Nu har ju ju mestadels nyttjat min blogg som annonseringsplank för sajter jag sålt och har ju egentligen inte skrivit något utan att ha ett underliggande syfte (marknadsföra försäljningaen) på denna annars rätt döda blogg på flera år. Jag är ledsen för det. Anledningen till att jag inte skrivit så mycket är lite olika men kan nog sammanfattas av mindre inspiration och mindre tid.

Nu börjar jag dock få tillbaka inspirationen och, till viss mån, också tiden. Det var, i ärlighetens namn, på tiden!

Jag är en analyserande och reflekterande person och jag har förstås reflekterat mycket kring min situation på sistone. Att jag nu säljer av företaget bit för bit är således ett beslut baserat på ett längre övervägande. Många har kraftigt ifrågasatt varför jag säljer ett företag som genererar passiv inkomst och som gör att jag kunnat tillbringa månader per år i varmare länder när det är slaskväder i Sverige. Det är förstås en fullt relevant fråga.

Så, vad 17 håller jag på med då?

Jag började med min första sajt sommaren 2004, det är en sajt som jag vanligtvis inte skyltar med eftersom den är rätt dum. Den finns fortfarande kvar och den nyfikne kan säkert ta reda på vilken den är. Kort därefter gjorde jag Nätkurser.se, som blev en succé som över åren inbringade över 600.000 kr. 2010 sa jag upp mig, genomförde Paradise Business Camp, och var extremt taggad!

Under åren 2004 till c:a 2011/2012 var det rätt mycket Vilda Västern i affiliatemarknaden. Man kunde göra en sajt om säg värktabletter på en dag, sätta en länk från en artikelkatalog, några länkkataloger och nåt länkbyte och ranka topp-3 på sökordet, dra in någon tusenlapp/några tusen per år. Sen, rinse and repeat. Jag öste ur mig såna sajter, framförallt i början. Vissa fastnade nånstans kring 10-artiklar per sajt medan andra började rulla på bra och blev utökade med mer innehåll. Det var också ett bra sätt att se vad som funkade på marknaden.

När jag i början av 2011 satt i Thailand och gjorde Elmoppar.se så undrade jag lite vad 17 jag höll på med och lät det bli min sista “skräpsajt”. Ironiskt nog var detta en av de som “slog” rätt bra, i alla fall i relation till insatsen.

Runt 2011/2012 kom både pingviner och pandor och hälsade på och även om effekten inte var brutal så var den ändå kännbar för vissa sajter. Med det kom också en svårare period där det fortfarande var fullt möjligt att göra pengar på affiliate. Efter elmoppar.se hade jag fokuserat på kvalitet och utöka mina bästa sajter snarare än att plocka hålen i marknadssegmenten som fanns. Anledningen var både strategisk och inspirationsdriven. Det var uppenbart att Google vid nåt tillfälle skulle börja brotta ned skräpsajter och promota bättre sajter. Därtill var det mycket roligare och mer lärorikt att gå in på djupet på varje sajt.

Med facit i hand borde jag nog sålt av majoriteten av mina sajter redan 2012/2013 när jag först började tröttna lite. Intäkterna platåade då och jag hade gått från att skapa en dröm till att skapa mig en anställning i mitt eget företag. Jag tyckte fortfarande att det var kul men den där yttersta passionen hade börjat lämna mig.

2013 var ett rätt trist år men som räddades av att jag fick vara med i TV4 Nyhetsmorgon och prata om Presenttips.se, vilket var en enorm kick. Det var delvis bidragande till att jag 2014 bestämde mig för att satsa på Presenttips.se till 100%. Inte nödvändigtvis för att det var min mest lönsamma sajt eller mest välbesökta, men det var den mest kreativt stimulerande. En spännande kombination av teknik och psykologi, vilket är mina två kärnområden. Jag la större delen av min tid på att omstrukturera, förbättra och marknadsföra. Lanseringen var tekniskt problematisk och när jag upptäckte att jag råkat lägga in en site-wide NOINDEX under 10 dagar under brinnande julförsäljning och till viss mån dödat trafiken så var det en tung smäll. Eller, snarare en signifikant smäll. Jag hade vid det laget börjat tappa gnistan ändå.

Jag bestämde mig egentligen tidigt under 2015 (eller kanske redan under 2014) att jag ville göra något annat och hade ögon och öron öppna för att få inspiration och idéer, samarbetspartners. Tanken var att jobba på tills nästa stora idé kom….vilket den inte gjorde. Jag fick förstås massvis med idéer men alla var i samma storleksordning som min nuvarande affärsmodell och inget som gjorde mig speciellt inspirerad.

Sensommaren 2015 flyttade jag till Malmö. Det var inte av nån speciell anledning men av många småanledningar (lillasyster bor där, många gamla pluggkompisar bor där, gillar stan mm) där en av dem var att utnyttja kraften i att byta geografisk plats för att starta något nytt. Den sociala kostnaden med att åka till paradisöar har gjort att jag ville resa närmare. Jag har ju gjort denna geografiska inspirationsresa flera gånger och då kanske främst Bali 2007 – nu ses ju kanske Malmö inte som en paradisplats, men det är verkligen en ball och annorlunda stad! Under hösten tog jag också det strategiska beslutet att börja sälja av sajterna – och att börja sälja dem underifrån.

Jag började med att sälja 15-20 sajter om ämnen som värktabletter och, ja, elmoppar för några tusenlappar styck. Därtill sålde jag också MittSydafrika.se för betydligt mer, fortfarande den största affären jag gjort såhår långt. Jag fick ett underlag av potentiella köpare och fick in en bra process för att sälja sajterna och en prismodell jag kände fungerade för både mig och för köpare. Överlag känner jag en stolthet i att jag sålt sajterna till ett bra och rättvist pris. Jag har inte lurat någon att köpa en sajt för ett kraftigt överpris och inte heller tvingats slumpa bort någon. Jag tror verkligen att alla köpare, som har en god strategi med sina köp, har gjort ett bra köp också!

Magkänslan när jag började sälja sajterna var klockren. Jag njöt för varje sajt som såldes, bland annat för att jag sålde av “potential”. Jag hade idéer med varje sajt och varje sajt jag sålde innebar ett spår färre att följa. Det var dock, mentalt, trögare att sälja de lite tyngre Adsense-sajterna jag började sälja under våren eftersom det skulle bli kännbart på mina intäkter. Köpeskillingarna blev förstås större men jag började få svårare att få in intäkter från resterande sajter (såklart). Jag har hela tiden haft som princip att inte använda intäkterna från försäljningen till den dagliga driften.

Jag kämpade hårt med att utveckla de sajter jag inte ville sälja i första taget: Nätkurser.se, BoUpplysningen, KalkyleraMera, Presenttips.se, Köpa.se och Bonuspoäng.se. Jag hade vid det här laget (sensommaren/hösten 2016) inte bestämt mig för om jag skulle satsa på denna lilla samling sajter, göra en komplett exit (sälja allt) eller göra en “teknisk exit”. Valet föll på det sistnämnda.

Med en “teknisk exit” syftar jag här på att sälja av såpass många sajter att jag inte längre kunde leva på intäkterna. Jag sålde Nätkurser.se och beslutade mig att sälja av min bästa sajt någonsin: BoUpplysningen.se. Att sälja BoUpplysningen.se innebär för mig att jag slår undan fötterna helt på mitt liv som heltidsaffiliate. Jag hamnar under existensminimum för vad jag behöver för att tjäna en ok lön. Presenttips.se och KalkyleraMera.se kommer jag dock att behålla, dels för att intäkterna är mysiga men också för att de är, rent tekniskt, roliga sajter att jobba med.

Detta leder oss förstås till The Million Dollar-question. Vad ska jag göra nu?

Svaret är (i princip): Jag har ingen aning!

Det viktigaste är att min inspiration börjar komma tillbaka och har gjort så alltmer för varje sajt jag sålt. Jag har börjat göra saker av ren och skär inspiration igen (ex min analys av click bait-rubriker). Jag känner den där svindlande känslan igen av att allting kan hända under 2017, det kan bli himmel eller pannkaka och allt jag egentligen kan förlita mig på är min egen förmåga. Vill jag starta upp ett nytt “affiliateimperium” kan jag säkert göra det (även om det knappast är troligt). Förhoppningsvis kan jag lyfta blicken nog för att applicera mina lärdomar på projekt som har betydligt större verkningsgrad både för mig, men också min omvärld.

Det jag tror att jag kommer börja med i januari är förmodligen att “repa LP-skivan” med inkörda spår. Störa alla rutiner jag har, göra annorlunda och med annat fokus. Jag har ett projekt, som jag inte kommer tjäna en krona på, som jag hoppas kunna satsa på – men det berättar jag mer om en annan gång.

Ett stort tack till alla ni som läser min blogg och framförallt till alla ni som köpt mina sajter. Jag önskar er verkligen all lycka med det och hoppas att ni lyckas ta dem till nästa nivå! Jag får se om jag fortsätter skriva här igen nu men det var kul att göra en uppdatering om vad som hänt på sistone.

 

 

4 Responses to Vikten av inspiration – historien om mina 12 år som affiliate

 1. Christoffer says:

  Wow, spännande läsning 🙂

  Har själv aldrig tjänat en enda krona på mina projekt. Kanske är det aspergern som sätter hinder ibland. Det där med den sociala kontakten till kunder och eventuella köpare.

  Men hoppas att du fortsätter med bloggen och lycka till 2017.

 2. Grymt Christoffer! Och tack för affärerna vi har gjort genom åren 🙂

 3. Karina says:

  Väldigt intressant läsning då jag gått i tankarna själv. Min gissning är att glöden kommer tillbaka när du har mer kreativa sajter som du gillar att hålla på med. Värktabletter osv blir ganska ointressant i längden 🙂

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *