Currently viewing the category: "Djupdykningar"

Tänkte tillägna detta inlägg åt Olja. Inte vilken Olja som helst utan vanlig Olja, dvs inte den vitryska Oljan jag träffade förra helgen.

Läste en grymt intressant bok på planet över till Chicago som hette “Olja – jakten på det svarta guldet när världens oljekällor sinar” av Gunnar Lindstedt. Den öppnade verkligen ögonen för mig vad oljan egentligen innebär för världen och vårt välstånd. Har väl som de flesta andra tänkt att, HA! Jag klarar mig väl utan bil, det ska nog bli ganska skönt när oljan är slut så får alla feta amerikaner röra på sidfläsket osv osv. Har aldrig tänkt på att det är olja som ser till att konstgödsel kan tillverkas, spannmål torkas, traktorer köras mm mm. Detta innebär alltså att ALLT som vi tar för givet som hyggligt billigt idag kommer att bli dyrt som 17 när oljan tar slut. Oljan är det som driver vårt välstånd och utan den är vi tillbaka i 1850 när vi inte hade olja.

Alternativa källor kommer heller inte att vara något riktigt alternativ då priset på dessa kommer att gå upp enormt när alla ska byta energi. Utan energi kan alltså inte maskinerna göra det manuella arbetet vi sluppit i 150 år. Enligt författaren kommer mycket av det manuella arbetet återkomma istället. Hujedamej.Det mest intressanta och skrämmande är att jag troligtvis kommer att uppleva det under min livstid.

Så att oljan tar slut innebär inte bara att det blir mindre växthusgaser (vilket jag alltid tänkt som en bra grej med att oljan tar slut) utan även en jäkla massa besvär för oss.

Läs boken!