Currently viewing the category: "Som anställd"

Min vardag är ganska extrem just nu. Jag har ju, som du känner till, sagt upp mig från mitt jobb för att från och med julafton ungefär jobba heltid med mina webbproduktioner. Jag räknar då med att, efter avdrag för skatter, hyra med mera ha ungefär 1 000 – 2000 kr i månaden att leva och äta för. Tillbaka till studentbudgeten igen med andra ord, men med den stora skillnaden att jag nu faktiskt kan påverka den, och det försöker jag ju självklart göra.

I och med att jag sagt upp mig har jag dragit igång verksamheten ordentligt och arbetar för närvarande med en rad nya och nygamla projekt som ska ge mig lite grönsaker till nudlarna,och sylt till blodpuddingen – så att säga. Eftersom jag dessutom är inne i en relativt intensiv träningsperiod, varit bortrest i princip varje helg men ändå lyckats behålla ett visst socialt liv så har jag lite svårt att få tiden att gå ihop.

Igår när jag kom hem från jobb och träning så var kroppen och hjärnan helt död så jag gick och la mig kl 20.15, men ställde klockan på 05.00 för att hinna göra det som jag behöver göra. Researchade, skrev, svarade på mejl, städade, diskade och sen iväg till jobbet.

Ser verkligen fram emot nästa år, att få kunna jobba med detta på heltid! Har runt 20 idéer färdiga att implementeras, inget avancerat men stadig brödföda. För det kan ju vara trevligt att få bröd till nudlarna och blodpuddingen ibland 🙂

 

Efter att jag kom hem från Japan i våras så har tankarna gått mer och mer mot att jag ville byta bransch och gå mer mot webbproduktion. Tanken har dock grott långsamt och sköts upp först av att jag flyttade tidigare i somras (500 m, bor fortfarande kvar kring mitt älskade Fridhemsplan), sen blev det semester och tankarna fortsatte gro. Först var jag starkt inne på att börja söka nya arbeten som webbprojektledare, vilket är den roll som jag tror skulle passa mig bäst men sen gled jag mer och mer över mot att fortsätta med min egna firma.

Efter att ha budgeterat och räknat så insåg jag att det faktiskt är möjligt för mig att leva på det jag tjänar på hemsidorna, i Stockholm. Något jag aldrig tidigare kunnat (tex efter Bali). Efter att ha haft det som en att-göra-punkt i nära 2-3 månader så bestämde jag mig till fullo en söndagseftermiddag på Jin & Peeters tillsammans med min syster Jessica (som är fotograf och egenföretagare).

Tajmingen var dock viktig eftersom jag behövde ett visst antal löner till för att kunna betala efterdyningarna av en dyr sommar och en dyr flytt. Jag satte ett preliminärt datum den 30:e september vilket skulle innebära att min sista dag blir på nyår.

Jag diskuterade det med mina två chefer (som ska ha all cred för vad de gjort för att få mig att stanna) men beslutet stod fast så i veckan sa jag upp mig officiellt. Jag har stundom stormtrivts på företaget men för mig är min personliga och ekonomiska utveckling såpass viktig att jag inte vill göra avkall på den.

Tanken är som sagt nu att arbeta med webbproduktioner på heltid och på obestämd tid och inte som förra gången för att under en viss tid testa på det och sen återgå till anställningssäkerheten i en ny bransch. Jag kommer att jobba med främst annonsfinansierade sidor som främsta inkomstkälla men gå lite mer mot direktförsäljning av annonser. Kommer gå in lite närmare på planen i kommande inlägg.

Den stora frågan är förstås om jag kommer göra samma sak och åka till Bali igen? Den som lever och läser får se, fler nyheter kommer inom kort.

 

Jag har precis suttit de senaste veckorna och jobbat med ett Japan-projekt. Den här gången håller jag dock inte på att göra en hemsida om Japan utan snarare är det ett uppdrag för mitt DayTimeJob.

I samband med detta uppdrag kommer jag förmodligen åka till Japan i tre månader i början av nästa år vilket kommer bli otroligt spännande. Just nu innebär det långa kvällar av planerande. Satt i helgen med en kompis på sommarstället på Åland och jobbade också. Kändes ganska lyxigt att kunna sitta och jobba på sommarstället, framför en brasa och en fantastisk utsikt över ett blåsigt höst-Åland.

Har dragit ned tempot på hemsidorna ganska ordentligt nu, dels för att jag inte har något riktigt projekt att jobba med och dels för att jag jobbade väldigt intensivt med det innan. Det enda jag arbetar med är min sida om Sydafrika som jag hoppas kunna lansera mycket snart. Sen tar mitt DayTimeJob ganska mycket tid just nu…

Det ser ut att bli en väldigt resintensiv höst/vinter för mig också. Ska ner till Linköping och runt landet i två veckor nu, sen är det snart dags för mig att åka ned till Sydafrika. Kort därefter bär det av till USA för den årliga radiologimässan där (RSNA) och sen över jul blir det Dubai igen för att hälsa på min kompis Oskar. Rykten gör sig gällande att det kommer bli en ny boxningsmatch där!

Sen är det förstås Japan i januari till april. Har skrivit upp mig på en kurs i Japanska men med tanke på hur mycket jag kommer vara borta i höst så insåg jag igår att jag inte kommer kunna gå på en enda kväll. Snacka om bortkastat!

 

Min semester är slut nu och förutom USA hann jag med en avstickare till sommarstället på Åland och en sväng upp till Dalarna på midsommar. Jag hade en hel vecka på mig att komma tillbaka i rätt dygnsrytm utan att lyckas så mina första två dagar på jobbet har varit ganska plågsamma. Det blir inte heller roligare att känna att man är tillbaka från semestern när alla precis är på väg att börja sina.

Men det var det värt!

Ju mer jag tänker på USA-resan i efterhand, desto gladare är jag över resan. Känns lite som jag varit på en annan planet under semestern.

För övrigt så börjar annonsintäkterna komma tillbaka igen efter ett par månaders sjunkande intäkter. Kanske är det slut på lågkonjunkturen? Borde verkligen skaffa mig en bättre koll på hur annonsintäkterna ser ut för respektive sidor, CPM etc. Det är lite för soligt ute för det just nu dock.

 

Även om jobbet är inne i en ganska sur period just nu så finns det en hel del att glädjas över. Jag har blivit befordrad till tillförordnad avdelningschef, vilket förstås är riktigt roligt. Jag vet dock inte vad det innebär riktigt än, men det är hursomhelst ett mycket gott tecken. Framförallt med tanke på att jag bara jobbat 9 månader.

Minst lika trevligt är att jag ska åka på kundbesök till Cypern i april. Så jäkla lyxigt! Inte så mycket för att få njuta lite av Medelhavet och rivstarta våren utan för att det även innebär att jag är en 45 minuters flight från min syster som f.n. bor i Beirut. Alltså kan jag åka och hälsa på henne väldigt enkelt och smidigt, vilket jag annars hade tänkt flyga ner från Sverige för att göra ändå.

Tagged with:
 

Det finns som sagt mycket att glädjas åt på mitt jobb just nu. När jag ändå får en liten paus i arbetet så händer det att jag funderar på hur det skulle se ut om tre av mina kollegor skulle åka till USA i grupp och om de skulle få sina namn uppropade i något högtalarsystem.

På mitt 500 pers manstarka företag finns det nämligen följande tre personer (förnamnen är påhittade, PUL och sånt);

– Markus Beer (Svensk)

– Manuel Fücker (Tyskland)

– Jonathan Aides (U.K.)

“Could Mr Fucker, Mr Aides and Mr Beer come to the reception please, we have an urgent phone call for you!”. Mr Beer är för övrigt en av mina närmare kollegor och minst lika trevlig som sitt efternamn.

 

Idag satt jag helt ärligt och funderade ut en algoritm för att räkna ut om Ystads kvinnor har större bröst än Örebros kvinnor. Hela dagen. Det var en bra dag!

Jag håller på att arbeta med ett projekt där jag analyserar våra loggar och i samband med det fick jag en förfrågan från en servicetekniker ute på fältet. Han undrade över en sak vi haft lite strul med på ett sjukhus och bad mig kolla om jag kunde hitta en lösning på det.

Problem som finns hos våra kunder är inte alltid tekniska trasigheter på mammografi-maskinen, ibland är det rent handhavandefel. De senare är förstås mycket svåra att upptäcka. Det är där mitt analysverktyg och min tuttalgoritm kommer in.

Till saken hör nämligen att man kan få reda på en hel del genom att titta på loggfiler. Jag kan inte gå in på exakt hur jag gjorde men genom att jämföra olika variabler på hur vår maskin komprimerade mm så kunde jag ta fram olika värden.

Genom att jämföra dessa värden mellan Örebro och Ystad kunde jag då se att de skötte sig som de skulle. Samt…att Ystad-kvinnorna faktiskt har större bröst än motsvarande kvinnor i Örebro. Ungefär 12 % om jag inte kommer ihåg fel.

Imorgon ska jag, fortfarande helt seriöst, undersöka om fastheten i brösten skiljer sig mellan de olika städerna (skiljer den sig så gäller ju inte ovanstående antagande). Sen ska jag testa det mot andra siter i Sverige och världen och ställa upp en graf.

Sen bokar jag min sommarsemester.

 

Jag ser mig själv som en smart person som klarar av att föra mig bland människor på ett socialt skickligt sätt. Ibland tycker jag dock att jag håller inne med för mycket, håller käft istället för att säga något spontant, så jag försöker att säga saker lite mer spontant. Detta kan ibland skjuta lite fel.

Jag hade en kundutbildning förra veckan för tre kunder från lite olika sjukhus. Jag höll ett dussintal olika föreläsningar om hur vår maskin gör för att klämma och fotografera tuttarna och hela tekniken bakom. Ett fåtal föreläsningar hölls dock av mina kollegor, en av dem var någonstans halvvägs in i utbildningen när jag tyckte jag lärt känna deltagarna lite.

Jag kom tillbaka mot slutet av föreläsningen som min kollega höll och när jag kom in i rummet var konversationen ungefär såhär:

– “…så det vibrerade och skakade en hel del och lät väldigt mycket. Många klagade…”

<Enter Christoffer>

– “Ah, Magnus, berättar du om ditt toabesök förra veckan!?”

<Inväntar skratt>

. . .

<Sätter mig ned i total tystnad>

<Magnus fortsätter>

Note to self: Spontana utfall passar bättre i kompiskretsen än i kundkretsen.

 

Jag landade till slut i Chicago 14 h försenad. Jag fick spendera dessa 14 h i Hell…bokstavligen! Byn de placerade oss i efter den helt odramatiska nödlandningen hette helt enkelt Hell. De hade “Hell köpcenter”, “Rica Hell Hotell” osv. När jag berättade det för en man från Trondheim under mässan berättade han att på tågstationen finns en stor skylt med “Gods expedition” också 🙂

Veckan i Chicago var otroligt rolig. Jag kom dit för att bygga upp vår mammografimaskin och se till att den funkade under mässan (RSNA – världens största radiologimässa). Eftersom den gjorde det så passade jag på att dema för kunder och så också. Gick också runt på lite konkurrenters montrar och spionerade (blev utslängd från två). En mycket trevlig vecka.

Dagen innan jag skulle åka hem klämde en av tjejerna ur sig att nästa veckas mässa (dvs den här veckan) skulle vara på temat SEO. Och jag hade redan biljetten hem bokad! Shite! Hade varit grymt intressant. Hade jag vetat om det hade jag kanske tom fått lov att stanna på företagets vägnar också (en längre historia som jag skriver om i nästa inlägg).

Nu är jag i alla fall hemma igen, otroligt jetlaggad. Vaknade kl 03 och var urpigg. Ska gå till jobbet och kommer vara där kring 06 nånting.

Till sist. Tror jag nämnde att om jag skulle bli av med jobbet så skulle jag åka iväg igen. Nu läste jag på en blogg jag följt lite sporadiskt att en kille (som följt den här bloggen) blitt av med jobbet som följd av finanskrisen men gjort det till något positivt och är nu i Thailand för att göra ett “Du säger väl inte upp dig nu”-projekt. Läs mer på – I am Kay. Blir så glad att läsa sånt!

Tagged with: