allt känns jobbigt att genomföra. Den andra anledningen är att man kickstartar igång nya positiva rutiner som sen är lätta att fortsätta.

Anthony Robbins brukar tala om att om man bara förbättrar sina rutiner etc 1% per dag så blir resultatet efter 1 år enormt (3 700 %). Detta är ett sätt att se vilka rutiner man skulle kunna förbättra.

Att göra en sån här Optimal Vecka kanske inte låter som en biggie men prova själva, det är lite jobbigare än man tror!  Utmana latheten och de dåliga rutinerna!

 

Mål är relativt meningslösa om man inte följer upp dem och påminner sig själv om dem. Ska därför göra en kort uppföljning av hur det gått såhär långt för mina mål för 2009:

Träning – Målet var att börja träna för att få mer energi att klara av resterande saker jag tagit på mig. Detta har gått mycket bra, jag snittar i princip på träning 3 gånger i veckan och känner verkligen att jag får mer energi av detta.

Hemsidorna – Målet var att nå samma omsättning som 2008. Såhär långt ser det bra ut, Alla Hjärtans dag hjälpte en ganska risig start på året som kommer sig av att Adsense går lite sämre än förra året. Däremot börjar de provisionsbaserade programmen gå bättre nu så det balanseras väl.

Målet med mitt day-time-job – Jag skulle först kvantifiera och sen arbeta mot ett mål. Då jag mer eller mindre inofficiellt arbetar som projektledare i dagsläget och gillar det väldigt mycket så är det detta jag vill arbeta mot. Jag kommer alltså att arbeta “officiellt” som projektledare i slutet av 2009.

Göra något efter jobbet varje dag – Här började jag ganska starkt och i och med träningen så går det ganska bra. Jag har dock gått ner mig på sistone då jag ofta känner att jag behöver gå hem och plugga, alternativt jobba. Känner dock att jag har en ganska bra balans i dagsläget så jag borde nog ändra målet till “göra något efter jobbet några kvällar i veckan”.

Resmålet – Målet var att resa till USA, Sydafrika och Thailand under 2009. USA och Sydafrika är redan bokade medan Thailand i princip är avskrivet. Att jag skrev av Thailand var mer eller mindre ett resultat av att jag inte kunde hitta en tid och att jag hellre åker till Libanon för att hälsa på min syster.

Ha pengar kvar den 24:e varje månad – Kan väl säga att jag inte har uppnått målet men att jag bättrat mig betydligt. Nu har ju också Stefan Ingves hjälpt till genom att dumpa räntan. Ändå var jag tvungen att använda kreditkortet när jag köpte mat i lördags. Annars ger jag mig ett Godkänt minus här.

Har ju lagt till två mål sedan jag skrev nyårslöftena också:

Kunna spela “Pink bullets” av The Shins på gitarr i juni – Den här blir svår. Gitarrspelandet går framåt men inte riktigt i den takt jag hade hoppats på. Får prioritera övandet lite mer. Det blir inte så svårt för det är sjukt roligt och avkopplande, om än ganska smärtsamt för fingrarna.

Få minst godkänt på Företagsekonomi-kursen – Ser bra ut såhär långt. Har klarat alla minitentor och liknande utom den första som jag glömde av (den kommer iofs igen). Ligger hyggligt i fas också.

Låt mig se din uppföljning av dina mål för 2009!

Tagged with: