Currently viewing the category: "Ekonomi"

.Jag är så jäkla nöjd idag! Imorse betalade jag av mitt studielån, något jag drömt om att göra länge, länge. Det är förmodligen inte det mest ekonomiska att göra, tex gentemot att sätta pengar på börsen men pengar ska användas till att göra gott och att vara skuldfri är för mig otroligt skönt!

Efter att ha pluggat i 5½ år (med fullt studiestöd) så lyckades jag alltså betala tillbaka det på fyra år jämnt efter min examen – ett år tidigare än mitt mål. Sjävklart är hemsidorna en stor del i det här men också en del sparande.

Nu ska jag unna mig lite mer den närmaste tiden, och fira lite!

 

Jag har en bloggfunktion/frågefunktion på min sida KöpaBostadGuiden. Detta har visat sig vara ett riktigt bra sätt att lära sig mer, genom att svara på alla frågor besökarna ställer. Jag måste i hälften av fallen kolla upp svaret med en kunnig, googla eller liknande för att få fram svaret…och jag lär mig alltid på kuppen.

Tänkte därför tillämpa detta här på bloggen för att bli lite duktigare på bokföring/redovisning så nu har du chansen: Ställ vilken bokföringsrelaterad fråga som helst så ska jag försöka svara på det! Börja gärna med lite lätta frågor men självklart verkliga frågor med problem från ditt egna företag eller liknande.

Tagged with:
 

Jag har funderat en del kring mina intressecykler, det är en ganska rolig liten livshistoria:

När jag var runt 12-15 nånting var jag otroligt intresserad av aktier. Jag var med i Aktiespararna, kollade börskurserna varje dag, läste böcker om allt om aktier, optioner, obligationer mm. Detta gjorde bland annat att jag valde att läsa Ekonomi på gymnasiet.

Någon gång kring gymnasietiden fick vi vår första PC hemma samtidigt som jag extraknäckte på ett litet dataföretag. Jag lusläste PC Hemma, laddade ned spel från StingNet (Expressens BBB) och jag kommer väl ihåg när jag var ute på internet första gången. Jag plockade isär och ihop datorn, installerade varenda program jag hittade och chattade på IRC med folk från hela världen. Aktierna var ett ganska bortglömt kapitel och jag sökte till tekniskt basår för att sedan kunna läsa Data på KTH eller något.

Ungefär vid tiden som jag läste tekniskt basår (runt -99) började jag göra hemsidor. Jag hade hemsidesuppslag som hette Lär Dig Online (som sedermera blev Nätkurser.se), Läs En Bok och så en personlig hemsida som var EXTREMT -99 (blinkande lampor och hela det köret). Jag tänkte aldrig i banorna tjäna pengar, online marknadsföring eller domäner. Jag kommer ihåg att jag hade nån MrJet-annons i slutet av denna intresseperiod på min hemsida på Algonet – men det gav såklart ingenting med mina 5 pers/dag eller vad jag kan ha haft. Jag insåg till slut att det fanns 1-2 amerikanska sidor som hade gjort mitt koncept betydligt bättre, överväldigad av konkurrensen la jag ned.

Istället började jag alltså på Universitetet i Lund och för att läsa Elektroteknik (kom inte in på Data). Kommer inte ihåg riktigt vad jag hade för intresse där i början men det var nog ganska brett: plugga, fotboll, kompisar och Hattrick. När jag lite på ett bananskal  hamnade på ett seminarie om utlandsstudier ansökte jag, kom med och åkte till Kansas (och Slovakien på IAESTE). Detta startade en ny cykel av reseintresse – jag har iofs alltid rest mycket med familjen och har rest så gott jag haft råd under studietid mm men inte på det här sättet.

Samtidigt i USA träffade jag en kille som startat TVdance.com. En sida som startade ett internetkoncept med dansande gubbar med stora huvuden som var relativt välkänt framförallt kring valkampanjen i USA 2000. Han visade hur mycket han drog in per dag ($100-$200/dag) på denna sida och några få till. Jag mindes -99 och började med HTML igen. Köpte Presenttips.com och en annan domän jag knappt ens vill kännas vid idag 🙂

Intresset falnade dock lite även om jag drog in 0.10 $ per månad 🙂  Jag visste fortfarande inte så mycket om online marknadsföring, long-tail eller webbprogrammering (php/mysql). I samband med mitt exjobb i Ecuador så började jag pilla på ett onlinespel som var baserat på Hattrick (ett online fotbollsmanagerspel) och lärde mig därmed webbprogrammering. Kort efter att jag kom hem startade jag upp mitt gamla projekt med Nätkurser (under namnet GetTheSkill) som en månad efter uppstarten kom med i Aftonbladet – jag tjänade ett par tusen över en dag och insåg vad man kunde göra med hemsidor. Jag var fast helt enkelt.

Nu de senaste månaderna känner jag hur ett nyspirande intresse över ekonomi igen. Det har kommit lite med bokföringen jag gör, pengarna jag faktiskt börjat tjäna samt finanskrisen (som är riktigt intressant). Jag skrev ju nyligen upp mig på en distanskurs i Företagsekonomi och följer en handfull ekonomibloggar dagligen. Tar med mig DI från jobbet varje dag osv.

Man skulle kunna se det som att cirkeln är sluten. Man skulle också kunna se det som att jag borde ångra mig för att jag inte fortsatte med aktier när jag var 14 (fatta vilken börsmäklare jag varit idag), att jag inte fortsatte med data när jag var 17 (fatta vilken grym programmerare jag varit idag), att jag inte fortsatte med hemsidor -99 (fatta vad jag skulle tjäna på hemsidor idag) osv osv. Jag kan nog (med visst undantag för hemsidorna) inte riktigt se det så. Jag gillar vad jag är idag och vad jag gjort – jag har alltid gillat att fokusera hårt på något men samtidigt alltid varit intresserad av i princip allt.

Sett ur det perspektivet finns det egentligen bara en väg att gå mot – egenföretagande 🙂

 

Jag har ju länge hållt på med min sida Nätkurser.se som handlar om språk och annat man kan lära sig på nätet, men i somras fick jag ett tips från Anders att man kan läsa på distans på nätet. Klart jag visste det innan men jag hade aldrig riktigt funderat på det. Jag glömde av det men kom på det under mellandagarna, skrev upp mig på lite slumpmässiga nätkurser i Företagsekonomi.

Jag var ungefär 2 månader för sen med ansökan och hade inte direkt några förhoppningar men idag dök två antagningsbesked upp som ett brev på posten. Jag ska alltså nu, lite pang på, läsa Företagsekonomi 15 p på halvfart på Handelshögskolan vid Umeå Universitet. Ska bli riktigt kul att framförallt läsa Redovisning. Ja, intressant är nog rätt ord… Har ju skött min egen bokföring under 2008 och har en hel del kvar att lära.

Ska hursomhelst bli riktigt roligt och jag får också därmed lägga till ännu en punkt på mina mål för 2009: att klara den här kursen.

Tagged with:
 

Satt och läste en massa ekonomibloggar igår natt (tex Hur jag blev rik, Miljonär innan 30, Frisk Ekonomi, Miss millionairess, Stormrik) och funderade på hur jag skulle lägga upp min ekonomi för 2009 (och framtiden).

Insåg då att väldigt många ekonomibloggare där ute fokuserar väldigt mycket på att spara långsiktigt vilket ju förstås är sunt. Någonting jag tycker att många glömmer med sitt sparande är dock att pengarna någon gång ska användas.

Att spara och investera sig till miljonär när man är 30-40 innebär förstås till en stor del att man får göra en del eftergifter under tidens gång för att kunna hålla ett disciplinerat sparande och aldrig casha ut. Säg att man sparar från att man är 19 och börjar jobba och sen sparar en 2 000 kr i månaden tills man är 35. Utan att räkna närmare på det så gissar jag att man skulle bli miljonär av detta om man investerar i värdepapper med relativt hög avkastning (5-10%). Vi får också utgå ifrån ett exempel där personen inte har ett extremt välbetalt jobb (säg mellan 20 000 och 25 000 kr).

För varje månad har personen (vi kan kalla henne Anna) 2 000 kr. Dessa pengar kan alltså välja att spenderas direkt, korttidssparas eller långtidssparas. De 2 000 kr Anna tjänar som 19-åring ger henne betydligt mer som 35-åring än de 2 000 kr hon sparat som 30-åring med avseende på ränta-på-ränta.

Om man räknar in inflationen så skulle jag grovt sett gissa att Annas 2 000 kr som 19-åring är reellt värda ungefär 4 000 kr som 35-åring. Men vad skapar då mest livsvärde för henne? Att spendera 2 000 kr som 19-åring eller 4 000 kr som 35-åring? Eller ännu bättre, säg att man sparar ett helt år. Vad är då värt mest c:a 25 000 kr som 19-åring eller c:a 55 000 kr som 35-åring (summorna inkl ränta)?

I ett praktiskt fall kan man tänka sig att Anna som 19-åring åker på en budgetresa till Asien i två månader medan 35-åringen åker på en jorden-runt-resa med lite mer lyx. Hur kan man jämföra dessa upplevelser? Inte alls? Jo, jag tror att det går. Om vi utgår ifrån att en längre resa är en bättre resa och en bekvämare resa är en bättre resa (vilket till stor del vore logiskt) så är det ju värt att spara pengarna.

Det man bör ta med i ekvationen är dock att 19-åringen har 16 års minnen av denna resa som förmodligen skapat en världsbild och gett kunskaper denne har tagit med sig under sitt vuxna liv. Personen har helt enkelt investerat i sig själv. Det är också rimligt att tro att en 35-åring kräver mer för att få en motsvarande upplevelse, man är helt enkelt inte lika “lättroad” och förmodligen mer bekväm av sig. Ett tvåstjärnigt hotell kan upplevas otroligt olika av en 19-åring som av en 35-åring!

Jag säger inte att det är fel att spara långsiktigt (jag gör det själv) och använda pengarna senare men jag vill påpeka vad man faktiskt väljer bort när man gör detta val. Jag har själv valt att investera väldigt mycket i mig själv genom att tex studera (vilket lämnat mig med en stor skuld och uteblivet sparande) och genom att resa upp sparade pengar. Jag har personligen alltid sparat men har valt att använda pengarna (korttidssparande).

Du bör fråga dig själv: Skulle du hellre vilja ha 20 000 kr som 19-åring eller 5 miljoner som 50-åring? När är pengarna mest värda för dig? Skulle du som 35-åring velat kunna tyska under din tidiga karriär efter en språkresa som 19-åring eller ha 50 000 kr på banken nu?

Tagged with:
 

Efter att Jakob från Hur jag blev rik kommenterade mina mål så blev jag lite inspirerad av att skriva om sparande och ekonomi också. Jag har ju varit väldigt fokuserad på att sanera min ekonomi under hösten efter att jag kom hem.

Trots att jag ökade mina hemsidesinkomster med nära 5 ggr under tiden jag var borta så var jag ändå ganska pank när jag kom hem. Anledningen var att jag medvetet levde för mina bruttoinkomster. Tanken var att om jag använde hela bruttoinkomsten 40 % av året 2007 (dvs jan-maj) och sparade hela bruttoinkomsten resterande 60 % av året så skulle jag ha tillräckligt mycket på kontot för att kunna betala skatt till slut. Nu gick det ju bättre hela tiden så jag “kom upp i 60 %” redan i slutet av oktober.

Sedan jag kom hem har jag resonerat så att de pengarna jag tjänar på hemsidorna ska jag inte använda till annat än större investeringar och avdragsgilla inköp. Dvs, jag motsätter mig att ta ut pengar från företaget för att betala privat konsumtion. Jag vill inte börja förvänta mig de relativt nyckfulla inkomsterna för att min privatekonomi ska gå ihop – det har jag min lön för.

Det jag dock har använt mina Egna Uttag för är som jag tidigare nämnt att betala av två skulder: en större skuld till en familjemedlem och ett av mina två studielån. Det förstnämnda var mer en hederssak som jag var väldigt stolt att få göra, det andra var till viss del en må-bra-grej och till viss del ett sätt att göra mig mer likvid. Det förhållandevis lilla studielånet krävde utbetalningar som motsvarade en “ränta” på nästan 20 %.

Sett rent ekonomiskt så var det förstås förkastligt. Det ena lånet var gratis och det andra på cirka 2 %, detta under en tid då bolåneräntan var nästan 6 %. Men, som jag konstaterade i förra inlägget så var målet för 2009 att inte vara så pank och då var likvid av hög prioritet.

Idag sparar jag enligt följande. Procentsatsen är i förhållande till min nettolön.

Boende/räntekostnader: 40 %

Matkonto (autogiro till Coop): 8 %

CSN: 4 %

Sparandet är totalt 18 % utlagt på:

Pension: 1 %

Kapitalförsäkring (indexfonder mm): 5 %

Aktier (bred portfölj): 3 %

Resekonto (dvs konsumtionssparande): 4 %

Amorteringar: 5 %

Därmed blir 30 % av min lön över till nöje, kläder, äta ute, och oförutsedda utgifter.

Jag sparar därmed bara 8 % av min nettolön på mycket lång sikt. Om man räknar in ränteavdrag (jag öronmärker ränteavdraget till klumpamorteringar), amorteringsdelen av CSN mm så ligger sparprocenten på nära 30 %.

Jag sparar allt via autogiro och stående överföringar (den 25:e varje månad) och i princip enbart till konton med få uttag eller där det är lite svårare att göra uttag snabbt och enkelt. Att spara den 25:e (som Jakob också starkt förespråkar) är mycket effektivt för att se till att sparandet blir gjort men det har som sagt också gjort att jag ofta hade dåligt med pengar i slutet av månaden. Då har jag ibland blivit tvungen att använda kreditkort vilket indirekt motverkat mitt sparande.

Det skulle vara mycket intressant att höra hur ni fördelar ert sparande och kostnader. Vad har ni för tanke bakom ert sparande och investerande?

Tagged with: