Den frågan ställde jag mig för ett tag sen eller egentligen när jag skrev ut mina visitkort för något år sedan. Det var i och för sig aldrig tanken att jag skulle ha VD på mitt visitkort. Tekniskt sett är det ju väldigt lätt att få titeln VD, det sker ju per automatik om man har ett aktiebolag (vilket Wall Cloud är).

Efter att ha läst några böcker (bland annat utmärkta “Start small, stay small”) så har jag börjat fundera lite mer på min egen uppgift i mitt enmannaföretag. Idag gör jag nästan allt själv även om jag outsourcar en del, tex artikelskrivande, uppgiftsuppdateringar, design. 90% av det arbete jag utför är praktiskt / tekniskt och resterande 10% är strategi, vidareutbildning etc. Jag är alltså till 90% en tekniker på mitt eget företag.

Även om jag inte har några egentliga planer på att skapa ett nytt Facebook eller “ta exit för 200 miljoner” (citat Onlinepizza.se) så vill jag inte vara tekniker på mitt eget företag. Jag vill vara VD, jag vill helt enkelt jobba mest med att tänka ut nya idéer och strategier och använda expertkunskap inom olika områden för att komma på nya sätt att tjäna pengar på webben. I min mening är det vad en VD ska göra.

Att vara VD handlar, i min mening, inte om att ha X antal anställda, utan vilka arbetssysslor man gör. I praktiken måste man dock anlita andra för att göra “det tekniska” för att kunna frigöra tid till VD-sysslor.

Det går alltså inte att vara VD om ens arbetsmässiga vardag inkluderar att byta ut rabattkoder och ändra länktexter. Jag försöker att se till att varje gång jag gör något som inte är en VD-syssla så är det sista gången. Detta innebär i praktiken att jag skapar processer och dokument som gör att någon annan ska kunna göra jobbet nästa gång. Sen har det tyvärr blivit alldeles för ofta att jag gjort samma sak andra gången också.

Nästa steg som jag siktar på är att heltidsanställa en filipino. Optimalt vore att hitta en Rails-programmerare med kunskap om VPS-servrar och som dessutom vill göra SEO, en kombination som förmodligen är omöjlig. Ett annat steg jag funderar över är att ha en “måndagsanställd”, dvs någon som kommer in en gång i veckan och gör lite administrativt jobb. Detta kräver dock att jag har ett ordentligt kontor (jobbar ju hemifrån och världsifrån mestadels), vilket jag alltså också kommer skaffa.

Ju mer jobb jag därmed kan frigöra “underifrån”, desto mindre tekniker hoppas jag bli. En vacker dag kanske jag till och med skriver VD på mitt visitkort, men jag har en lång bit kvar innan det känns rätt.

Känner du att du är VD på ditt företag? Vilka arbetssysslor försöker du bli av med? Hur långt har du kommit?

 

6 Responses to Är du VD på ditt eget företag?

 1. Anders says:

  Jag försöker delegera med och mer, men jag är fortfarande inblandad i det mesta, så det försöker jag bli av med. Det skulle vara skönt att kunna ge en lista med grejer som ska göras utan att behöva dubbel-kolla allt, men det är en bit kvar dit.

  Lyckligtvis är jag en riktigt dålig programmerare, annars hade jag gjort det med. Jag är sällan nöjd med mina webdesign-skills heller så det hade varit skönt med en riktig designer.

 2. Christoffer says:

  Kul att höra, använder du många lokala förmågor i Vietnam eller outsourcar du på nätet?

 3. Tore says:

  Håller med om att man helt klart ska försöka göra sig av med rutinsysslor. Roligare att jobba med strategiska beslut.

  Dock en liten korrigering, byt ut “VD” i bloggposten mot “styrelseordförande”. En VD är ansvarig för den löpande driften av ett bolag (det du säger att du inte vill syssla med) och de strategiska besluten tas av styrelsen. En VD har enligt lag inte större befogenheter än vad som angetts i de strategiska planerna (som utformas av styrelsen). Du vill alltså inte jobba med VD-sysslor utan med styrelsefrågor 🙂

  Du ska alltså ha “Styrelseordförande” på visitkortet.

  • Christoffer says:

   Jo, du har förstås rätt. Egentligen är det nog ändå mer VD-sysslor jag vill göra, i alla fall till skillnad från teknikeruppgifter. Styrelseordförande är nog mer bortkopplat från den insyn i det praktiska än vad jag är ute efter.

 4. Anders says:

  Christoffer, vi växer just nu och jag kör bara med lokala förmågor. Jag tror om man har det mer utvecklings-intensivt som du med många sidor på g hela tiden så är ditt upplägg med ett internationellt nätverk med frilansare väldigt bra, men jag har försökt fokusera på 2-3 projekt och då vill jag ha personal som är kvar och vårdar varumärket och bryr sig. Jag tror mycket på din ide med en fast anställd på distans (filipinon), jag har t ex. en person i Hanoi som jag aldrig har träffat. Vi är 10 nu och skulle gissa på 20 innan året är slut, men det är mest support-personal och förare.

  Tore, vissa företag verkar dela på CEO och COO på ett sätt som gör att CEO får mer frihet för strategi. Det är lite så vi har lagt upp det där jag har min pärla till flickvän som “Operations Manager”, där hon ser till att saker fungerar idag, medan jag ser till att saker växer och ser bra ut imorgon.

  • Christoffer says:

   Intressant!

   Den största tröskeln jag har att övervinna inför att anställa en filipino på heltid är att jag måste försöka hitta den position där jag får mest utväxling av personen. Helst skulle jag vilja anställa en “webbentreprenör” men det kommer inte gå. Det blir antingen en SEO-person och/eller en programmerare.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *