Currently viewing the category: "Vidareutbilda sig"

Jag är ganska nära att fokusera om mitt företag mot mindre av vidareutveckling/nyutveckling (=månader på samma projekt) till mer mot konverteringsoptimering, admin men också konsultation och föreläsning. Innan september hoppas jag kunna lansera det sista stora projektet på ett bra tag.

I samband med det tänkte jag ta upp min vidareutbildning som jag hamnat hopplöst efter med. Tänkte börja frekventera bloggar & forum mer samt läsa en del böcker. Jag har letat runt nu på morgonen inom vissa områden och hittat dessa som jag fastnat lite för

Konsumentpsykologi

Psykologi är nog det ämne som ligger mig varmast om hjärtat. Av denna anledning känns det alltså självklart att läsa på lite mer om hur folk tänker när de köper saker på nätet.

Online Consumer Psychology av Haugtvedt, Machleit & Yalch – Verkar handla om precis det jag är ute efter. Hur folk tänker och agerar på webben.

Social Psychology of Consumer Behavior av Michaela Wanke – Socialpsykologi (hur människor agererar tillsammans) är näst anatomi det mest intressanta jag läst på universitetet. Att koppla socialpsykologi till konsumentpsykologi verkar mycket intressant.

Adsense

För några veckor sedan gick jag igenom en magisk gräns inom Adsense (mer om detta senare) men egentligen utan att ha jobbat med Adsense systematiskt. Det ska det bli ordning på. Detta är några böcker jag överväger:

Building Your Business with Google For Dummies av Brad Hill. På ett internationellt webbforum fick denna en stark rekommendatione, även av mer erfarna onlinemarknadsförare.

Google Adsense for Dummies av Jerri Ledford – Samma som ovan. I recensionerna på Amazon så skriver många nybörjare att den är för komplicerad för dem, vilket skulle kunna vara positivt. Förmodligen inget köp.

Google Adsense Secrets av Joel Comm – Verkar vara en bästsäljare i området. Är dock osäker på om det är ytterligare en “skapa en mikrosajt och casha in $$$ på Adsense”-bok eller om den går seriöst in på konvertering osv.

SEO

Jag ligger egentligen ganska långt bak i mina kunskaper inom sökmotoroptimering och här behöver jag nog den mesta kunskapsökningen. Det är ju lite vanskligt att köpa böcker inom SEO eftersom det förändras snabbare än böckerna hinner komma ut. Tänker därför fokusera mest på bloggar och forum men det skadar kanske inte att läsa.

The Art of SEO av Eric Enge

Konvertering och dylikt

Konvertering kommer jag ha högt fokus på i framtiden och jag vill få lite bra insikter inom detta område. På Conversionista.se hittade jag ett par rekommendationer som såg intressanta ut:

Don’t make me think av Steve Krug – Om konverterande design

Web design for ROI av Lance Loveday – Om konverterande design

Always be testing av Bryan Eisenberg – Om A/B-testing mm

Landing page optimization av Tim Ash – Om konverterande design

Copywriting

Syftet här är att skriva bättre texter på nätet som gör att besökarna stannar och i slutändan gör den action jag vill. Jag har sedan tidigare en riktigt bra bok om copywriting på webben: Killer Web Content av Gerry McGovern men kommer nog köpa en gammal (1920-talet) klassiker:

Scientific Advertising av Claude Hopkins

Adwords

Jag har knappt arbetat någon alls med Adwords men ska börja undersöka hur jag kan använda mig av det mot sidor som framförallt drivs av konvertering (snarare än Adsense) som tex Köpa.se. Efter lite sökande insåg jag dock att Adwords ändras oftare än SEO och att böcker inom Adwords därför ännu snabbare blir föråldrade. Istället ska jag därför fokusera på den gedigna informationen som finns på Adwords egen hemsida.

Sociala media

Jag använder mig ganska infrekvent av sociala media egentligen. Den här bloggen är, som du ser, inte så frekvent uppdaterad som jag skulle vilja, min bästa Facebook-sida har ett par hundra likes och mitt Twitter-konto har bara en handfull inlägg. Jag visste inte riktigt var jag skulle börja för att komma in i ämnet bättre. Efter lite sökande hittade jag SSWC 2010, en gratis e-bok med korta inlägg från deltagarna på SSWC 2010. Det verkar vara en bra början för inspiration.

Sist, men inte minst, kommer jag nog inhandla Tore Friskopps “Sagor från verkligheten” som jag ännu inte läst. Jag gillar starkt hans koncept av att lyfta fram misslyckanden (om jag tolkat boken rätt), ett fräscht inslag i en genre som starkt präglas av “Jag är så jäkla grym, såhär gör du för att bli lika grym som jag”.

Har du några varma rekommendationer på andra böcker? Några varningar av de böcker jag hittat?

 

Jag har en bloggfunktion/frågefunktion på min sida KöpaBostadGuiden. Detta har visat sig vara ett riktigt bra sätt att lära sig mer, genom att svara på alla frågor besökarna ställer. Jag måste i hälften av fallen kolla upp svaret med en kunnig, googla eller liknande för att få fram svaret…och jag lär mig alltid på kuppen.

Tänkte därför tillämpa detta här på bloggen för att bli lite duktigare på bokföring/redovisning så nu har du chansen: Ställ vilken bokföringsrelaterad fråga som helst så ska jag försöka svara på det! Börja gärna med lite lätta frågor men självklart verkliga frågor med problem från ditt egna företag eller liknande.

Tagged with:
 

I Bokföringslagen BFL 4 kap, 1§ står det att “företag löpande ska bokföra alla affärshändelser”.

Sjukt jobbigt ju…

Tagged with:
 

Insåg att jag låg efter med pluggandet och en minitenta imorgon, så jag satte mig ner med boken i hand.

Det ena ledde till det andra. Det andra ledde väldigt snabbt till det tredje, som i sin tur ledde till att jag plockade undan lite i rummet, som i sin tur ledde till det femte (jag hoppade över det fjärde) och som var snubblande nära att leda direkt till det sjätte men då fick jag trots allt en del pluggande gjort. En stund. Sen fick jag en idé. Det i sin tur innebar i en lång kedja av omständigheter att jag helt enkelt spontant och utan tidigare surfande letade upp och fann den här på Youtube:

…har aldrig förut tittat på balett, jag har aldrig intresserat mig för balett och vet helt enkelt ingenting om balett men likväl var det exakt det här jag letade efter. Detta efter min kedja av omständigheter och min fullständigt ofokuserade hjärna. Istället för att vara i sängs vid 22-rycket är jag nu nästan klar och det är efter midnatt.

Hade nästan glömt bort hur det var att plugga…

Tagged with:
 

Hade första dagen i skolan idag, hemma efter att ha ätit en pasta med gorgonzola- och chilisås (förlorade smaklökarna någon gång under Hultsfred -01). Det var ganska lagom suspekt och sitta och titta på föreläsningar hemma, på något form av community som heter PingPong och svara på frågor i webbformulär.

Det ska bli väldigt intressant att se hur det här går – jag har ju åtminstone väldigt stark motivation för att läsa. Jag vill verkligen lära mig bokföring, och marknadsföring (som är den andra delkursen) tycker jag uppenbarligen är kul. Det kommer dock bli väldigt konstigt att sitta hemma och plugga och inte ha några klasskompisar. Hur efter-föreläsning-fikar man på nätet tex?

Inser ganska snabbt att jag måste komma på någon bra rutin för att läsa. Ska försöka hitta något kvällsöppet bibliotek i Sumpan (där jag jobbar) som jag kan gå till efter jobbet eller nåt. Nån som har nåt bra tips på pluggställe med kvällsöppet – gärna nära Kungsholmen eller Sundbyberg?

Känns hursomhelst riktigt kul att vara student igen.

Tagged with:
 

Jag har ju länge hållt på med min sida Nätkurser.se som handlar om språk och annat man kan lära sig på nätet, men i somras fick jag ett tips från Anders att man kan läsa på distans på nätet. Klart jag visste det innan men jag hade aldrig riktigt funderat på det. Jag glömde av det men kom på det under mellandagarna, skrev upp mig på lite slumpmässiga nätkurser i Företagsekonomi.

Jag var ungefär 2 månader för sen med ansökan och hade inte direkt några förhoppningar men idag dök två antagningsbesked upp som ett brev på posten. Jag ska alltså nu, lite pang på, läsa Företagsekonomi 15 p på halvfart på Handelshögskolan vid Umeå Universitet. Ska bli riktigt kul att framförallt läsa Redovisning. Ja, intressant är nog rätt ord… Har ju skött min egen bokföring under 2008 och har en hel del kvar att lära.

Ska hursomhelst bli riktigt roligt och jag får också därmed lägga till ännu en punkt på mina mål för 2009: att klara den här kursen.

Tagged with: