Currently viewing the category: "Entreprenörskap och karriär"

Presenttips.com var min första domän jag köpte och redan då var domänen Presenttips.se upptaget. I 2007 kontaktade jag ägaren för att köpa domänen men prisförslaget jag fick var högre än min dåvarande årsomsättning så jag avböjde. Något år senare kom jag, tack vara Daniel Blomster, över Presenttips.nu som var ledig (!) .

I samband med att jag gjorde en kraftig uppdatering och en storsatsning på Presenttips.com ville jag komma över Presenttips.se för att dels inte läcka trafik till domänen (folk som tror de går in på min sida men går till Presenttips.se istället) men också för att på en lite bredare front satsa på “presenttipsmarknaden”.

Priset hade dock gått upp sedan sist, då flera aktörer varit ute efter domänen, men med en kreativ lösning lyckades jag och ägaren komma överens. Efter en vecka i Tallinn, där den sympatiske ägaren av domänen bor, så är jag numera ägare till Presenttips.se. Jag går av principskäl inte in på köpeskilling eller vad den “kreativa lösningen” innebar men affären var den största jag gjort hittills.

 

Jag är ganska nära att fokusera om mitt företag mot mindre av vidareutveckling/nyutveckling (=månader på samma projekt) till mer mot konverteringsoptimering, admin men också konsultation och föreläsning. Innan september hoppas jag kunna lansera det sista stora projektet på ett bra tag.

I samband med det tänkte jag ta upp min vidareutbildning som jag hamnat hopplöst efter med. Tänkte börja frekventera bloggar & forum mer samt läsa en del böcker. Jag har letat runt nu på morgonen inom vissa områden och hittat dessa som jag fastnat lite för

Konsumentpsykologi

Psykologi är nog det ämne som ligger mig varmast om hjärtat. Av denna anledning känns det alltså självklart att läsa på lite mer om hur folk tänker när de köper saker på nätet.

Online Consumer Psychology av Haugtvedt, Machleit & Yalch – Verkar handla om precis det jag är ute efter. Hur folk tänker och agerar på webben.

Social Psychology of Consumer Behavior av Michaela Wanke – Socialpsykologi (hur människor agererar tillsammans) är näst anatomi det mest intressanta jag läst på universitetet. Att koppla socialpsykologi till konsumentpsykologi verkar mycket intressant.

Adsense

För några veckor sedan gick jag igenom en magisk gräns inom Adsense (mer om detta senare) men egentligen utan att ha jobbat med Adsense systematiskt. Det ska det bli ordning på. Detta är några böcker jag överväger:

Building Your Business with Google For Dummies av Brad Hill. På ett internationellt webbforum fick denna en stark rekommendatione, även av mer erfarna onlinemarknadsförare.

Google Adsense for Dummies av Jerri Ledford – Samma som ovan. I recensionerna på Amazon så skriver många nybörjare att den är för komplicerad för dem, vilket skulle kunna vara positivt. Förmodligen inget köp.

Google Adsense Secrets av Joel Comm – Verkar vara en bästsäljare i området. Är dock osäker på om det är ytterligare en “skapa en mikrosajt och casha in $$$ på Adsense”-bok eller om den går seriöst in på konvertering osv.

SEO

Jag ligger egentligen ganska långt bak i mina kunskaper inom sökmotoroptimering och här behöver jag nog den mesta kunskapsökningen. Det är ju lite vanskligt att köpa böcker inom SEO eftersom det förändras snabbare än böckerna hinner komma ut. Tänker därför fokusera mest på bloggar och forum men det skadar kanske inte att läsa.

The Art of SEO av Eric Enge

Konvertering och dylikt

Konvertering kommer jag ha högt fokus på i framtiden och jag vill få lite bra insikter inom detta område. På Conversionista.se hittade jag ett par rekommendationer som såg intressanta ut:

Don’t make me think av Steve Krug – Om konverterande design

Web design for ROI av Lance Loveday – Om konverterande design

Always be testing av Bryan Eisenberg – Om A/B-testing mm

Landing page optimization av Tim Ash – Om konverterande design

Copywriting

Syftet här är att skriva bättre texter på nätet som gör att besökarna stannar och i slutändan gör den action jag vill. Jag har sedan tidigare en riktigt bra bok om copywriting på webben: Killer Web Content av Gerry McGovern men kommer nog köpa en gammal (1920-talet) klassiker:

Scientific Advertising av Claude Hopkins

Adwords

Jag har knappt arbetat någon alls med Adwords men ska börja undersöka hur jag kan använda mig av det mot sidor som framförallt drivs av konvertering (snarare än Adsense) som tex Köpa.se. Efter lite sökande insåg jag dock att Adwords ändras oftare än SEO och att böcker inom Adwords därför ännu snabbare blir föråldrade. Istället ska jag därför fokusera på den gedigna informationen som finns på Adwords egen hemsida.

Sociala media

Jag använder mig ganska infrekvent av sociala media egentligen. Den här bloggen är, som du ser, inte så frekvent uppdaterad som jag skulle vilja, min bästa Facebook-sida har ett par hundra likes och mitt Twitter-konto har bara en handfull inlägg. Jag visste inte riktigt var jag skulle börja för att komma in i ämnet bättre. Efter lite sökande hittade jag SSWC 2010, en gratis e-bok med korta inlägg från deltagarna på SSWC 2010. Det verkar vara en bra början för inspiration.

Sist, men inte minst, kommer jag nog inhandla Tore Friskopps “Sagor från verkligheten” som jag ännu inte läst. Jag gillar starkt hans koncept av att lyfta fram misslyckanden (om jag tolkat boken rätt), ett fräscht inslag i en genre som starkt präglas av “Jag är så jäkla grym, såhär gör du för att bli lika grym som jag”.

Har du några varma rekommendationer på andra böcker? Några varningar av de böcker jag hittat?

 

Jag har efter nästan ett och ett halvt års arbetande från hemmet och resten av världen tänkt följa upp på mitt beslut att skaffa ett kontor, eller snarare en kontorsplats. Drömmen vore att arbeta på Södermalm eftersom det blir en härlig promenad från hemmet på Kungsholmen samt för att jag gillar Södermalm.

Om du halkat in på detta blogginlägg via Google eller liknande så arbetar jag med eget företag inom webbmarknadsföring och webbutveckling. Jag utvecklar annonsfinansierade webbsidor som tex Köpa.se och Presenttips.com.

Om du känner till något så hör gärna av dig! Antingen till christoffer@wallcloud.se eller i kommentarsfältet.

Budget: c:a 3.000 – 3.500 kr / mån

Enda kravet är att internet ingår. Jag skulle gärna arbeta med andra inom webb, marknadsföring eller liknande marknads- och kreativa yrken. Allra helst norra Södermalm.

 

Den frågan ställde jag mig för ett tag sen eller egentligen när jag skrev ut mina visitkort för något år sedan. Det var i och för sig aldrig tanken att jag skulle ha VD på mitt visitkort. Tekniskt sett är det ju väldigt lätt att få titeln VD, det sker ju per automatik om man har ett aktiebolag (vilket Wall Cloud är).

Efter att ha läst några böcker (bland annat utmärkta “Start small, stay small”) så har jag börjat fundera lite mer på min egen uppgift i mitt enmannaföretag. Idag gör jag nästan allt själv även om jag outsourcar en del, tex artikelskrivande, uppgiftsuppdateringar, design. 90% av det arbete jag utför är praktiskt / tekniskt och resterande 10% är strategi, vidareutbildning etc. Jag är alltså till 90% en tekniker på mitt eget företag.

Även om jag inte har några egentliga planer på att skapa ett nytt Facebook eller “ta exit för 200 miljoner” (citat Onlinepizza.se) så vill jag inte vara tekniker på mitt eget företag. Jag vill vara VD, jag vill helt enkelt jobba mest med att tänka ut nya idéer och strategier och använda expertkunskap inom olika områden för att komma på nya sätt att tjäna pengar på webben. I min mening är det vad en VD ska göra.

Att vara VD handlar, i min mening, inte om att ha X antal anställda, utan vilka arbetssysslor man gör. I praktiken måste man dock anlita andra för att göra “det tekniska” för att kunna frigöra tid till VD-sysslor.

Det går alltså inte att vara VD om ens arbetsmässiga vardag inkluderar att byta ut rabattkoder och ändra länktexter. Jag försöker att se till att varje gång jag gör något som inte är en VD-syssla så är det sista gången. Detta innebär i praktiken att jag skapar processer och dokument som gör att någon annan ska kunna göra jobbet nästa gång. Sen har det tyvärr blivit alldeles för ofta att jag gjort samma sak andra gången också.

Nästa steg som jag siktar på är att heltidsanställa en filipino. Optimalt vore att hitta en Rails-programmerare med kunskap om VPS-servrar och som dessutom vill göra SEO, en kombination som förmodligen är omöjlig. Ett annat steg jag funderar över är att ha en “måndagsanställd”, dvs någon som kommer in en gång i veckan och gör lite administrativt jobb. Detta kräver dock att jag har ett ordentligt kontor (jobbar ju hemifrån och världsifrån mestadels), vilket jag alltså också kommer skaffa.

Ju mer jobb jag därmed kan frigöra “underifrån”, desto mindre tekniker hoppas jag bli. En vacker dag kanske jag till och med skriver VD på mitt visitkort, men jag har en lång bit kvar innan det känns rätt.

Känner du att du är VD på ditt företag? Vilka arbetssysslor försöker du bli av med? Hur långt har du kommit?

 

2011 var ju mitt första år som helt egen företagare inom affiliatemarknadsföring (min sista dag som anställd var 23:e dec 2010). Det blev ett riktigt bra år på många sätt och jag är riktigt nöjd. Jag tänkte berätta lite om vad jag har gjort och vad jag har lärt mig i detta inlägg.

Paradise Business Camp i Thailand – januari till april

Året rivstartade med Paradise Business Camp-projektet och en artikel i Metro som hamnade på förstasidan på Metro. Mycket roligt!

Paradise Business Camp-projektet innebar att jag bodde i Thailand i drygt tre månader. Att åka till Thailand i januari och avnjuta sol istället för slask är bara en av fördelarna. En annan stor fördel (den viktigaste faktiskt) är att det är såpass mycket billigare att bo där att jag kunde starta första kvartalet med minimala personliga omkostnader och därigenom inte behöva ta ut så mycket lön. Ur ett företagsperspektiv var det alltså det vettigaste att göra!

Den första tiden av året fokuserade jag med att få igång mitt då nya inköp, Köpa.se. Jag gjorde en halvdan version (den som fortfarande ligger uppe) för att indexera sidan och tjäna lite pengar på den tills jag kom på hur jag kunde utnyttja den bäst. Jag la också en del tid på att skapa sidor på domäner jag ägde men som var tomma. Ett arbetssätt jag sedan la ner för gott efter detta (att göra adsense-baserade informationssidor av låg/mellan-kvalitet).

Två mycket viktiga saker jag lärde mig i Thailand (tack ffa Tore och Manuel) var att outsourca och att programmera i Ruby on Rails. Outsourcing gör jag numera via Freelancer men överväger att gå till Odesk. Jag använder det främst för enklare uppgifter som produkttexter, lägga in uppgifter i en databas etc. Detta gjorde att jag fick en helt annan bandbredd på min produktion, när jag slapp göra tråkjobbet själv.

Med hjälp av Rails skapade jag ett “Website Management System” lokalt på min dator som håller koll på alla mina ToDo-listor, webbsidor, fakturor, idéer, svar jag väntar på etc. Detta har visat sig bli ett mycket viktigt system i min dagliga drift. Det hjälper mig att hålla koll på, och prioritera mellan mina drygt 80 projekt. I praktiken är det ett stressreducerande verktyg då jag kan komma på något som behöver göras på en sida, lägga in det och sen glömma det och fortsätta med vad jag höll på med.

Paradise Business Camp blev också starten för min vän Manuel Meurers projekt ShowSpace. Projektet startades utifrån en diskussion vi hade om några av mina idéer. Jag ville göra en sida med bara rosa produkter och en annan med bara hjärtformade produkter men hade inte prioriterat det speciellt högt då det var lite för arbetskrävande. Detta, i kombination med Manuels vilja att prova en massa nya Rails-funktioner, gjorde att Manuel skapade ShowSpace som jag hade glädjen att få vara med och testa och använda från dag 1. Resultaten RosaTing.se och Hjärteting.se har än så länge floppat men jag har långt ifrån gett upp hoppet om dem. Andra sidor visade sig dock fungera bättre för detta verktyg. Mina ShowSpace-sidor var också de första jag började outsourca på riktigt.

Sommar i Sverige

Väl hemma från Thailand passade jag på att åka runt lite i Sverige och hälsa på kompisar på äkta IT-nomadvis. Riktigt kul att roadtrippa och jobba! Sommaren spenderade jag mestadels på sommarstället och under sommaren jobbade jag inte speciellt mycket alls utan passade på att njuta av sommarsolen.

Jag började dock med ett “anatomi-projekt”, en idé jag hade om att hitta vertikaler in på populära, lönsamma och kroppsnära produktområden (tandblekning, kontaktlinser mm). Detta gjorde att jag, med hjälp av en duktig läkar/journaliststudent, skapade tex TandUpplysningen, HårUpplysningen mfl. Där alla utom en sida har haft väldigt blygsamma resultat. Projektet har långt ifrån betalat investeringen än men jobbet är gjort och sidorna tickar på.

Sensommar i USA – lite oplanerat

Under sommaren träffade jag också en tjej, en amerikanska, som gjorde att jag flyttade till USA (Minnesota) i augusti för att se om det kunde fungera. Jag bodde där den planerade månaden (och jobbade då inte heller speciellt mycket) men vi gick sedan skilda vägar. Det kändes dock fantastiskt att kunna vara så obehindrad att bara kunna åka till USA en månad utan några som helst problem.

Totalt arbetsfokus under hösten

När jag kom hem var det september och jag hade då inte gjort många knop (20 h / vecka i snitt kanske) under sommarmånaderna. Mitt projekt KalkyleraMera hade jag tänkt vara klar med i augusti och det hade jag knappt kommit halvvägs med. Detta gjorde att jag inledde en “working spree” som ledde till att mitt första riktiga Rails-projekt lanserades i början av november: KalkyleraMera.se 2.0 och dess amerikanska motsvarighet CountCalculate.

Hur gick det då? Jo, faktiskt ganska dåligt 🙂 Sidan hade tonvis med buggar jag inte upptäckt (bland annat en som totalkraschade för IE8/WinXP-besökare), många gamla besökare gillade inte den nya sidan etc. Besökarantalet minskade med 20% vilket till mångt och mycket beror på att jag tappade i SEO då jag bytte url:er på kalkylerna (vilket ibland tar tid att ta igen). Jag är dock övertygad om att det var en bra idé men jag brottas fortfarande med buggfixar etc.

Det sista jag gjorde under året var att påbörja en ny version av Köpa.se i Rails. Sidan har under året tagit in 20% av investeringarna jag gjort i domäninköp och textinköp och jag hade hoppats på lite mer. Scopet ökade stadigt och kommer att bli kronan på verket för alla sidor jag gjort. Jag är mycket spänd på att se hur det kommer att gå när jag släpper den (förhoppningsvis i början av februari).

2011 har, trots vissa missräkningar, varit ett mycket, mycket bra år – både karriärmässigt, ekonomiskt och privat. Det är helt fantastiskt att vara så fri. Fri att välja sitt arbete, sina arbetstider och framförallt väckningstider. Jag har bara vaknat till väckarklocka runt 5 ggr under hela året och det har i princip enbart varit i samband med tidiga flighter.

Jag är så otroligt, otroligt tacksam för att kunna jobba med det jag gör. Jag känner att jag ler med hela kroppen när jag berättar om folk vad jag jobbar med. Det jag gör nu är en dröm och ett mål jag skapade under en målövning jag gjorde 2005 tillsammans med min vän Oskar. Det känns fantastiskt att det gått i uppfyllelse!

Vad som händer under 2012

Jag har jobbat lite väl mycket under 2011 och nästa år kommer jag fokusera mer på att få normala arbetstider. Jag kommer också att skaffa en kontorsplats (helst på Södermalm, vill ha en promenad på morgonen) för att få in bättre rutiner samt kollegor.

Jag har skrivit upp mig på en kurs i Android-programmering men är lite osäker på om jag verkligen kommer ha tid med det. Det återstår att se…

Jag kommer också att åka utomlands (knappt pengarna tillbaka på det va?) under de sista vintermånaderna. I slutet av januari åker jag drygt en månad till ett av mina favoritländer: Sydafrika (vindistriktet Stellenbosch utanför Kapstaden) och kommer bland annat uppgradera min Sydafrika-sida. Sen spenderar jag en månad med att hälsa på en vän i Dubai och kommer hem i slutet av mars – lagom till vitsipporna.

Projekt jag gjorde under 2011

Här är de webbsidor jag skapat under 2011 i mer eller mindre kronologisk ordning, ej inräknat en handfull satellitbloggar jag skapat också.

 • Under PBC (fortfarande php och med lite lägre kvalitetskrav):
  • Båtbiljetter.nu
  • Bussbiljetter.nu
  • AllaBehandlingar.se
  • LånUpplysningen
  • “Jag har en domän, vad ska jag göra av den”-sidor: Elmoppar.se, Skilsmässoadvokater.se, Låssmedsjouren.se, Sömntabletter.nu, Videokonferenssystem.com, Nikotinmedel.se, Värktabletter.com
 • Inom ShowSpace (nästan helt outsourcat):
  • Hjärteting.se / HeartShapedProducts.com
  • RosaTing.se / PinkShape.com
  • Maskeradgarderoben.se
  • KramNalle.se / HouseOfForgottenTeddybears.com
  • Boobisar.se / Boobshapedproducts.com
  • DesignHangers.com
  • Presenttips.nu
  • Blommis.se
  • Klocklagret.se
 • Anatomiprojektet (mestadels outsourcat):
  • HårUpplysningen
  • HudUpplysningen
  • TandUpplysningen
  • ÖgonUpplysningen
  • VärkUpplysningen
  • Hårborttagningen
  • DietUpplysningen (nä, den blev det inte mycket av)
 • KonstUpplysningen – ett litet projekt jag gör tillsammans med min far
 • KalkyleraMera 2.0
 

Det går ganska bra nu, har precis brutit igenom ett Adsense-mål jag haft i princip sen jag började med webbsidor och är såklart riktigt nöjd. Jag har ganska exakt 10 projekt på gång nu mer eller mindre parallellt som alla följer min nya princip: lönsamt, lätt att få igång, lätt att outsourca. Jag försöker fokusera på mina huvudprojekt och pet projects (tex KalkyleraMera.se till engelska via Ruby on Rails) och anlita andra till så mycket som möjligt annars.

Jag anlitar för närvarande en handfull olika tjejer och killar i åldern 18-25, inte enbart för att arbetsgivaravgiften är lägre för dem utan för att jag helt enkelt vill ge något tillbaka. De kostar i vissa fall mer än vad det kostat om jag anlitat skribentförtag som Contentor, men det är helt enkelt roligare.

Jag skulle vilja säga att jag ofta ger pengar till Kiva (som är något jag verkligen tror på) men tar numera ut minimalt med lön så jag vill hellre göra gott med företaget snarare än som privatperson. Frågan är dock vad man kan göra för att Spread the Wealth på ett smart sätt. Visst är skatter ett sätt men det är ju också det allra tråkigaste.

Vad gör ni för att ge tillbaka till samhället? Hur använder ni ert företag? Sponsrar ett knattelag på orten? Slumpar fram Adsense-kod till någon välgörenhet?

 

Jag letar för närvarande efter personer (helst under 26 år) som kan hjälpa mig att skriva/ändra produktbeskrivningar till produkter för sidor som tex RosaTing.se. Känner du någon som behöver ett extraknäck så be dem kontakta mig på christoffer@wallcloud.se.

Arbetet går att utföra varhelst man vill och är relativt enkelt. Jag har krav på att personen ska kunna skriva perfekt svenska och någotsånär kreativt skrivande. Gärna någon som kan tänkas sätta igång på direkten också. Arbetet är på cirka 40 timmar.

Så har du en lillasyster, kusin, vän eller liknande som du tror kan vara intresserad så be dem höra av sig till mig för detaljer. Jag betalar ut lön per redigerad produkt.

Edit 2011-07-15: Detta är återigen aktuellt efter att jag fått in en ny batch med produkter så skicka gärna ett mejl!

Edit 2011-07-21: Jag har fått in ett antal förslag nu så jag pausar detta för tillfället. Du kan dock alltid skicka in en spontanansökan så sparar jag den till det blir aktuellt igen nästa gång.

 

Jag satt på en takterass i Saigon (HCMC) igår tillsammans med Anders Palm och två vänner till honom. Efter ett par simtag i poolen och några öl så kom vi in på vikten av hur man beskriver något. Vilka ord man använder, eller snarare vilka man inte använder.

Jag kom på att det är något jag använder mer eller mindre omedvetet varje dag. Ett typexempel på när jag dock medvetet använder mig av detta är när någon (eller jag) påpekar att det “Det där kan inte jag” eller “Det där förstår inte jag”. Då brukar jag allt som oftast klämma in ett “…än!”. Med andra ord, “Det där kan inte jag än”. Skillnaden är subtil men ger budskapet till hjärnan att allt är möjligt, det är bara en fråga om jag vill lära mig det här eller inte. Det finns inget fundamentalt som saknas i min hjärna för att jag inte ska kunna lära mig detta, det är bara en fråga om jag vill det eller ej.

Resultatet av just detta blir att man inte tillskriver sig negativa egenskaper och totalt avskriver sig ifrån vissa färdigheter. Det finns ofta folk i ens omgivning som är beredda att göra det åt en och det är inget man behöver hjälpa dem med.

Ett annat exempel gav Anders och som är applicerbart i till exempel kundkontakter. Om du är sen till ett möte, säg då inte “Ursäkta att jag är sen”, utan “Jag ber om ursäkt för att du fått vänta”. På ett enkelt och elegant sätt sätter man kunden (och i förlängningen hans eller hennes behov) i fokus och tar bort den negativa udden.

På sätt och vis är omskrivningar av upplevelser ett sätt att se ljust på framtiden och att inte gräva gropar åt sig själv. Jag tycker det skiljer sig från “positivt tänkande” som jag inte vet om jag är så stort fan av. Jag tror på att välja den positiva ståndpunkten i en fråga men när något suger så måste det också få göra det ett tag.

Har ens hus brunnit ned står man inte “inför en utmaning”, man har fått sitt hus nedbrunnet – och det suger. Smärtan vid förluster är viktig för att man ska lära sig något, man kan inte omedelbart plasta in detta i positiva formuleringar eller positivt tänkande. Det är när smärtan lagt sig och den eventuella bitterheten tar vid som man ska börja arbeta.

Något som jag tycker är så kul med att vara egen, och bland egna företagare, är att detta snarare är regel än undantag. Man måste helt enkelt ha en positiv syn på saker och ting för att kunna arbeta. Man måste kunna hantera jobbiga saker aktivt och göra det till något som man kan tycka är roligt att arbeta med. Det är liksom lite svårt att skylla på att chefen ger en för dåligt betalt, för lite utmaningar eller för tråkiga arbetsuppgifter.

Vad kan vi lära oss av detta? Små förbättringar gör skillnad på lång sikt. Det är så lätt, och praktiskt, att ändra sitt sätt att formulera sig – men det gör stor skillnad i det långa loppet.

 

Detta är mitt sista löfte för 2011 som jag funderat ut. Den balanserar till viss del  de relativt hårda löftena jag har satt i 1-7. Det blir också det som är svårast att mäta och underhålla men också riktigt viktigt.

Det är genom att ha roligt och att skapa fritt som jag kommit på mina bästa sidor. Det är när jag gjort nåt bara för skojs skull som jag skapat idiotiska idéer som visat sig fungera riktigt väl. Dessa behövs också, dels för att jag blir glad men också för att resultatet blir bra.

Därför tänker jag unna mig att även under 2011 freaka loss och göra mindre projekt mest för skojs skull. Ett exempel på detta är när jag satt och la in fejkade uppgifter i databasen för den lokala installationen jag hade av Privatkliniker.se, under utvecklingen. Efter att ha lagt in Hasses Fettsug i Arninge och Börjes Amningscentral i Hassela osv så fick jag en rolig idé som tog cirka 45 min att realisera.

Tänk om det fanns en person bakom hasse@fettsugen.se? Hur skulle du hans (förmodade lågbudget)-mottagning se ut? Jag gjorde sidan och la upp den på nätet och tipsade några bloggare om den.

Inom ett par dagar hade den slagit genom taket och haft över 5 000 besökare. Uppenbarligen var det inte bara jag som tyckte det var roligt. Någon twittrade om att det var ett länkbete, vilket alltså inte var fallet även om den möjligtvis kan kunna användas för länka i framtiden. Men, det känns dock ännu bättre att låta den, och andra idiotiska idéer, vara något som bidrar till lite skratt på nätet för det gör mig också gladare och i slutändan dessutom mer produktiv.

Vad lärde vi oss egentligen här? Det finns en anledning till att kreativa byråer har pingisbord, x-box rum etc i anslutning till sina lokaler. Att bara tänka på lönsamhet gör en inte lika kreativ som man blir av att leka ibland. Lek emellanåt!

 

Under tiden som jag jobbade med mammografi förde jag en ganska anonym tillvaro på nätet. Jag hade varken tid eller ork att skriva på min egen blogg, läsa andras bloggar, interagera på forum eller nätverksträffar eller liknande. Nu är jag en färsking i branschen som professionell och ska se till att komma ut och träffa er andra, dels på nätet och dels i det där verkliga livet folk pratar om.

Det går helt enkelt inte att göra allt, och alla misstag, själv. Det är genom att lära av andra som är bättre och att lära ut till andra som ännu inte nått samma nivå – som man själv utvecklas. Det är också i möten som nya idéer uppstår och Den Där Idén blir verklighet.

Paradise Business Camp är ett exempel på detta. Jag funderade på den och hade eventuellt genomfört den, men kanske lika gärna kunnat strunta i det. På en träff anordnad av Disruptive.nu så sprang jag ihop med Tore och idén tog ett krumsprång ett par nivåer upp.

Även just här, just nu, på PBC så är det mycket tydligt hur mycket man kan ge varandra. Alla har en strategi som de förfinat och ofta gärna delar med sig av – vilket leder till en inlärningskurva som långt överstiger något man kunnat åstadkomma själv.

Detta blir också det näst roligaste löftet att infria (det roligaste är #10). Så, vi ses under 2011!

Vad lär vi oss nu? Mänskligheten har alltid lärt sig mest genom interaktion med varandra. Florens blommade under renässansen för att så många olika personer möttes och bytte idéer och erfarenheter. Ta 2 h på att träffa andra istället för att lägga samma 2 h på att lösa ytterligare ett problem, eller en uppgift. Det kommer i slutändan att ge större produktivitet och lönsamhet – men också vara mycket roligare!