Currently viewing the category: "Uppmärksamhet från media"

Nu på lördag den 7:e april kommer jag att vara med i “Fråga vad du vill” i Sveriges Radio P3. Jag kommer att svara på lyssnarnas frågor om storm chasing, vilket kommer bli riktigt roligt! Om du har möjlighet så lyssna gärna och ställ gärna frågor.

Gå gärna in på mina olika kanaler om storm chasing om du vill veta mer, eller fråga i efterhand:

  • Twitter: @stormchasingusa – under säsongen så är det främst Twitter jag använder för att beskriva vad som händer, när det händer. Här kommer foton först upp osv. Det är kanske framförallt roligast att följa mellan 27:e maj och 12:e juni i år när jag är i USA och jagar tornados.
  • Instagram: @stormchasingusa – Ett väldigt populärt konto med över 10.000 följare där jag postar mina allra bästa foton från mina resor. På sistone har jag även haft med foton från olika turföretag som får visa upp sina bästa foton – somliga är otroligt spektakulära!
  • StormChasingUSA.com – Min webbsida där jag bland annat bloggar om mina storm chasing-resor men framförallt jämför olika storm chasing-företag man kan använda sig av för att, som komplett amatör, följa med och uppleva dessa fantastiska vyer själv.
  • Facebook.com/StormChasingUSA – Här postar jag bilder och minibloggar lite emellanåt men i ärlighetens namn är det bara ett “slavkonto” åt mitt Instagram-konto där jag postar samma sak som jag instagrammar.

Jag hoppas att lyckas inspirera fler svenskar att ta beslutet att åka på en storm chasing-resa. Det är något av det coolaste jag någonsin varit med om, alla kategorier, och jag har ändå haft ynnesten att få uppleva en del fantastiska saker runt om i världen.

 

Imorgon bitti kommer jag vara med i Morgonpasset P3 och prata om storm chasing / tornados, vilket förstås kommer bli riktigt roligt eftersom det är ett av mina favoritämnen. Därtill är även Morgonpasset ett av mina absoluta favoritprogram på radio, eller egentligen det enda jag verkligen lyssnar på så det känns stort. Det ska alltså bli jätteroligt! Lyssna kl 8.00-9.00 om du är sugen på att höra mer.

Av en slump verkar det också visa sig bli ordentligt extremväder i Norra Florida / Georgia under söndagseftermiddagen i USA. Amerikanska NWS (motsvarande SMHI) har utfärdat en “High Risk” och förmodligen något som kallas “Particularly Dangerous Situation” vilket är väldigt, väldigt ovanligt. Det finns alltså risk för ett massivt tornadoutbrott inatt, vilket är relativt ovanligt den här tiden på året – om än kanske inte i den delen av USA.

 

Jag blev uppringd av DN häromdan och förra veckan publicerade de också en intervju med mig samt ett antal fina hänvisningar till BoUpplysningen. Dock utan länkar, som vanligt. Effekten var också, som vanligt, knappt märkbar.

Artiklarna:

  • http://www.dn.se/ekonomi/17-tips-till-dig-som-ska-kopa-lagenhet/
  • http://www.dn.se/nyheter/sverige/tipsen-till-dig-som-ska-kopa-lagenhet/
effekten av dn

Statistiken över tre veckor. Pilen visar 5:e juni när artikeln publicerades.

Den stora vinsten, utöver att stryka egot medhårs, är förstås att varumärket exponeras och att sidan får cred så jag är bara glad!

 

christoffer björkwall TV4 Nyhetsmorgon

Hastigt och lustigt blev jag inbjuden till TV4’s Nyhetsmorgon igår i samband med en undersökning som säger att svenskar skuldsätter sig i allt högre grad för att köpa julklappar. Jag blev frågad om jag kunde ställa upp som julklappsexpert och tog med mig ett antal julklappar man kunde fynda för under 100 kr. Fick panikshoppa i Täby Centrum innan de stängde men blev ändå nöjd med de presenter jag hittade (detta inlägg publicerades schemalagt i samband med sändning).

Även om jag blev duktigt nervös när jag fick själva samtalet så var jag inte speciellt nervös under själva live-inspelningen med Tilde de Paula och Peter Jihde. Alla förberedelser kvällen innan (det var ju ganska kort notis) gjorde att jag var klar kl 01.00, sen snurrade förstås tankarna duktigt så jag inte somnade förrän långt senare. 2 h sömn lyckades dock sminkösen få att se ut som 7h.

Nu handlade inslaget lite mer om skuldsättning och jag fick inte ut mitt budskap kanske så mycket som jag hoppades men jag var mest nöjd att jag inte gjorde bort mig. I mitt genrep hade jag stakat mig betydligt mer.

Resultatet blev dock, besökarmässigt, otroligt blygsamt med bara 1.400 besökare. Det är sällan förstavågen som är den viktiga (de som besökar sidan på en gång) utan de som fått upp ögonen för sidan och namnet och återkommer igen och igen. Det ger också cred till sidan.

Hursomhelst var det en kul och lärorik erfarenhet. Här kan du se klippet.

 

Som jag nämnde igår så fick vi en artikel i Metro igår, både i print och online. Jag hade en vadslagning om en Chang med Oskar om hur många besökare det skulle leda till. Eftersom jag lyckats få med artiklar på detta sätt var jag ganska luttrad över hur lite det faktiskt ger. Oskar började med att räkna bakåt: Metro har 1.5 miljoner läsare osv…och gissade först på runt 5.000 besökare. När vi sen såg att placering av artikel och omnämningen av webbsidan såg ut (sida 32, webbadressen i löptext utan fetstil eller nåt sånt) så justerade han ned det. Jag tror slutgissningen blev 1.900 från hans sida och 900 från min sida.

Slutresultatet är att vi fick runt 800 besökare.

400 direkta besökare, 360 till från Google (sökning på namnet) samt 40 från Facebook. När jag och Tore var på framsidan på Metro januari 2011 fick vi runt 600 besökare till PBC-sidan. Den här gången handlade trots allt artikeln om själva webbsidan, ändå gav det så dåligt resultat! Som vanligt är förstås förhoppningen att detta ger mer effekt i förlängningen med fler Facebook-följare osv. men oavsett, är det en riktigt dålig effekt måste jag säga.

Det intressanta här är att vi egentligen hade 2.200 besökare igår. Jag trodde de kom via tidningen men glömde bort att jag lagt upp den på Existenz.se igen – där den kom med. Därifrån fick vi 1.400 besökare, dvs dubbelt så många! Då var länken ändå en av de mindre populära den dagen. Existenz ger alltså inte alltid en besökarstorm men väl en stor mängd besökare.

Edit: Verkar inte som att statistiken jag såg först var korrekt. Har uppdaterat inlägget i efterhand, det blev några hundra fler men fortfarande ganska dåligt.

 

Jag driver, tillsammans med Oskar Andermo, sajten ListenToLaughter.com som jag förmodligen nämnt någon gång tidigare. Det är en blogg med videos och ljudklipp på folk som skrattar som vi startade för några år sen. Tanken är relativt enkel: lyssnar man på skratt så skrattar man själv, och det funkar faktiskt 🙂

Oskar blev intervjuad och idag kom artikeln ut i Metro. Journalisten tyckte att det var en bättre story att grundaren satt på en varm plats och skrattade (och det kan jag hålla med honom om) men jag lyckades få min beskärda del av uppmärksamheten via ett fint foto i alla fall. Sen undrar jag, återigen, hur svårt det ska vara att sätta en länk i en onlineartikel!

 

Jag och Oskar i Metro

 

Jag har ju haft möjligheten att få ställa upp i intervjuer lite här och där under tiden jag arbetat med webbsidor. I vissa fall har det handlat om att jag själv kontaktat media och i andra fall har journalister ringt upp mig. Jag har fått agera expert inom en rad olika områden vilket är en ganska rolig sidoeffekt av att göra informationsbaserade webbsidor. Man lär sig ju väldigt mycket inom ett nischat område och ju fler webbsidor man gör desto mer lär man sig. Jag börjar bli ganska grym på Trivial Pursuit nu 🙂

Förra veckan var jag med i en reklambilaga till SvD om outsourcing och nu hade jag glädjen att få ställa upp i DN i en artikel om att pruta på bostadsmarknaden. De var också generösa nog att sätta en länk till sidan. Faktum är att jag väntat mig lite att någon skulle höra av sig om något på sidan. BoUpplysningen är numera en av Sveriges största informationssidorna om bostadsmarknaden. Roligt är det hursomhelst.

 

Jag har insett att jag skrivit betydligt mycket mindre på bloggen nu jämfört med när jag var på Bali. Då kunde jag lägga ned upp till en timme om dagen på min blogg och således blev också blogginläggen mycket bättre och mer läsvärda. Nu känns det inte riktigt som att jag har tid med det. Det är verkligen fullt upp hela tiden här nere.

Jag känner ofta av pressen av att tjäna tillräckligt med pengar för att kunna leva ordentligt när jag kommer hem till Stockholm och det känns inte som det drar igång tillräckligt, även om det faktiskt går bättre. Det är dock en bra motivationskraft för att arbeta hårt.

Två roliga saker har dock skett under veckan. Dels har jag legat i topp på “Alla Hjärtans Dag” under hela februari vilket har inneburit en massa trafik till Presenttips.com. Senast jag var i Thailand kraschade mitt webbhotell Proinet just på Alla Hjärtans Dag vilket fick mig att svära så det hördes till Kambodja. Jag får verkligen hoppas att det inte händer igen.

I dagarna fick vi också en uppföljningsartikel i Metro angående Paradise Business Camp. Den här gången i Metro Student Magazine (se s. 76). Jag och Tore posar på exakt samma sätt som i ursprungsartikeln, men den här gången på en riktig beach. Jag är lite förvånad att de inte gjorde en grej av det i tidningen.

Metro

Såhär såg det ut i januari...

Vad kan du och jag lära oss av detta: Egentligen är lärdomen från förra artikeln. Om man har en idé eller ett projekt med ett nyhetsvärde så kan det bli en artikel. Men man måste nästan alltid fråga, tidningarna kommer inte veta att du har projektet om du inte tipsar dem.

 

Metro

Här kan du läsa artikeln på nätet

 

Fick det här mejlet imorse:

My name is Irina Khodorkovsky and I work in the development department of GRB Entertainment, a television production company in Los Angeles.  We are currently beginning research and development for a new show about satellite imagery and the many uses, wonders and anomalies that people have discovered through these technologies.  I came across your site and it seems that you have studied this topic thoroughly!  I was wondering if you, or anyone that works for you, may be interested in participating on our show as a satellite imagery expert.  If this sounds like something that you may consider, send me an email back and tell me a bit about your background, how you got interested in satellite imagery, and include a recent photo of yourself for reference.  Please feel free to email me or call my office line (listed below) if you have any questions that I can answer for you.  Thank you for all your time, and I hope to hear from you soon!

Jag skrev tillbaka att visst skulle jag kunna vara intresserad men att jag knappast är någon satellitbildsexpert. Ett ganska o-amerikanskt svar men även om det vore kul så vill jag inte gärna ställa upp i en TV-show och svara på frågor jag inte har en aning om. Jag är bara en webbkille med intresse för Google Earth gdammit! 🙂