2011 var ju mitt första år som helt egen företagare inom affiliatemarknadsföring (min sista dag som anställd var 23:e dec 2010). Det blev ett riktigt bra år på många sätt och jag är riktigt nöjd. Jag tänkte berätta lite om vad jag har gjort och vad jag har lärt mig i detta inlägg.

Paradise Business Camp i Thailand – januari till april

Året rivstartade med Paradise Business Camp-projektet och en artikel i Metro som hamnade på förstasidan på Metro. Mycket roligt!

Paradise Business Camp-projektet innebar att jag bodde i Thailand i drygt tre månader. Att åka till Thailand i januari och avnjuta sol istället för slask är bara en av fördelarna. En annan stor fördel (den viktigaste faktiskt) är att det är såpass mycket billigare att bo där att jag kunde starta första kvartalet med minimala personliga omkostnader och därigenom inte behöva ta ut så mycket lön. Ur ett företagsperspektiv var det alltså det vettigaste att göra!

Den första tiden av året fokuserade jag med att få igång mitt då nya inköp, Köpa.se. Jag gjorde en halvdan version (den som fortfarande ligger uppe) för att indexera sidan och tjäna lite pengar på den tills jag kom på hur jag kunde utnyttja den bäst. Jag la också en del tid på att skapa sidor på domäner jag ägde men som var tomma. Ett arbetssätt jag sedan la ner för gott efter detta (att göra adsense-baserade informationssidor av låg/mellan-kvalitet).

Två mycket viktiga saker jag lärde mig i Thailand (tack ffa Tore och Manuel) var att outsourca och att programmera i Ruby on Rails. Outsourcing gör jag numera via Freelancer men överväger att gå till Odesk. Jag använder det främst för enklare uppgifter som produkttexter, lägga in uppgifter i en databas etc. Detta gjorde att jag fick en helt annan bandbredd på min produktion, när jag slapp göra tråkjobbet själv.

Med hjälp av Rails skapade jag ett “Website Management System” lokalt på min dator som håller koll på alla mina ToDo-listor, webbsidor, fakturor, idéer, svar jag väntar på etc. Detta har visat sig bli ett mycket viktigt system i min dagliga drift. Det hjälper mig att hålla koll på, och prioritera mellan mina drygt 80 projekt. I praktiken är det ett stressreducerande verktyg då jag kan komma på något som behöver göras på en sida, lägga in det och sen glömma det och fortsätta med vad jag höll på med.

Paradise Business Camp blev också starten för min vän Manuel Meurers projekt ShowSpace. Projektet startades utifrån en diskussion vi hade om några av mina idéer. Jag ville göra en sida med bara rosa produkter och en annan med bara hjärtformade produkter men hade inte prioriterat det speciellt högt då det var lite för arbetskrävande. Detta, i kombination med Manuels vilja att prova en massa nya Rails-funktioner, gjorde att Manuel skapade ShowSpace som jag hade glädjen att få vara med och testa och använda från dag 1. Resultaten RosaTing.se och Hjärteting.se har än så länge floppat men jag har långt ifrån gett upp hoppet om dem. Andra sidor visade sig dock fungera bättre för detta verktyg. Mina ShowSpace-sidor var också de första jag började outsourca på riktigt.

Sommar i Sverige

Väl hemma från Thailand passade jag på att åka runt lite i Sverige och hälsa på kompisar på äkta IT-nomadvis. Riktigt kul att roadtrippa och jobba! Sommaren spenderade jag mestadels på sommarstället och under sommaren jobbade jag inte speciellt mycket alls utan passade på att njuta av sommarsolen.

Jag började dock med ett “anatomi-projekt”, en idé jag hade om att hitta vertikaler in på populära, lönsamma och kroppsnära produktområden (tandblekning, kontaktlinser mm). Detta gjorde att jag, med hjälp av en duktig läkar/journaliststudent, skapade tex TandUpplysningen, HårUpplysningen mfl. Där alla utom en sida har haft väldigt blygsamma resultat. Projektet har långt ifrån betalat investeringen än men jobbet är gjort och sidorna tickar på.

Sensommar i USA – lite oplanerat

Under sommaren träffade jag också en tjej, en amerikanska, som gjorde att jag flyttade till USA (Minnesota) i augusti för att se om det kunde fungera. Jag bodde där den planerade månaden (och jobbade då inte heller speciellt mycket) men vi gick sedan skilda vägar. Det kändes dock fantastiskt att kunna vara så obehindrad att bara kunna åka till USA en månad utan några som helst problem.

Totalt arbetsfokus under hösten

När jag kom hem var det september och jag hade då inte gjort många knop (20 h / vecka i snitt kanske) under sommarmånaderna. Mitt projekt KalkyleraMera hade jag tänkt vara klar med i augusti och det hade jag knappt kommit halvvägs med. Detta gjorde att jag inledde en “working spree” som ledde till att mitt första riktiga Rails-projekt lanserades i början av november: KalkyleraMera.se 2.0 och dess amerikanska motsvarighet CountCalculate.

Hur gick det då? Jo, faktiskt ganska dåligt 🙂 Sidan hade tonvis med buggar jag inte upptäckt (bland annat en som totalkraschade för IE8/WinXP-besökare), många gamla besökare gillade inte den nya sidan etc. Besökarantalet minskade med 20% vilket till mångt och mycket beror på att jag tappade i SEO då jag bytte url:er på kalkylerna (vilket ibland tar tid att ta igen). Jag är dock övertygad om att det var en bra idé men jag brottas fortfarande med buggfixar etc.

Det sista jag gjorde under året var att påbörja en ny version av Köpa.se i Rails. Sidan har under året tagit in 20% av investeringarna jag gjort i domäninköp och textinköp och jag hade hoppats på lite mer. Scopet ökade stadigt och kommer att bli kronan på verket för alla sidor jag gjort. Jag är mycket spänd på att se hur det kommer att gå när jag släpper den (förhoppningsvis i början av februari).

2011 har, trots vissa missräkningar, varit ett mycket, mycket bra år – både karriärmässigt, ekonomiskt och privat. Det är helt fantastiskt att vara så fri. Fri att välja sitt arbete, sina arbetstider och framförallt väckningstider. Jag har bara vaknat till väckarklocka runt 5 ggr under hela året och det har i princip enbart varit i samband med tidiga flighter.

Jag är så otroligt, otroligt tacksam för att kunna jobba med det jag gör. Jag känner att jag ler med hela kroppen när jag berättar om folk vad jag jobbar med. Det jag gör nu är en dröm och ett mål jag skapade under en målövning jag gjorde 2005 tillsammans med min vän Oskar. Det känns fantastiskt att det gått i uppfyllelse!

Vad som händer under 2012

Jag har jobbat lite väl mycket under 2011 och nästa år kommer jag fokusera mer på att få normala arbetstider. Jag kommer också att skaffa en kontorsplats (helst på Södermalm, vill ha en promenad på morgonen) för att få in bättre rutiner samt kollegor.

Jag har skrivit upp mig på en kurs i Android-programmering men är lite osäker på om jag verkligen kommer ha tid med det. Det återstår att se…

Jag kommer också att åka utomlands (knappt pengarna tillbaka på det va?) under de sista vintermånaderna. I slutet av januari åker jag drygt en månad till ett av mina favoritländer: Sydafrika (vindistriktet Stellenbosch utanför Kapstaden) och kommer bland annat uppgradera min Sydafrika-sida. Sen spenderar jag en månad med att hälsa på en vän i Dubai och kommer hem i slutet av mars – lagom till vitsipporna.

Projekt jag gjorde under 2011

Här är de webbsidor jag skapat under 2011 i mer eller mindre kronologisk ordning, ej inräknat en handfull satellitbloggar jag skapat också.

 • Under PBC (fortfarande php och med lite lägre kvalitetskrav):
  • Båtbiljetter.nu
  • Bussbiljetter.nu
  • AllaBehandlingar.se
  • LånUpplysningen
  • “Jag har en domän, vad ska jag göra av den”-sidor: Elmoppar.se, Skilsmässoadvokater.se, Låssmedsjouren.se, Sömntabletter.nu, Videokonferenssystem.com, Nikotinmedel.se, Värktabletter.com
 • Inom ShowSpace (nästan helt outsourcat):
  • Hjärteting.se / HeartShapedProducts.com
  • RosaTing.se / PinkShape.com
  • Maskeradgarderoben.se
  • KramNalle.se / HouseOfForgottenTeddybears.com
  • Boobisar.se / Boobshapedproducts.com
  • DesignHangers.com
  • Presenttips.nu
  • Blommis.se
  • Klocklagret.se
 • Anatomiprojektet (mestadels outsourcat):
  • HårUpplysningen
  • HudUpplysningen
  • TandUpplysningen
  • ÖgonUpplysningen
  • VärkUpplysningen
  • Hårborttagningen
  • DietUpplysningen (nä, den blev det inte mycket av)
 • KonstUpplysningen – ett litet projekt jag gör tillsammans med min far
 • KalkyleraMera 2.0
 

6 Responses to 2011 – året då jag vaknade till väckarklocka fem gånger

 1. Kim says:

  Wow! Vilket år! Lycka till med 2012 som jag antar kommer bli ett topp-år för dig när alla investeringar börjar ge avkastning på riktigt. Inspirerad av dig kommer jag nog också blogga om mitt 2011.

  Lunch någon dag?

 2. Henrik H says:

  Härligt! (och bra inspiration för mig. 🙂

 3. Kristina says:

  Käraste Björkwall, är så himla glad för din skull! Tack för de glimtar vi fått av dig det gågna året, vi ser fram emot desto fler nu detta nya år! Kärlek från oss

 4. Oskar says:

  Min största motgång under 2011 var när jag förlorade i min senaste match mot dig i Thailand. Jag är tacksam att du inte tar upp det som ett av dina viktiga mål under 2011!
  Grattis till ett bra år! Låt 2012 bli minst dubbelt så bra!

 5. Siffror says:

  Först skriver du att i princip varje enskilt projekt misslyckades eller blev besöksmässigt sämre än du tänkt dig. Sedan avslutar du med att skriva att du inkomstmässigt tjänade jättemycket.

  Hur hänger det ihop?

  Ok, vet att du inte vill nämna siffror. Men, efter skatt, tjänat du mer än en sjuksköterska/lärare på dina hemsidor? Eller täcker det typ en studentbudget?

  Vilken är din mest lönsamma sida? Vilka ämnen är det som är lönsamma för dig?

  • Christoffer says:

   Det är ganska vanligt att projekt misslyckas. Men misslyckade projekt behöver inte betyda att de går totalt uselt. De kan dra in någon tusenlapp på ett år, tex HudUpplysningen landar väl där någonstans och den ser jag som en (än så länge) ganska misslyckad satsning. Jag har en del såna sidor.

   Sen går de som går bättre, såpass mycket bättre att det är värt att satsa på olika ämnen och projekt, se vilka som fungerar, och sen vidareutveckla de som faktiskt visade sig fungera.

   Jag lever på reklamintäkter (Adsense, affiliate och direktreklam) från mina webbsidor men tar ut en ganska anspråkslös lön, i medel under 2011 kanske som en sjuksköterska.

   Sidor som BoUpplysningen och Presenttips.com tillhör några av de mer lönsamma sidorna jag har. Dessa i kombination med ett 20-tal bulk-sidor av god, om än inte superb, kvalitet som tex MittSydafrika.se och Bonuspoäng.se ger pga mängden sidor och relativ inkomst ett bra tillskott också. Resor, lån och sidor som ligger nära köpbeslutet är generellt sett de mest lönsamma.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *