För ungefär tolv år sedan träffade jag en amerikan, David, när jag var utbytesstudent i USA, och vi åkte på en weekendresa till Mexiko. Under resan visade David mig utdrag från vad han tjänade på annonsinkomster via Google Adsense och affiliateprogram på sina sajter (tex TVdance.com), cirka $100 om dagen. Jag blev helt tagen. Kunde man tjäna så mycket pengar som liksom bara…trillade in på kontot?!

Vi kom tillbaka på söndagen och jag började direkt bygga en sajt. Jag tänker inte avslöja vilken då jag skäms lite över den idag men det var en kul start. Det var skitkul när de första centen trillade in och började bygga mot en första dollar.

Någon månad senare byggde jag en ny sajt från en idé jag hade haft flera år tidigare: Nätkurser.se. Centen fortsatte trilla in och jag kollade saldot varje dag trots att jag inte hade intäkter varje dag. En dag när jag kom hem från jobbet så visade saldot fel, istället för min total på $11 så visade den $134. Jag klickade runt bland rapporter för att undersöka om jag hamnat på fel konto och sen tillbaka på saldo-sidan igen…$137! Men va 17? Minuten senare $138. Jag kunde bokstavligen se hur pengarna tickade in på kontot. Just där och då blev jag fast på affiliatemarknadsföring.

Sedan dess har jag byggt över 80 sajter (ej inräknat satellitsajter) inom galet många områden. Det hör inte till ovanligheterna att jag är med i vardagsdiskussioner där jag uttrycker: “Jag har en webbsida om det!”. Ofta handlade det om att jag blev intresserad av ett ämne och skrev om det samtidigt som jag själv researchade, tex när jag skulle köpa bostad och byggde BoUpplysningen.se.

Sedan 2010 lever jag på affiliatemarknadsföring och har utnyttjat det till att skapa ett livsstilsföretag. Jag har rest runt världen och bott på en lång rad olika platser och jobbat. Inga semesteransökningar, inga chefer och inga väckarklockor. Det har varit en mycket bra tid.

Även om det tidvis har varit hårt och roligt arbete har det också varit bekvämt. När det blir bekvämt blir jag till slut också uttråkad. När jag blir uttråkad tappar jag passionen och då blir det helt enkelt inte bra. Jag började egentligen redan för 1-2 år sedan tröttna men det var inte helt lätt att sig ifrån. Det fanns ju alltid något jag “bara skulle fixa till”, alltid en möjlighet att utnyttja eller ett marknadssegment att täcka in.

Så, jag beslutade mig sent i höstas för att börja sälja av företaget, sajt för sajt. Tanken är att sälja av allt utom en handfull (BoUpplysningen.se, KalkyleraMerase, Presenttips.se och några till). Dessa kommer jag istället att fokusera en del av min energi på.

Än viktigare är att jag kommer att börja jobba aktivt med att komma ut på företag. Jag vill arbeta mer med människor. Detta är något jag bara är i uppstarten av men något som jag hoppas kunna hjälpa till med är att få webbsajter och bloggar att bli mer lönsamma. Jag är inte helt klar med exakt vad jag ska göra än men det kommer lösa sig.

Ni kommer kanske se mindre av mig på webben men mer av mig på stan.

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *