Currently viewing the category: "Seo"

Ända sedan jag fick stryk av pingvinen i april har jag haft svårt att komma tillbaka på plats #1 på sökordet “presenttips” men igår nådde jag äntligen dit, dock inte med den sida som jag tappade med (Presenttips.com) utan min nya blogg Presenttips.se. Domänen är relativt gammal och jag hade en massa (relativt irrelevanta) inlänkar att jobba med men jag tror det mesta handlar om att sidan har uppdaterats med bra material minst en gång om dagen. Inte för att jag fått en enda naturlig inlänk för det…Jag börjar tro att det där med naturliga inlänkar bara är en myt! 🙂

Nu ska jag försöka få Google att fatta att mina sidor faktiskt är utmärkta utgångspunkter för julklappar och julklappstips också samt få Presenttips.com och Presenttips.nu att utmana om förstaplatsen!

 

Jag lägger ned en stor del av min vakna tid nu på att hitta på, anlita och skriva artiklar till Presenttips.se som jag gjort till en presenttipsblogg, till skillnad från Presenttips.com som är mer av en renodlad presenttipssida. Presenttips.com fortsätter förvisso att leverera men är lite av ett sorgebarn då den först drabbades av Penguin i april (tappade förstaplatsen på “presenttips” som jag ägt i flera år) och sen i samband med min uppdatering tappade ett dussin förstasidesplaceringar trots korrekta 301-or etc. Därtill har jag haft stora problem med caching och att sidan är mycket segladdad.

Ständigt uppdaterat innehåll och frånvaron av gamla synder gör i alla fall att Presenttips.se idag jobbade sig upp på plats #2 (Bluebox, beware!) men fortfarande tycker Google att Presenttips.com är den ballare av de två. Hade varit jobbigt om .com vore en konkurrent 🙂

Googla presenttips.se

Menade du presenttips.com…

 

Nu har jag i och för sig gjort bort mig lite med sökmotoroptimeringen med Köpa.se men den har bara fått drygt 200 sidor indexerade under sina 1,5 år. I dagsläget har den över 2 000 sidor som borde kunna bli indexerade och över 100 000 som skulle kunna bli indexerade.

Intressant nog har BokaVäder.se, som releasades i fredags och som har exakt en inlänk, redan fått 800 sidor indexerade av Google. Den stora skillnaden här, förutom att den saknar fullänkar, är att den har fått en del uppmärksamhet på Facebook. Tydligen ska det hjälpa indexeringstakten men ändå. Lite skumt är det ändå.

Ofta med sökmotoroptimering kommer jag att tänka på ett av mina favoritavsnitt med South Park (Casa Bonita). Cartman vill desperat följa med Kyle till restaurangen Casa Bonita och frågar Jimmy om råd om hur han ska få Kyle att gilla honom (03:15 in i avsnittet):

Jimmy: What seems to be the problem?

Cartman: Well, everybody likes you Jimmy and you seem really good with people so I was wondering if you could tell me. How do you act nice to people?

Jimmy: Well, the best thing is not to act nice but to be geniunly nice to people.

Cartman: Ok, so how do you act genuinly nice to people?

Jimmy är Google och Cartman är sökmotoroptimeraren, som inte kan tänka sig att göra det på riktigt utan bara härma ett äkta beteende för att få sin vilja fram 🙂

 

 

Köpa.se hade efter en relativt fin början utvecklats till lite av ett sorgebarn. En morgon i mitten av februari upptäckte jag att sidan blivit kraftigt nedrankad i Google, om än inte försvunnit från sidan. Sökord som jag tidigare låg 5-15 fanns knappt med på sidan. Därtill (och eventuellt orelaterat) verkade inte Google Analytics fungera för sidan. Jag hade dessutom en massa felreferenser i Google Webmaster Tool som jag inte kunde förstå var de kom ifrån.

Eftersom Köpa.se är en av mina största satsningar för 2011 (och framåt) så var det förstås ett tungt slag, även om det inte direkt påverkade inkomsterna (för de fanns inga än så länge). Det är ju inte så motiverande att arbeta med en sida som kan ligga och bygga sandslott i sandlådan i upp till ett år!

De olika felen visade sig vara orelaterade och nu en månad senare kom den tillbaka igen. Jag har bytt ganska mycket länkar med sidan men långt ifrån överdrivet mycket. Jag tror dock att det, i kombination med konkurrensutsatta sökord, gjorde att Google valde att tillfälligt justera ned den.

Vad lärde jag mig av detta? Ja, det är svårt att säga. Ska man ta det urförsiktigt med inlänkningen för nya domäner? Ska man förvänta sig att konkurrensutsatta domäner hamnar i sandlådan ett tag? Nja, jag vet inte riktigt hur detta ska påverka mina framtida satsningar annat än att undvika site-wide länkar på stora sidor. Så, tyvärr (och dessvärre!) har jag inte lärt mig något specifikt av detta. Det är ju lite grejen med sökmotoroptimering, man jobbar mot en svart grå låda och försöker se vad som händer om man provar A eller B, men där C till Ö är frihetsvariabler.

 

Jag har ju bytt namn på Köpa Bostad-guiden till BoUpplysningen.se och i samband med detta självklart också bytt domän. Det var inte ett helt lätt beslut eftersom sidan var relativt gammal och någotsånär välkänd. Namnet var dock både långt och alltför begränsande och lät inte helt officiellt.

Med sin ålder och relativt gediget SEO-arbete hade jag fått den att nå ganska bra platser på ett flertal bostadsrelaterade sökord, tex lånelöfte. Just det ordet låg jag etta på innan bytet men tappade helt. Genom att använda Kim Ängalids förträffliga webbtjänst Gserp.se som låter en se positioner för sökord så har jag sett den dimpa ner till någonstans kring 90:e plats och via 56:e plats, 32:a plats är den numera tillbaka på 1:a-platsen efter nära två månader.

Jag har självklart (manuellt) satt en 301:a på varje artikel från den gamla sidan till den nya – som sig bör. Ändå tog det såpass lång tid för sidan att återhämta sig. Därtill har jag försökt uppdatera alla länkar från sidor som länkar till min gamla sida. Detta genom att använda mig av Yahoo (“link: http://www.kopabostadguiden.se”). För övrigt bland de ytterst få gånger jag använder mig av Yahoo.

Slutsatsen är alltså att om man bara 301:ar sin gamla webbplats så ska det återgå till gamla positioner även om det tar lite tid.

 

Det kan knappast bara vara jag som är trött på dessa ständiga (amerikanska/indiska) förfrågningarna om länkbyte. I 99% av fallen ett autogenererat e-mail med ens hemsidesnamn instoppat lite här och var.

Det här var dock en ganska smart approach:

Hi, sorry to bother you, but my name is Lynn and I ran across your page http://www.stormchasingusa.com/links.php, while doing some research for my thesis paper.  I am majoring in meteorology and I am also fascinated by storm chasing.  It can be hard to find helpful resources on the internet, but I really like your page and I wanted to say thank you.

While I was browsing your page I noticed that you have a link on your page that says “Stormchaser.com” and it goes to http://www.stormchaser.com/ I use this page as well, it’s a great reference material!

If you are interested in adding similar content to your page, then I thought I’d share an excellent page I have found through my own research.  The link that I have goes to http://www.realinsurance.com.au/Article-Library/All-About-Storm-Chasers.aspx and I think that this is a great resources of information.  It has info on storm chasing and a good links section for even more references as well.

Just thought I’d pass it along.

Take care,
Lynn

Jag hade nog gått på det om det inte och lite slött lagt upp en länk om jag inte fångat ordet Insurance i url:en.

De blir bättre alltså! Nu är det bara att vänta på om det här är en ny trend och om Visam, Priyanka och de andra snappar upp på detta.

 

Jag kanske borde ge mig in i porrindustrin…

 

Redan innan jag hann göra några större ansträngningar har jag seglat förbi Kim i vår SEO-duell. För er som inte kommer ihåg så handlar inte det här om vem av oss som har bäst BMI utan vem av oss som kan komma lägst på söktermen “BMI“.

Jag ligger numera på 94:e plats medan Kim verkar ha fastnat på 119:e plats. Däremot är hans sida bmitest.se på 97:e plats (inte sidan han tävlar med dock). Min 94:e plats innebär att jag gått upp ett tiotal placeringar på några veckor från runt 170!

Detta ryck skedde egentligen innan jag började med mitt första SEO-knep. Ett knep jag fick tips via JoinSimon.se (läsvärd blogg!) om bloggknappar. Jag tror i och för sig inte att det kommer göra så enormt genomslag just för den här sidan men tävlingen handlar ju till mångt och mycket om att testa nytt för att bli bättre.

 

Jag och Kim Ängalid har precis kommit överens om en SEO-duell. Fram till nyår ska vi använda all vår kunskap och länkjuice till att försöka knäcka varandra i vem som kan komma högst upp i Google på ordet “BMI” som i Body mass index. Ingen lätt uppgift! Ordet är ett riktigt hårt konkurrerat på nätet och det finns ett otal sidor som enbart har denna uträkning som fokus.

Jag kommer att använda min sida KalkyleraMera.se och han kommer använda sin sida Dietgudien.com (som jag måste erkänna är lite avundsjuk på). När tävlingen startar idag ligger jag på 171:a plats och Kim på 115:e någonting. En bra bit att gå med andra ord!

Vi valde det lite svårare “bmi” istället för tex “räkna ut bmi” för att utmana oss själva lite och försöka komma på nya och kreativa idéer. Det blir alltför ofta att man kör i samma gamla SEO-spår så det ska bli spännande.

Så låt bäste SEO:are av oss vinna! Jag vill förstås i samband med detta passa på att fråga om du, som läser detta, vill byta länkar! 🙂

På tal om träning för övrigt – har fått tips på det optimala mellanmålet/frukosten när man tränar. Kesella Lätt och Fun Light! Tänkte först slå på stora trumman men insåg att jag var långt ifrån först med detta när jag googlade. Det är hursomhelst helt superbt – drygt 30 g protein, 8 g kolhydrater och 1% fett. Dessutom smakar det ungefär som delikatess-youghurt! Prova!

Tagged with:
 

Jag skrev till ett flertal tidningar för några veckor sedan och berättade om min plan med tornadoresan och undrade om de ville skriva en artikel om det. Hybris och självgodhet? Näe, jag tror helt enkelt att det finns ett nyhetsvärde i att berätta om en annorlunda typ av resa. De flesta jag pratat med har aldrig ens hört talas om den här typen av resa, men de flesta tycker att det verkar spännande.

Frågan är dock hur jag ska kunna använda mig av tornadoresan för att skapa lite buzz som i slutändan kan styras till hemsidorna. I slutändan har jag funderingar kring att förmedla resor ifrån Sverige – även om jag inte tror att marknaden är så stor. Men, har ni några bra tips på hur jag kan passa på att skapa lite buzz under/efter resan?