Ikväll ska jag gå på en pressvisning av filmen “Into the storm” som har premiär i Sverige 13:e augusti. Jag ska hjälpa till lite med PR inför denna premiär genom att svara på frågor på Twitter (på #StormFråga) om stormar och framförallt att jaga stormar. Nu har filmen fått lite extra draghjälp av Moder Jord genom att vi denna sommar fått en stor mängd riktigt stora åskväder, som det rapporterats flitigt om i media.

Igår vaknade jag (och säkert flera andra) av ett kraftigt åskoväder vilket ackompanjerade min frukost, till min stora belåtenhet. Ur ett visuellt perspektiv var det inte så märkvärdigt från min synvinkel i alla fall men idag chattade jag med en annan stormintresserad svensk som påvisade att det kan ha rört sig om en så kallad supercell. Jag ställde iordning denna video av radarbilderna där man kan se att cellen roterar:

 

 

Ännu lite mer intressant var att detta oväder faktiskt skapade en vattentromb i skärgården och att den filmades av ingen mindre än Pernilla Wiberg! Se hennes instagram.

Det är inte lika vanligt med åskoväder i stockholmsområdet som tex på västkusten och att superceller bildas i Sverige är (såvitt jag vet) mycket ovanligt så detta var med andra ord en mycket ovanlig händelse! Det är superceller som (allra oftast) skapar tornados och under något mer gynnsamma förhållanden hade vi kanske fått en tornado i centrala Stockholm igår, vilket får mig att tänka på en photoshopbild jag gjorde för några år sedan:

 

tornado i stockholm

En photoshoppad bild jag gjorde för några år sedan för att skoja med min mormor. Hennes kommentar: “Åh, har de börjat ta ut båtarna redan!?” 🙂

 

Nu ser jag fram emot att se “Into the storm” och hoppas att den åtminstone är riktigt snygg i sina actionscener. Det ser lovande ut i trailern i alla fall:

 

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *