Currently viewing the category: "Marknadsföring"

Nu på lördag den 7:e april kommer jag att vara med i “Fråga vad du vill” i Sveriges Radio P3. Jag kommer att svara på lyssnarnas frågor om storm chasing, vilket kommer bli riktigt roligt! Om du har möjlighet så lyssna gärna och ställ gärna frågor.

Gå gärna in på mina olika kanaler om storm chasing om du vill veta mer, eller fråga i efterhand:

  • Twitter: @stormchasingusa – under säsongen så är det främst Twitter jag använder för att beskriva vad som händer, när det händer. Här kommer foton först upp osv. Det är kanske framförallt roligast att följa mellan 27:e maj och 12:e juni i år när jag är i USA och jagar tornados.
  • Instagram: @stormchasingusa – Ett väldigt populärt konto med över 10.000 följare där jag postar mina allra bästa foton från mina resor. På sistone har jag även haft med foton från olika turföretag som får visa upp sina bästa foton – somliga är otroligt spektakulära!
  • StormChasingUSA.com – Min webbsida där jag bland annat bloggar om mina storm chasing-resor men framförallt jämför olika storm chasing-företag man kan använda sig av för att, som komplett amatör, följa med och uppleva dessa fantastiska vyer själv.
  • Facebook.com/StormChasingUSA – Här postar jag bilder och minibloggar lite emellanåt men i ärlighetens namn är det bara ett “slavkonto” åt mitt Instagram-konto där jag postar samma sak som jag instagrammar.

Jag hoppas att lyckas inspirera fler svenskar att ta beslutet att åka på en storm chasing-resa. Det är något av det coolaste jag någonsin varit med om, alla kategorier, och jag har ändå haft ynnesten att få uppleva en del fantastiska saker runt om i världen.

 

Imorgon bitti kommer jag vara med i Morgonpasset P3 och prata om storm chasing / tornados, vilket förstås kommer bli riktigt roligt eftersom det är ett av mina favoritämnen. Därtill är även Morgonpasset ett av mina absoluta favoritprogram på radio, eller egentligen det enda jag verkligen lyssnar på så det känns stort. Det ska alltså bli jätteroligt! Lyssna kl 8.00-9.00 om du är sugen på att höra mer.

Av en slump verkar det också visa sig bli ordentligt extremväder i Norra Florida / Georgia under söndagseftermiddagen i USA. Amerikanska NWS (motsvarande SMHI) har utfärdat en “High Risk” och förmodligen något som kallas “Particularly Dangerous Situation” vilket är väldigt, väldigt ovanligt. Det finns alltså risk för ett massivt tornadoutbrott inatt, vilket är relativt ovanligt den här tiden på året – om än kanske inte i den delen av USA.

 

Ikväll ska jag gå på en pressvisning av filmen “Into the storm” som har premiär i Sverige 13:e augusti. Jag ska hjälpa till lite med PR inför denna premiär genom att svara på frågor på Twitter (på #StormFråga) om stormar och framförallt att jaga stormar. Nu har filmen fått lite extra draghjälp av Moder Jord genom att vi denna sommar fått en stor mängd riktigt stora åskväder, som det rapporterats flitigt om i media.

Igår vaknade jag (och säkert flera andra) av ett kraftigt åskoväder vilket ackompanjerade min frukost, till min stora belåtenhet. Ur ett visuellt perspektiv var det inte så märkvärdigt från min synvinkel i alla fall men idag chattade jag med en annan stormintresserad svensk som påvisade att det kan ha rört sig om en så kallad supercell. Jag ställde iordning denna video av radarbilderna där man kan se att cellen roterar:

 

 

Ännu lite mer intressant var att detta oväder faktiskt skapade en vattentromb i skärgården och att den filmades av ingen mindre än Pernilla Wiberg! Se hennes instagram.

Det är inte lika vanligt med åskoväder i stockholmsområdet som tex på västkusten och att superceller bildas i Sverige är (såvitt jag vet) mycket ovanligt så detta var med andra ord en mycket ovanlig händelse! Det är superceller som (allra oftast) skapar tornados och under något mer gynnsamma förhållanden hade vi kanske fått en tornado i centrala Stockholm igår, vilket får mig att tänka på en photoshopbild jag gjorde för några år sedan:

 

tornado i stockholm

En photoshoppad bild jag gjorde för några år sedan för att skoja med min mormor. Hennes kommentar: “Åh, har de börjat ta ut båtarna redan!?” 🙂

 

Nu ser jag fram emot att se “Into the storm” och hoppas att den åtminstone är riktigt snygg i sina actionscener. Det ser lovande ut i trailern i alla fall:

 

 

Jag blev uppringd av DN häromdan och förra veckan publicerade de också en intervju med mig samt ett antal fina hänvisningar till BoUpplysningen. Dock utan länkar, som vanligt. Effekten var också, som vanligt, knappt märkbar.

Artiklarna:

  • http://www.dn.se/ekonomi/17-tips-till-dig-som-ska-kopa-lagenhet/
  • http://www.dn.se/nyheter/sverige/tipsen-till-dig-som-ska-kopa-lagenhet/
effekten av dn

Statistiken över tre veckor. Pilen visar 5:e juni när artikeln publicerades.

Den stora vinsten, utöver att stryka egot medhårs, är förstås att varumärket exponeras och att sidan får cred så jag är bara glad!

 

christoffer björkwall TV4 Nyhetsmorgon

Hastigt och lustigt blev jag inbjuden till TV4’s Nyhetsmorgon igår i samband med en undersökning som säger att svenskar skuldsätter sig i allt högre grad för att köpa julklappar. Jag blev frågad om jag kunde ställa upp som julklappsexpert och tog med mig ett antal julklappar man kunde fynda för under 100 kr. Fick panikshoppa i Täby Centrum innan de stängde men blev ändå nöjd med de presenter jag hittade (detta inlägg publicerades schemalagt i samband med sändning).

Även om jag blev duktigt nervös när jag fick själva samtalet så var jag inte speciellt nervös under själva live-inspelningen med Tilde de Paula och Peter Jihde. Alla förberedelser kvällen innan (det var ju ganska kort notis) gjorde att jag var klar kl 01.00, sen snurrade förstås tankarna duktigt så jag inte somnade förrän långt senare. 2 h sömn lyckades dock sminkösen få att se ut som 7h.

Nu handlade inslaget lite mer om skuldsättning och jag fick inte ut mitt budskap kanske så mycket som jag hoppades men jag var mest nöjd att jag inte gjorde bort mig. I mitt genrep hade jag stakat mig betydligt mer.

Resultatet blev dock, besökarmässigt, otroligt blygsamt med bara 1.400 besökare. Det är sällan förstavågen som är den viktiga (de som besökar sidan på en gång) utan de som fått upp ögonen för sidan och namnet och återkommer igen och igen. Det ger också cred till sidan.

Hursomhelst var det en kul och lärorik erfarenhet. Här kan du se klippet.

 

Ända sedan jag fick stryk av pingvinen i april har jag haft svårt att komma tillbaka på plats #1 på sökordet “presenttips” men igår nådde jag äntligen dit, dock inte med den sida som jag tappade med (Presenttips.com) utan min nya blogg Presenttips.se. Domänen är relativt gammal och jag hade en massa (relativt irrelevanta) inlänkar att jobba med men jag tror det mesta handlar om att sidan har uppdaterats med bra material minst en gång om dagen. Inte för att jag fått en enda naturlig inlänk för det…Jag börjar tro att det där med naturliga inlänkar bara är en myt! 🙂

Nu ska jag försöka få Google att fatta att mina sidor faktiskt är utmärkta utgångspunkter för julklappar och julklappstips också samt få Presenttips.com och Presenttips.nu att utmana om förstaplatsen!

 

Som jag nämnde igår så fick vi en artikel i Metro igår, både i print och online. Jag hade en vadslagning om en Chang med Oskar om hur många besökare det skulle leda till. Eftersom jag lyckats få med artiklar på detta sätt var jag ganska luttrad över hur lite det faktiskt ger. Oskar började med att räkna bakåt: Metro har 1.5 miljoner läsare osv…och gissade först på runt 5.000 besökare. När vi sen såg att placering av artikel och omnämningen av webbsidan såg ut (sida 32, webbadressen i löptext utan fetstil eller nåt sånt) så justerade han ned det. Jag tror slutgissningen blev 1.900 från hans sida och 900 från min sida.

Slutresultatet är att vi fick runt 800 besökare.

400 direkta besökare, 360 till från Google (sökning på namnet) samt 40 från Facebook. När jag och Tore var på framsidan på Metro januari 2011 fick vi runt 600 besökare till PBC-sidan. Den här gången handlade trots allt artikeln om själva webbsidan, ändå gav det så dåligt resultat! Som vanligt är förstås förhoppningen att detta ger mer effekt i förlängningen med fler Facebook-följare osv. men oavsett, är det en riktigt dålig effekt måste jag säga.

Det intressanta här är att vi egentligen hade 2.200 besökare igår. Jag trodde de kom via tidningen men glömde bort att jag lagt upp den på Existenz.se igen – där den kom med. Därifrån fick vi 1.400 besökare, dvs dubbelt så många! Då var länken ändå en av de mindre populära den dagen. Existenz ger alltså inte alltid en besökarstorm men väl en stor mängd besökare.

Edit: Verkar inte som att statistiken jag såg först var korrekt. Har uppdaterat inlägget i efterhand, det blev några hundra fler men fortfarande ganska dåligt.

 

Jag driver, tillsammans med Oskar Andermo, sajten ListenToLaughter.com som jag förmodligen nämnt någon gång tidigare. Det är en blogg med videos och ljudklipp på folk som skrattar som vi startade för några år sen. Tanken är relativt enkel: lyssnar man på skratt så skrattar man själv, och det funkar faktiskt 🙂

Oskar blev intervjuad och idag kom artikeln ut i Metro. Journalisten tyckte att det var en bättre story att grundaren satt på en varm plats och skrattade (och det kan jag hålla med honom om) men jag lyckades få min beskärda del av uppmärksamheten via ett fint foto i alla fall. Sen undrar jag, återigen, hur svårt det ska vara att sätta en länk i en onlineartikel!

 

Jag och Oskar i Metro

 

Jag lägger ned en stor del av min vakna tid nu på att hitta på, anlita och skriva artiklar till Presenttips.se som jag gjort till en presenttipsblogg, till skillnad från Presenttips.com som är mer av en renodlad presenttipssida. Presenttips.com fortsätter förvisso att leverera men är lite av ett sorgebarn då den först drabbades av Penguin i april (tappade förstaplatsen på “presenttips” som jag ägt i flera år) och sen i samband med min uppdatering tappade ett dussin förstasidesplaceringar trots korrekta 301-or etc. Därtill har jag haft stora problem med caching och att sidan är mycket segladdad.

Ständigt uppdaterat innehåll och frånvaron av gamla synder gör i alla fall att Presenttips.se idag jobbade sig upp på plats #2 (Bluebox, beware!) men fortfarande tycker Google att Presenttips.com är den ballare av de två. Hade varit jobbigt om .com vore en konkurrent 🙂

Googla presenttips.se

Menade du presenttips.com…

 

Bara två veckor efter att jag lanserade min presenttipsblogg Presenttips.se så lyckades jag med att få ett Topp-3 rekord i besökare på en dag för en artikel (länkbete) jag skrev (tillsammans med Martin på TextCo). Under en dag fick jag drygt 25.000 besökare från Existenz.se. I Sverige är det, mig veterligen, bara Existenz.se som kan ge denna typ av trafik.

Jag blev uppmärksammad om Existenz i samband med att jag fick den här beräkningen på KalkyleraMera.se publicerad där, inte av mig den gången. Då fick jag drygt 24.000 besökare. Rekordet för mig är 33.382 besökare som GECP fick när den kom högt upp på Digg.com.

Nu har jag i och för sig inte en tydlig Adsense-annons på sidan men av alla de 25.000 besökare som läste artikeln så var de två (2) stycken som klickade! Det är knappast förvånande i och för sig, besökarstormar från sajter leder sällan till några pengar. För fem år sedan skrev Blondinbella om Presenttips.com (det var så jag hörde talas om henne första gången) och fick drygt 5.000 besökare extra den dagen och det gav i princip inte en krona extra den dagen.

Det viktigaste som jag ser det är istället att ens sida blir uppmärksammad. Någon av alla de 25.000 besökarna kanske skriver om sidan på Facebook, på sin blogg eller liknande. Jag får några gratislänkar och folk kommer ihåg sidan när de ser den nästa gång. Sen är det förstås en härlig egokick när något man skapat uppskattas och ses av så många.

Vilka är dina bästa länkbeten? Hur gick det då?