Currently viewing the category: "Kontorsresan"

Efter att jag passat på att hälsa på min kusin i Halmstad, och träffat en tjej i Göteborg som jag ska anställa för ett mindre projekt så fortsatte jag min kontorsresa ner till Lund.  Jag förflyttades inte bara dryga 10 mil söderut utan även dryga 10 år bakåt i tiden när jag flyttade in hos lillasystern på en studentkorridor.

Första försöket: Café Brunius

Sen provade jag mig fram genom att arbeta på olika caféer och platser men caféer som tex Brunius föll bort då jag inte fick någon 3G-uppkoppling och för att de inte ens hade någon toalett (!). Slutligen landade jag på Stadsbibliotekets café som var något bullrigt men fullt ok, jag arbetar gärna med visst brus i bakgrunden.

Gästarbetade en dag hemma hos en gammal pluggkompis

Det var roligt att komma tillbaka till Lund/Malmö och ha möjligheten att träffa kompisar i vardagen och bo lite i mina gamla kvarter. Med tanke på att det är staden är gjord för folk som behöver sitta vid ett bord och koncentrera sig (studenter alltså) så passar den utmärkt för att distansarbeta ifrån också.

Fördelar:

 • Stort utbud av potentiella kontor
 • Billigt!, även om man inte befinner sig på studentcaféer
 • Otroligt fin stad (med fina kompisar!)

Nackdelar

 • Inte alla ställen som har gratis Wifi, Stadsbiblioteket hade det dock
 

Ett hus ute på landet, kusinen med sin son. Aygon i bakgrunden.

Serien om det mobila kontoret fortsätter. Jag tog min Aygo och puttrade ner mot södern för att passa på att hälsa på min kusin och därefter en massa gamla pluggkompisar och syster i Lund. Min första landning var dock hos kusinen som bor en bit utanför Halmstad tillsammans med man, barn, hund och två katter.

Jag lyckades koppla ihop iPhonen (som jag numera har obegränsat datasurf på) med datorn och kan använda den som modem och det fungerar riktigt bra, över förväntan faktiskt (Tele2-abonnemang).

Arbete från köket

Nu blir det inte så otroligt mycket jobbat här nere men jag passar på när Alfred sover (inte mannen alltså) då det är lite lugnt.

Fördelar:

 • Gott sällskap
 • Trevlig miljö

Nackdelar:

 • Kanske inte “kontorslugnt” direkt, man får välja sina tillfällen
 

Sommarstället (gammal bild, våren hade knappt smygstartat när jag var där)

Jag är nyss hemkommen från ett par dagar på sommarstället vi har utanför Mariehamn på Åland. Där har jag suttit och arbetat i några dagar och det är verkligen en arbetsplats som skiljer sig från mycket annat jag jobbat ifrån. Med tanke på att jag kommer att vara lite av en kontorsnomad den kommande månaden så har jag skapat en kategori under “Arbeta från Paradiset” som jag kallar “Kontorsresan” där jag skriver om lite platser jag väljer att jobba ifrån.

En av många anledningar till att jag valde att satsa på att jobba till 100% med mina webbprojekt var just för att jag det är så roligt att variera arbetsmiljö. Något jag verkligen längtade hem till när jag var i Thailand var också att sitta på sommarstället och arbeta.

Sommarstället vi har är verkligen ett sommarställe, vi var därför tvungna att öppna upp det och arbetet varierades därför med felsökning på varmvattenberedare, vatteninkoppling samt en hel del påtande med brasan för att få upp värmen. Det kändes ganska exotiskt att sitta framför en brasa och knappa Rails 🙂

Nu har vi inget internet på sommarstället men det kom knappast som en chock så jag hade laddat upp med ett stort projekt – att göra om KalkyleraMera.se till Rails, dvs ett off-line projekt. Detta projekt gynnades bara av att jag var offline. Jag gjorde samma sak när jag byggde motorn till Presenttips.com (åkte till sommarstället en helg) och man kan åstadkomma underverk utan tillgång till mejl.

Nu åkte jag förvisso in till biblioteket i Mariehamn och kollade mejlen en gång om dagen. Det tvingade mig att komma ur mysbyxorna och faktiskt komma ut lite i världen.

Fördelar:

 • Inget internet – lätt att fokusera på uppgiften
 • Fantastisk utsikt och omgivning
 • Lätt att koncentrera sig nästan hela tiden.

Nackdelar

 • Inget internet – svårt att felsöka när man fastnar
 • Svårt att koncentrera sig ibland när det är så otroligt tyst. Jag är van vid distraktioner.

 

Vad lär vi oss av detta? Har du en uppgift som “du bara måste göra” och som inte kräver internet, leta dig ut till någon avskild plats och stöka av det. Det finns inget bättre sätt, enligt mig. Se dock till att ha någon form av distraktion så att du inte blir för uttråkad, du kan till exempel se till att ha sönder varmvattenberedaren 🙂