Den första veckan i Sydafrika har gått snabbt och det har varit mycket, mycket trevligt. Jag har hittat en ganska hygglig balans mellan jobb och trevlig fritid. Minna, som jag bor hos, är också egenföretagare och driver en resebyrå med skräddarsydda resor till Sydafrika och hon har sin mest hektiska tid just nu, vilket innebär att hon jobbar väldigt mycket. Hon och hennes pojkvän Fredric är dock duktiga på att vardagsnjuta också vilket jag gärna tar efter.

Jag jobbar inte så mycket på deras guest house som jag tänkte från början, helt enkelt för att jag har sånt flyt med jobbet hemma hos dem. Ibland sitter jag på balkongen med utsikt över berg och vingårdar men oftast är det för varmt så då sitter jag inne. Den stora lyxen här är dock att luncher, fikapauser osv blir så otroligt annorlunda och roliga. Häromdagen tog vi långlunch och åt på en restaurang på en vingård efter en vinprovning på Stellenzicht.

Mycket här i Stellenbosch kretsar kring vin och vingårdarna, vilket inte är så konstigt. Området är Sydafrikas version av Bordeaux och det finns hundratals vingårdar, bland de mer kända är Drostdy-Hof, Nederburg och Robertson (vilka förvisso ligger i grannorten). De erbjuder alla vinprovningar och har luncher, nästan alltid i helt fantastiska omgivningar bland berg och vinrankor.

Mitt fokus, bortsett från att jobba på som vanligt, är att för en gångs skull verkligen lära mig om vin. Jag vill lära mig att förstå skillnader mellan de olika druvsorterna, urskilja smaker och nyanser etc. Därtill vill jag bearbeta mitt vitvinstrauma.

När jag var 19-20 år gjorde jag ett par satser med vitt vin i vår bastu – ni vet sånt där vin man kan köpa i essensbutiker. Det var gjort på torkad frukt och hade en fyllig boquet av jäst, en tydlig petroleumsmak efter två veckors lagring i plasttunna och en pikant ton av bakfyllespya. På den tiden handlade det dock om APK och alla medel var tillåtna men det skapade också sviter i form av att jag knappt kunnat dricka vitt vin i vuxen ålder. Något jag alltså försöker bearbeta nu med vinexperten Minna som dedikerad terapeut.

Stellenbosch

 

Vingården Middelvlei som ligger på promenadavstånd från Minnas och Fredrics lägenhet

 

Waterford Estate

 

Stellenzicht

 

Lunch med fantastisk utsikt på Guardian Peak

 

Området Helderberg i Stellenbosch som är otroligt vackert med böljande dalar och vingårdar som Guardian Peak, Rust en Vrede och Uva Mira

Vi gick på en show i kåkstaden utanför Stellenbosch som var HELT fantastisk. Upplägget kändes från början som en högstadieshow men när huvudsångerskan drog igång med R.E.S.P.E.C.T. av Aretha Franklin slog blixten ner i byggnaden, sen fortsatte det i samma takt med blandade afrikanska sånger och mer kända soulklassiker. Det var en av de coolaste musikupplevelserna jag haft sen typ Prodigy på Hultsfred, och det var längesen. Till slut drogs pubiken upp och dansade. Tur att jag gick den där prova på-kursen i Afrikansk dans förra vintern 🙂

 

 

3 Responses to Fikapaus, vinpaus och afrikansk dans

  1. Oskar says:

    Hahaha. Leta efter videon på youtube men hittade den inte…
    Hemgjorda vita vinet var kanske inte den bästa årgången.

  2. Fredrik says:

    Det är intressant att följa dina äventyr och projekt. Snygg dans. Lägg nu upp video 🙂

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *