Currently viewing the category: "Strategier och planer"

Detta är mitt sista löfte för 2011 som jag funderat ut. Den balanserar till viss del  de relativt hårda löftena jag har satt i 1-7. Det blir också det som är svårast att mäta och underhålla men också riktigt viktigt.

Det är genom att ha roligt och att skapa fritt som jag kommit på mina bästa sidor. Det är när jag gjort nåt bara för skojs skull som jag skapat idiotiska idéer som visat sig fungera riktigt väl. Dessa behövs också, dels för att jag blir glad men också för att resultatet blir bra.

Därför tänker jag unna mig att även under 2011 freaka loss och göra mindre projekt mest för skojs skull. Ett exempel på detta är när jag satt och la in fejkade uppgifter i databasen för den lokala installationen jag hade av Privatkliniker.se, under utvecklingen. Efter att ha lagt in Hasses Fettsug i Arninge och Börjes Amningscentral i Hassela osv så fick jag en rolig idé som tog cirka 45 min att realisera.

Tänk om det fanns en person bakom hasse@fettsugen.se? Hur skulle du hans (förmodade lågbudget)-mottagning se ut? Jag gjorde sidan och la upp den på nätet och tipsade några bloggare om den.

Inom ett par dagar hade den slagit genom taket och haft över 5 000 besökare. Uppenbarligen var det inte bara jag som tyckte det var roligt. Någon twittrade om att det var ett länkbete, vilket alltså inte var fallet även om den möjligtvis kan kunna användas för länka i framtiden. Men, det känns dock ännu bättre att låta den, och andra idiotiska idéer, vara något som bidrar till lite skratt på nätet för det gör mig också gladare och i slutändan dessutom mer produktiv.

Vad lärde vi oss egentligen här? Det finns en anledning till att kreativa byråer har pingisbord, x-box rum etc i anslutning till sina lokaler. Att bara tänka på lönsamhet gör en inte lika kreativ som man blir av att leka ibland. Lek emellanåt!

 

Under tiden som jag jobbade med mammografi förde jag en ganska anonym tillvaro på nätet. Jag hade varken tid eller ork att skriva på min egen blogg, läsa andras bloggar, interagera på forum eller nätverksträffar eller liknande. Nu är jag en färsking i branschen som professionell och ska se till att komma ut och träffa er andra, dels på nätet och dels i det där verkliga livet folk pratar om.

Det går helt enkelt inte att göra allt, och alla misstag, själv. Det är genom att lära av andra som är bättre och att lära ut till andra som ännu inte nått samma nivå – som man själv utvecklas. Det är också i möten som nya idéer uppstår och Den Där Idén blir verklighet.

Paradise Business Camp är ett exempel på detta. Jag funderade på den och hade eventuellt genomfört den, men kanske lika gärna kunnat strunta i det. På en träff anordnad av Disruptive.nu så sprang jag ihop med Tore och idén tog ett krumsprång ett par nivåer upp.

Även just här, just nu, på PBC så är det mycket tydligt hur mycket man kan ge varandra. Alla har en strategi som de förfinat och ofta gärna delar med sig av – vilket leder till en inlärningskurva som långt överstiger något man kunnat åstadkomma själv.

Detta blir också det näst roligaste löftet att infria (det roligaste är #10). Så, vi ses under 2011!

Vad lär vi oss nu? Mänskligheten har alltid lärt sig mest genom interaktion med varandra. Florens blommade under renässansen för att så många olika personer möttes och bytte idéer och erfarenheter. Ta 2 h på att träffa andra istället för att lägga samma 2 h på att lösa ytterligare ett problem, eller en uppgift. Det kommer i slutändan att ge större produktivitet och lönsamhet – men också vara mycket roligare!

 

Det finns vissa verktyg jag använder dagligen:

 • Dreamweaver
 • Photoshop
 • Php/Mysql
 • WordPress
 • Google Analytics
 • Webmaster tools (inte dagligen dock)

Dessa verktyg lär jag mig egentligen bara nytt om, om jag stöter på ett problem som tvingar mig att hitta på något nytt. Detta betyder att jag inte riktigt kan vara proaktiv och göra saker och ting bättre varje gång för att jag kan verktyget bättre. Jag är övertygad om att om jag tar mig tiden att lära mig de funktionaliteter som mina verktyg verkligen erbjuder så kan jag öka min produktivitet och lönsamhet kraftigt.

Jag ska alltså i mycket större utsträckning lära mig mer om mina verktyg proaktivt. Läsa en bok, gå igenom en onlinekurs, se en screencast eller kanske till och med gå en kurs. Hade jag jobbat på ett vanligt jobb hade jag krävt av min chef att få vidareutbildning inom detta – varför skulle jag inte göra samma sak nu?

Vad kan vi lära oss? Sätt en tid i veckan (tex efter lunch på tisdagar) och dedikera den till vidareutbildning. Du vet redan att detta kommer att ge resultat, det är bara en fråga om att våga ta sig tiden.

 

Min strategi har relativt ofta varit att hitta en informationsnisch:

 1. Som har en relativt låg konkurrens
 2. Som har en relativt hög besökarström
 3. Som har en förmodad relativt hög lönsamhet
 4. Som snabbt går att skriva ihop en sida inom
 5. Som har en bra domän ledig inom området

Utifrån denna strategi har jag, även på senare tid, skapat “mästerverk” som Låssmedsjouren.se och KöpaDomännamn.se. Den har också lett till mer kvalitativa sidor som tex Preventivmedel.com. Till viss mån har den väl också fungerat, om man bortser från timpriset, åtminstone på kort sikt.

Numera kan jag dock inte bortse från min timkostnad. Om jag lägger ned en timme på att skriva en halvlönsam sida så har jag lagt bort en timme på att jobba med tex Presenttips.com eller nån ny sida jag analyserat till att vara lönsam.

Jag har potentialen, kunskapen och redskapen att konkurrera på svårare marker som är betydligt mer lönsamma när man lyckas. Det är också genom att fajtas mot tuffare konkurrens som man blir duktigare och förfinar sina strategier. Detta är den enda riktiga strategin och den jag kommer följa.

Jag kommer alltså att ha lönsamhet som ett mycket starkare riktmärke från och med nu. Jag kommer också att gå längre mot att analysera lönsamheten (tex med split A/B-tester) och inte bara gissa den (som jag ofta gjort fram till nu). Detta betyder att tex testköra mindre varianter av sidan innan, analysera sökordspriser, tänka ut hur besökarströmmen måste gå för att bli lönsam osv.

Alla företag har lönsamhet som fokus. Så länge jag driver mina sidor som det hobbyprojekt det länge var så kommer de också att ge hobbyinkomster.

Vad kan vi lära oss nu då? Det är roligt att testa idéer bara för att. Det är dock inget man bygger ett företag på. Om man vill ta hobbyprojektet ut i världen måste man fokusera på lönsamhet.

 

Jag har byggt ett system lokalt på min dator som jag kallar Wall Cloud WMS (Website Management System). Det är ett nödvändigt verktyg för att hålla koll på alla mina sidor. Än viktigare är det för att hålla koll på mina att göra-listor och allra viktigast är det för att möjliggöra att jag prioriterar rätt.

En vision kan man ju bryta ner i en strategi. Strategin kan man dela upp i mål. Målen är ett resultat av att gå en viss väg, en väg som kantas av att göra-punkter. Man kan dock bara följa denna röda tråd och gå vägen snabbt nog om man gör det viktigaste först. Det viktigaste är snudd på alltid det som gör ROI, antingen kortsiktigt eller långsiktigt.

Man vet oftast vad man bör göra men det är lätt att bli distraherad. Om man vill nå sina mål så måste man ha mod och ork att göra det som faktiskt gör skillnad, och inte det som är roligast för stunden.

Vad ska du ta med dig av det här? Tänk ut vad du vill uppnå. När vill du uppnå det? Vad behöver hända för att du ska kunna uppnå det? Bryt ned detta i mindre mål och i slutändan rena att göra-punkter. Prioritera att göra-punkterna, gör sedan det viktigaste först.

 

Häromdagen gjorde jag fem sidor under två dagar: Nikotinmedel.se, Videokonferenssystem.com, Elmoppar.se (!), Sömntabletter.nu och Värktabletter.com. Dessa var de sista jag gjorde i denna Sökord.se-genre.

Jag har alltför länge gjort webbsidor vars grundidé var att de hade en domän inom något som eventuellt kunde vara lönsamt och inte alltför konkurrensutsatt. Att jag ens satt och gjorde Elmoppar.se var ett rent och skärt dåligt beslut av att slänga bra pengar efter dåliga. Nu är det dock gjort och sidan kommer jag inte göra mig av med (tanken från början var att en dag kommer elmoppar att slå igenom).

Detta var dock de sista jag gjorde. Fokus kommer i fortsättningen vara att skapa sidor som har ett distinkt mervärde, antingen i kvalitet, funktionalitet alternativt i lönsamhet.

Vad har jag lärt mig av det här? Denna typ av sidor var vad som fick mig att börja och sidor som Sömnupplysningen hade inte funnits om jag inte skapat dem och allt eftersom vidareutvecklat dem. Nuförtiden har jag inte tid att vidareutveckla alla. Bättre då att ta de som har potential, och fokusera på dem.

 

Jag har ett förlegat system för att hantera sökmotoroptimering och skaffa inlänkar. Jag förlitar mig på länkbyten (som jag själv hanterar), länkkataloger, mejla-och-fråga och till viss mån länkbeten. Till stor del också indirekt, eller direkt beroende på hur man ser det, genom att fokusera på högkvalitativa sidor som ska skapa sina egna länkar – vilket vi ju alla vet är den mest stabila och in längden minst arbetskrävande lösningen.

Jag har inte tid eller ork att optimera mina över 60 sidor. Detta gör att sidor som jag faktiskt lagt ner en hel del tid på att utveckla knappt får marknadsföring nog att nå i topp på relativt enkla sökord. Detta är ju totalt resursslöseri, som jag i framtiden ska undvika.

Min lösning för detta är att 1. outsourca och 2. automatisera – vilket till mångt och mycket är samma sak. Mina konkurrenter gör det och jag har inte råd att inte själv göra det. Detta betyder inte att jag kommer gå BlackHat, bara att jag inte kommer lägga ned tid på att mejla till börjes båtsida för att fråga om han kan länka till min sida X.

Vad kan vi lära oss nu då, tycker du? Det finns program som gör saker som många av oss gör manuellt (kollar upp sidor att byta med osv), men också indier. Man kan få ut större produktivitet om man använder dessa, produktivitet som man kan lägga på att hitta på länkbeten tex.

 

Detta är en synd jag slutade med redan under 2010 men som till viss mån legat kvar ändå. Av någon anledning gjorde jag sidor, vars enda syfte var att förmedla information, i php. Det finns ett verktyg som alltid kommer att vara bättre för detta och det är förstås WordPress (kanske också Drupal och Joomla, men de använder jag inte).

Det är alltså slut med svåruppdaterade sidor som inte kan ta del av smarta plug-ins etc. Tiden och energin ska jag istället lägga på att skapa bättre material, ha smartare funktionalitet, lättare design etc och allt annat som WordPress tillåter.

Jag ska heller inte kämpa emot WordPress och skapa hybrider som BoUpplysningen var en längre tid. Dvs WordPress med hemmahack. Det finns plugins för nästan allt och hemmahack är bara dumt.

Vad kan ni lära er av detta? Det som ni förmodligen redan kände till och förundrades över att jag faktiskt inte hade fattat ordenligt. Att WordPress är det enda vettiga alternativet om sidans syfte är att visa upp information.

 

Mitt andra löfte för 2011 är att börja outsourca mer. Mycket mer. Jag kan mycket men även om jag kan designa och implementera design så är det långt ifrån min kärnkompetens. Det blir alltid bättre när jag använder en designer och även om jag aldrig anlitat någon för att implementera en design (gå från PSD till färdig CSS-baserad sida) så är det omständigt för mig.

Av flera saker jag kommer outsourca är detta den viktigaste punkten. Till största delen ska jag försöka göra det via program som Freelancer.com (som jag precis börjat använda) samt lokala webbdesignbyråer.

Christoffer designar: Köpa.se, Dollarn.nu, KalkyleraMera.se, MittSydafrika.se
Christoffer anlitar (Jimmy): Presenttips.com, BoUpplysningen.se (delvis ändrad dock), GoogleEarthCoolPlaces.com

Vad har vi lärt oss nu då? Inom webbproduktion/affiliatemarknadsföring är det mycket man bör kunna och i början kan det vara värt att kunna allt. Men inte sen, inte om man vill skala upp. Då måste man släppa på det som andra gör bättre och våga börja betala/investera.

 

Jag håller på att se över mina rutiner inför att kunna skala upp verksamheten under 2011. Mitt mål är under 2012 ha en omsättning som motsvarar 4 ggr den jag hade 2010 ungefär. Detta kräver ju att jag gör saker och ting 4 ggr mer, oftare, smartare, bättre, mer lönsamt osv – vilket är ett ganska tufft, men fullt nåbart, mål.

Ett steg i detta är att jag ska börja göra vissa saker och sluta med andra. Eftersom jag är en ganska medioker php-programmerare och hellre tar genvägar i koden än gör saker och ting strukturerat så behöver jag ett ramverk. Efter lång och enträgen övertalning av Manuel Meurer (ackompanjerad av Sebastian Johnson) så föll valet på Ruby on Rails.

Detta sitter jag nu och lär mig via utmärkta interaktiva guider som TruRuby och RailsForZombies. En sida jag nyligen skapade i php, Privatkliniker.se, kommer jag dessutom snabbt göra om till Rails eftersom det är ett skolexempel på en sida som passar perfekt för Rails. Därtill ska jag även lära mig CakePhp (ett ramverk för php) för att bättre upprätthålla mina andra sidor som redan är byggda i php.

Det är dock en stor utmaning som väntar och en kortsiktig effektivitetsförlust som jag hoppas få igen med råge i framtiden. Dels genom att kunna göra sidor snabbare men också att kunna göra mer avancerade sidor.

I samband med detta har jag också helt gett upp planerna på att lära mig C# och .NET. Sorry, Kim!

Vad kan du och jag lära oss av detta: Php är utmärkt att komma upp i varv snabbt med men om man ska utveckla större sidor är det viktigt med ett ramverk, annars kommer du förlora tid i det långa loppet.