Currently viewing the category: "Egenföretagande"

Presenttips.com var min första domän jag köpte och redan då var domänen Presenttips.se upptaget. I 2007 kontaktade jag ägaren för att köpa domänen men prisförslaget jag fick var högre än min dåvarande årsomsättning så jag avböjde. Något år senare kom jag, tack vara Daniel Blomster, över Presenttips.nu som var ledig (!) .

I samband med att jag gjorde en kraftig uppdatering och en storsatsning på Presenttips.com ville jag komma över Presenttips.se för att dels inte läcka trafik till domänen (folk som tror de går in på min sida men går till Presenttips.se istället) men också för att på en lite bredare front satsa på “presenttipsmarknaden”.

Priset hade dock gått upp sedan sist, då flera aktörer varit ute efter domänen, men med en kreativ lösning lyckades jag och ägaren komma överens. Efter en vecka i Tallinn, där den sympatiske ägaren av domänen bor, så är jag numera ägare till Presenttips.se. Jag går av principskäl inte in på köpeskilling eller vad den “kreativa lösningen” innebar men affären var den största jag gjort hittills.

 

Den frågan ställde jag mig för ett tag sen eller egentligen när jag skrev ut mina visitkort för något år sedan. Det var i och för sig aldrig tanken att jag skulle ha VD på mitt visitkort. Tekniskt sett är det ju väldigt lätt att få titeln VD, det sker ju per automatik om man har ett aktiebolag (vilket Wall Cloud är).

Efter att ha läst några böcker (bland annat utmärkta “Start small, stay small”) så har jag börjat fundera lite mer på min egen uppgift i mitt enmannaföretag. Idag gör jag nästan allt själv även om jag outsourcar en del, tex artikelskrivande, uppgiftsuppdateringar, design. 90% av det arbete jag utför är praktiskt / tekniskt och resterande 10% är strategi, vidareutbildning etc. Jag är alltså till 90% en tekniker på mitt eget företag.

Även om jag inte har några egentliga planer på att skapa ett nytt Facebook eller “ta exit för 200 miljoner” (citat Onlinepizza.se) så vill jag inte vara tekniker på mitt eget företag. Jag vill vara VD, jag vill helt enkelt jobba mest med att tänka ut nya idéer och strategier och använda expertkunskap inom olika områden för att komma på nya sätt att tjäna pengar på webben. I min mening är det vad en VD ska göra.

Att vara VD handlar, i min mening, inte om att ha X antal anställda, utan vilka arbetssysslor man gör. I praktiken måste man dock anlita andra för att göra “det tekniska” för att kunna frigöra tid till VD-sysslor.

Det går alltså inte att vara VD om ens arbetsmässiga vardag inkluderar att byta ut rabattkoder och ändra länktexter. Jag försöker att se till att varje gång jag gör något som inte är en VD-syssla så är det sista gången. Detta innebär i praktiken att jag skapar processer och dokument som gör att någon annan ska kunna göra jobbet nästa gång. Sen har det tyvärr blivit alldeles för ofta att jag gjort samma sak andra gången också.

Nästa steg som jag siktar på är att heltidsanställa en filipino. Optimalt vore att hitta en Rails-programmerare med kunskap om VPS-servrar och som dessutom vill göra SEO, en kombination som förmodligen är omöjlig. Ett annat steg jag funderar över är att ha en “måndagsanställd”, dvs någon som kommer in en gång i veckan och gör lite administrativt jobb. Detta kräver dock att jag har ett ordentligt kontor (jobbar ju hemifrån och världsifrån mestadels), vilket jag alltså också kommer skaffa.

Ju mer jobb jag därmed kan frigöra “underifrån”, desto mindre tekniker hoppas jag bli. En vacker dag kanske jag till och med skriver VD på mitt visitkort, men jag har en lång bit kvar innan det känns rätt.

Känner du att du är VD på ditt företag? Vilka arbetssysslor försöker du bli av med? Hur långt har du kommit?

 

2011 var ju mitt första år som helt egen företagare inom affiliatemarknadsföring (min sista dag som anställd var 23:e dec 2010). Det blev ett riktigt bra år på många sätt och jag är riktigt nöjd. Jag tänkte berätta lite om vad jag har gjort och vad jag har lärt mig i detta inlägg.

Paradise Business Camp i Thailand – januari till april

Året rivstartade med Paradise Business Camp-projektet och en artikel i Metro som hamnade på förstasidan på Metro. Mycket roligt!

Paradise Business Camp-projektet innebar att jag bodde i Thailand i drygt tre månader. Att åka till Thailand i januari och avnjuta sol istället för slask är bara en av fördelarna. En annan stor fördel (den viktigaste faktiskt) är att det är såpass mycket billigare att bo där att jag kunde starta första kvartalet med minimala personliga omkostnader och därigenom inte behöva ta ut så mycket lön. Ur ett företagsperspektiv var det alltså det vettigaste att göra!

Den första tiden av året fokuserade jag med att få igång mitt då nya inköp, Köpa.se. Jag gjorde en halvdan version (den som fortfarande ligger uppe) för att indexera sidan och tjäna lite pengar på den tills jag kom på hur jag kunde utnyttja den bäst. Jag la också en del tid på att skapa sidor på domäner jag ägde men som var tomma. Ett arbetssätt jag sedan la ner för gott efter detta (att göra adsense-baserade informationssidor av låg/mellan-kvalitet).

Två mycket viktiga saker jag lärde mig i Thailand (tack ffa Tore och Manuel) var att outsourca och att programmera i Ruby on Rails. Outsourcing gör jag numera via Freelancer men överväger att gå till Odesk. Jag använder det främst för enklare uppgifter som produkttexter, lägga in uppgifter i en databas etc. Detta gjorde att jag fick en helt annan bandbredd på min produktion, när jag slapp göra tråkjobbet själv.

Med hjälp av Rails skapade jag ett “Website Management System” lokalt på min dator som håller koll på alla mina ToDo-listor, webbsidor, fakturor, idéer, svar jag väntar på etc. Detta har visat sig bli ett mycket viktigt system i min dagliga drift. Det hjälper mig att hålla koll på, och prioritera mellan mina drygt 80 projekt. I praktiken är det ett stressreducerande verktyg då jag kan komma på något som behöver göras på en sida, lägga in det och sen glömma det och fortsätta med vad jag höll på med.

Paradise Business Camp blev också starten för min vän Manuel Meurers projekt ShowSpace. Projektet startades utifrån en diskussion vi hade om några av mina idéer. Jag ville göra en sida med bara rosa produkter och en annan med bara hjärtformade produkter men hade inte prioriterat det speciellt högt då det var lite för arbetskrävande. Detta, i kombination med Manuels vilja att prova en massa nya Rails-funktioner, gjorde att Manuel skapade ShowSpace som jag hade glädjen att få vara med och testa och använda från dag 1. Resultaten RosaTing.se och Hjärteting.se har än så länge floppat men jag har långt ifrån gett upp hoppet om dem. Andra sidor visade sig dock fungera bättre för detta verktyg. Mina ShowSpace-sidor var också de första jag började outsourca på riktigt.

Sommar i Sverige

Väl hemma från Thailand passade jag på att åka runt lite i Sverige och hälsa på kompisar på äkta IT-nomadvis. Riktigt kul att roadtrippa och jobba! Sommaren spenderade jag mestadels på sommarstället och under sommaren jobbade jag inte speciellt mycket alls utan passade på att njuta av sommarsolen.

Jag började dock med ett “anatomi-projekt”, en idé jag hade om att hitta vertikaler in på populära, lönsamma och kroppsnära produktområden (tandblekning, kontaktlinser mm). Detta gjorde att jag, med hjälp av en duktig läkar/journaliststudent, skapade tex TandUpplysningen, HårUpplysningen mfl. Där alla utom en sida har haft väldigt blygsamma resultat. Projektet har långt ifrån betalat investeringen än men jobbet är gjort och sidorna tickar på.

Sensommar i USA – lite oplanerat

Under sommaren träffade jag också en tjej, en amerikanska, som gjorde att jag flyttade till USA (Minnesota) i augusti för att se om det kunde fungera. Jag bodde där den planerade månaden (och jobbade då inte heller speciellt mycket) men vi gick sedan skilda vägar. Det kändes dock fantastiskt att kunna vara så obehindrad att bara kunna åka till USA en månad utan några som helst problem.

Totalt arbetsfokus under hösten

När jag kom hem var det september och jag hade då inte gjort många knop (20 h / vecka i snitt kanske) under sommarmånaderna. Mitt projekt KalkyleraMera hade jag tänkt vara klar med i augusti och det hade jag knappt kommit halvvägs med. Detta gjorde att jag inledde en “working spree” som ledde till att mitt första riktiga Rails-projekt lanserades i början av november: KalkyleraMera.se 2.0 och dess amerikanska motsvarighet CountCalculate.

Hur gick det då? Jo, faktiskt ganska dåligt 🙂 Sidan hade tonvis med buggar jag inte upptäckt (bland annat en som totalkraschade för IE8/WinXP-besökare), många gamla besökare gillade inte den nya sidan etc. Besökarantalet minskade med 20% vilket till mångt och mycket beror på att jag tappade i SEO då jag bytte url:er på kalkylerna (vilket ibland tar tid att ta igen). Jag är dock övertygad om att det var en bra idé men jag brottas fortfarande med buggfixar etc.

Det sista jag gjorde under året var att påbörja en ny version av Köpa.se i Rails. Sidan har under året tagit in 20% av investeringarna jag gjort i domäninköp och textinköp och jag hade hoppats på lite mer. Scopet ökade stadigt och kommer att bli kronan på verket för alla sidor jag gjort. Jag är mycket spänd på att se hur det kommer att gå när jag släpper den (förhoppningsvis i början av februari).

2011 har, trots vissa missräkningar, varit ett mycket, mycket bra år – både karriärmässigt, ekonomiskt och privat. Det är helt fantastiskt att vara så fri. Fri att välja sitt arbete, sina arbetstider och framförallt väckningstider. Jag har bara vaknat till väckarklocka runt 5 ggr under hela året och det har i princip enbart varit i samband med tidiga flighter.

Jag är så otroligt, otroligt tacksam för att kunna jobba med det jag gör. Jag känner att jag ler med hela kroppen när jag berättar om folk vad jag jobbar med. Det jag gör nu är en dröm och ett mål jag skapade under en målövning jag gjorde 2005 tillsammans med min vän Oskar. Det känns fantastiskt att det gått i uppfyllelse!

Vad som händer under 2012

Jag har jobbat lite väl mycket under 2011 och nästa år kommer jag fokusera mer på att få normala arbetstider. Jag kommer också att skaffa en kontorsplats (helst på Södermalm, vill ha en promenad på morgonen) för att få in bättre rutiner samt kollegor.

Jag har skrivit upp mig på en kurs i Android-programmering men är lite osäker på om jag verkligen kommer ha tid med det. Det återstår att se…

Jag kommer också att åka utomlands (knappt pengarna tillbaka på det va?) under de sista vintermånaderna. I slutet av januari åker jag drygt en månad till ett av mina favoritländer: Sydafrika (vindistriktet Stellenbosch utanför Kapstaden) och kommer bland annat uppgradera min Sydafrika-sida. Sen spenderar jag en månad med att hälsa på en vän i Dubai och kommer hem i slutet av mars – lagom till vitsipporna.

Projekt jag gjorde under 2011

Här är de webbsidor jag skapat under 2011 i mer eller mindre kronologisk ordning, ej inräknat en handfull satellitbloggar jag skapat också.

 • Under PBC (fortfarande php och med lite lägre kvalitetskrav):
  • Båtbiljetter.nu
  • Bussbiljetter.nu
  • AllaBehandlingar.se
  • LånUpplysningen
  • “Jag har en domän, vad ska jag göra av den”-sidor: Elmoppar.se, Skilsmässoadvokater.se, Låssmedsjouren.se, Sömntabletter.nu, Videokonferenssystem.com, Nikotinmedel.se, Värktabletter.com
 • Inom ShowSpace (nästan helt outsourcat):
  • Hjärteting.se / HeartShapedProducts.com
  • RosaTing.se / PinkShape.com
  • Maskeradgarderoben.se
  • KramNalle.se / HouseOfForgottenTeddybears.com
  • Boobisar.se / Boobshapedproducts.com
  • DesignHangers.com
  • Presenttips.nu
  • Blommis.se
  • Klocklagret.se
 • Anatomiprojektet (mestadels outsourcat):
  • HårUpplysningen
  • HudUpplysningen
  • TandUpplysningen
  • ÖgonUpplysningen
  • VärkUpplysningen
  • Hårborttagningen
  • DietUpplysningen (nä, den blev det inte mycket av)
 • KonstUpplysningen – ett litet projekt jag gör tillsammans med min far
 • KalkyleraMera 2.0
 

Jag letar för närvarande efter personer (helst under 26 år) som kan hjälpa mig att skriva/ändra produktbeskrivningar till produkter för sidor som tex RosaTing.se. Känner du någon som behöver ett extraknäck så be dem kontakta mig på christoffer@wallcloud.se.

Arbetet går att utföra varhelst man vill och är relativt enkelt. Jag har krav på att personen ska kunna skriva perfekt svenska och någotsånär kreativt skrivande. Gärna någon som kan tänkas sätta igång på direkten också. Arbetet är på cirka 40 timmar.

Så har du en lillasyster, kusin, vän eller liknande som du tror kan vara intresserad så be dem höra av sig till mig för detaljer. Jag betalar ut lön per redigerad produkt.

Edit 2011-07-15: Detta är återigen aktuellt efter att jag fått in en ny batch med produkter så skicka gärna ett mejl!

Edit 2011-07-21: Jag har fått in ett antal förslag nu så jag pausar detta för tillfället. Du kan dock alltid skicka in en spontanansökan så sparar jag den till det blir aktuellt igen nästa gång.

 

Jag satt på en takterass i Saigon (HCMC) igår tillsammans med Anders Palm och två vänner till honom. Efter ett par simtag i poolen och några öl så kom vi in på vikten av hur man beskriver något. Vilka ord man använder, eller snarare vilka man inte använder.

Jag kom på att det är något jag använder mer eller mindre omedvetet varje dag. Ett typexempel på när jag dock medvetet använder mig av detta är när någon (eller jag) påpekar att det “Det där kan inte jag” eller “Det där förstår inte jag”. Då brukar jag allt som oftast klämma in ett “…än!”. Med andra ord, “Det där kan inte jag än”. Skillnaden är subtil men ger budskapet till hjärnan att allt är möjligt, det är bara en fråga om jag vill lära mig det här eller inte. Det finns inget fundamentalt som saknas i min hjärna för att jag inte ska kunna lära mig detta, det är bara en fråga om jag vill det eller ej.

Resultatet av just detta blir att man inte tillskriver sig negativa egenskaper och totalt avskriver sig ifrån vissa färdigheter. Det finns ofta folk i ens omgivning som är beredda att göra det åt en och det är inget man behöver hjälpa dem med.

Ett annat exempel gav Anders och som är applicerbart i till exempel kundkontakter. Om du är sen till ett möte, säg då inte “Ursäkta att jag är sen”, utan “Jag ber om ursäkt för att du fått vänta”. På ett enkelt och elegant sätt sätter man kunden (och i förlängningen hans eller hennes behov) i fokus och tar bort den negativa udden.

På sätt och vis är omskrivningar av upplevelser ett sätt att se ljust på framtiden och att inte gräva gropar åt sig själv. Jag tycker det skiljer sig från “positivt tänkande” som jag inte vet om jag är så stort fan av. Jag tror på att välja den positiva ståndpunkten i en fråga men när något suger så måste det också få göra det ett tag.

Har ens hus brunnit ned står man inte “inför en utmaning”, man har fått sitt hus nedbrunnet – och det suger. Smärtan vid förluster är viktig för att man ska lära sig något, man kan inte omedelbart plasta in detta i positiva formuleringar eller positivt tänkande. Det är när smärtan lagt sig och den eventuella bitterheten tar vid som man ska börja arbeta.

Något som jag tycker är så kul med att vara egen, och bland egna företagare, är att detta snarare är regel än undantag. Man måste helt enkelt ha en positiv syn på saker och ting för att kunna arbeta. Man måste kunna hantera jobbiga saker aktivt och göra det till något som man kan tycka är roligt att arbeta med. Det är liksom lite svårt att skylla på att chefen ger en för dåligt betalt, för lite utmaningar eller för tråkiga arbetsuppgifter.

Vad kan vi lära oss av detta? Små förbättringar gör skillnad på lång sikt. Det är så lätt, och praktiskt, att ändra sitt sätt att formulera sig – men det gör stor skillnad i det långa loppet.

 

VD:n Christoffer Björkwall har ordet: “Hej, hej och varmt välkomna till detta uppstartsmöte slash kvartalsmöte vi har idag för att uppmärksamma det faktum att Wall Cloud Productions numera är ett aktiebolag och att jag *konstpaus* blivit utnämnd till verkställande direktör…hehe…”

<Uteblivna applåder>

VD: “…och…eh…detta är också avslutandet av en epok och ett paradigm där vår core competence har gjort att vi tagit market shares genom att streamlajna vår vertikal och öka vår kundnytta – för det är kunden som står i fokus!”

<Allmänt oengagemang från personalen>

VD: “…hrm…Här kan vi nu se *byter slide på powerpointen, en massa grafer* hur vi ligger till jämfört med våra konkurrenter och…”

<Kaffebryggaren sätts igång och för en massa oväsen>

VD: “…”

VD: “Skulle det vara ok om du kunde vänta med kaffet till efter mötet?!”

Den anställde, Christoffer Björkwall (kodare/utvecklare): “Nej, men fortsätt du…det är lugnt *säger något mumlande*”.

VD: “Här kan vi se hur vår omsättning ökat med 12 % under första…Nä, men vad i självaste! Ska du gå nu!?”

Kodaren: “Jag har jobb att göra!”

VD: “Du tycker inte det är viktigt att förstå var företaget är på väg och hur vi ska tjäna pengar i framtiden?! Är jag ensam om att tycka det? *Tittar ut över personalen: (Christoffer Björkwall, ekonom/bokföring – Christoffer Björkwall, designer – Christoffer Björkwall – marknadsansvarig, Christoffer Björkwall – senior consultant engineer analyst managing director)*

<Ingen respons, nervöst skramlande med kaffekopparna>

VD: “%&¤%/&%#!! Vad är problemet?”

Kodaren: “Alltså, om jag ska vara ärlig…Jag har för dålig lön”

VD: “…”

Kodaren: “…och jag känner att jag vill utvecklas karriärsmässigt och i min personliga utveckling, samt…eh…ha roligt på jobbet…”

VD: “…men…”

Kodaren: “…därtill är könsfördelningen på det här företaget grymt ojämställt och långt ifrån demografiskt representativt. Var är kvinnorna? Var är invandrarna? Var är…”

VD: “Jag är faktiskt kvarts-ålänning…”

Kodaren: “Suck…”

VD: “Dessutom så ligger Wall Cloud Productions väl i linje med andra företag och har marknadsanpassade löner.”

Kodaren (snudd på ohörbart): “…jämfört med albanska gruvarbetare, ja…”

VD: “…och hur kan du begära lönehöjning och personlig utveckling?! Detta är ju vår första dag som företag, du anställdes för några timmar sen!?”

Kodaren: “Min kompetens är faktiskt eftertraktad på marknaden…”

VD: “Äsch nu fortsätter vi…var var jag?…jo, vår core competence måste alajnas med…” *tittar ut över mötesrummet – tomt*

VD: “Suck…”

VD – Går in på DI.se och suckar matt: “This job would be great if it wasn’t for the employees…”

 

Jag har fått tre förslag på visitkortsdesign från samma kille som gjorde min logga (Rami Obeid). Är otroligt nöjd med dem alla tre och har lite svårt att välja så jag hör gärna vad ni säger:

Visitkort 1

Förslag 1

Förslag 2

Förslag 2

Förslag 3

Förslag 3

Jag kommer förmodligen ha “webbprojektledning” istället för “webbutveckling” (som jag vet är lite felstavat).

 

Insåg häromdan när jag för sjuttielfte gången svor över min väckarklocka till iPhone. Jag har ställt in en fin liten låt att vakna till men vaknar ändå till ljudet av ett getingbo när vibratorn (som inte går att stänga av!) sätter igång. Har försökt med väckarklockeappar men då måste man ju komma ihåg att sätta igång dem.

Jag kan ju bli helt lycklig av att tänka på att jag snart ska få sätta igång och bygga mitt företag, och mitt “imperium” av webbsidor på heltid – och att det också innebär att jag bara har åtta alarm kvar att vakna till. Åtta arbetsdagar kvar alltså…

 

Wall Cloud logo

Såhär blev loggan till slut, jag är mycket nöjd. Snygg, stilren, passar både offline & online samt på tryck.

 

Min vardag är ganska extrem just nu. Jag har ju, som du känner till, sagt upp mig från mitt jobb för att från och med julafton ungefär jobba heltid med mina webbproduktioner. Jag räknar då med att, efter avdrag för skatter, hyra med mera ha ungefär 1 000 – 2000 kr i månaden att leva och äta för. Tillbaka till studentbudgeten igen med andra ord, men med den stora skillnaden att jag nu faktiskt kan påverka den, och det försöker jag ju självklart göra.

I och med att jag sagt upp mig har jag dragit igång verksamheten ordentligt och arbetar för närvarande med en rad nya och nygamla projekt som ska ge mig lite grönsaker till nudlarna,och sylt till blodpuddingen – så att säga. Eftersom jag dessutom är inne i en relativt intensiv träningsperiod, varit bortrest i princip varje helg men ändå lyckats behålla ett visst socialt liv så har jag lite svårt att få tiden att gå ihop.

Igår när jag kom hem från jobb och träning så var kroppen och hjärnan helt död så jag gick och la mig kl 20.15, men ställde klockan på 05.00 för att hinna göra det som jag behöver göra. Researchade, skrev, svarade på mejl, städade, diskade och sen iväg till jobbet.

Ser verkligen fram emot nästa år, att få kunna jobba med detta på heltid! Har runt 20 idéer färdiga att implementeras, inget avancerat men stadig brödföda. För det kan ju vara trevligt att få bröd till nudlarna och blodpuddingen ibland 🙂