show space logoJag har sedan februari jobbat tätt ihop med Manuel Meurer som har byggt en webbapplikation som heter ShowSpace som jag tänkte berätta lite mer om idag och hur du kan ha nytta av den. Applikationen är till för att skapa “meta-butiker för affiliates”. Detta betyder att du kan skapa en butik där du “säljer” affiliateprodukter via andra e-butiker.

Det bör påpekas att jag inte har något spefikt intresse för sidan annat än som användare/testare och som vän till Manuel. Jag är inte delägare och får inte provision eller liknande. Att denna guide är positiv till systemet har helt enkelt att göra med att jag gillar systemet (har inte byggt 10-12 applikationer utan anledning).

Det lättaste sättet att beskriva hur detta fungerar är genom exempel på sidor jag gjort. Vi kan ta exemplena DesignHangers.com och Hjärteting.se. Den ena är en meta-butik som har annorlunda väggkrokar och den andra är en butik med bara hjärtformade saker.

Gemensamt för båda är att de har produkter man köper visuellt. Detta är en grundläggande styrka (och i princip också en förutsättning) för ShowSpace-butiker.  Det handlar alltså om saker man köper för att man gillar det man ser och där de visuella attributen är viktiga för produkten. Prydnadssaker är bra exempel, diskmaskiner är ett dåligt exempel (då man köper dessa mycket på prestanda etc).

Som du ser är butikerna ganska likartade med små “skyltfönster” där varje produkt huserar. Det är lätt och roligt att browsa bland produkterna, antingen genom att bara fönstershoppa från sida till sida eller genom att söka efter en produkt, alternativt hitta produkter via taggmolnet.

Så, ur ett användarperspektiv är det lätt att hitta och roligt att shoppa dessa typer av produkter. Ur ett utvecklarperspektiv är det också väldigt lätt ordnat.

Varje metabutik har ett otal olika konfigurationsmöjligheter, dels designmässigt (man kan välja egna färger, bakgrunder, ladda upp logos etc) men också hur man vill sortera produkterna och hur de ska visas etc. Produkterna lägger man in via ett adminverktyg som också är riktigt smidigt.

Det bästa med att använda ShowSpace är att det är grymt lätt att outsourca. Jag gör i princip ingenting själv på sidorna utom att konfigurera design (vilket man iofs också skulle kunnat outsourca) och hitta produkter som bör vara med. Jag använder mig av Freelancer.com för att lägga in produkterna (uteslutande med hjälp av grekiskan Anna Blushi, användarnamn favi27) och sedan har jag några svenska ungdomar som översätter produkterna och publicerar dem.

I dagsläget håller jag på att göra en sida med julpynt och juldekorationer, Julstämning.com, som kommer att bli en ShowSpace-applikation. Jag tänkte använda mig av den som ett exempel på hur jag gör och på hur enkelt det kan bli.

1. Starta upp applikationen

Nu har jag redan ett konto men hade jag inte haft det hade jag gått till ShowSpaceApp.com och registrerat mig. Än så länge är applikationen i Beta-mode och man kan testa systemet som sådant. Det kommer att kosta cirka $10-$30 när det släpps men oavsett vilket så får man testa systemet i 30 dagar gratis.

Jag började med att koppla min domän till ShowSpace via DNS-inställningarna. Sedan gick jag till systemet och registrerade en ny ShowSpace “storefront” som metabutikerna kallas. Jag håller för närvarande på att konfigurera upp själva designen för att skapa lite julstämning på sidan.

2. Lägga in produkter

Efter att ha gått igenom ett antal olika frilansare på Freelancer.com så fastnade jag alltså för en som visade sig vara snabb, duktig och prisvärd (Anna som jag nämnde ovan).

För att hitta produkter går jag igenom olika e-butiker, de flesta har affiliatesamarbeten men jag tar även med kompletterande butiker med bra produkter även om de inte har affiliateprogram.

I fallet med Julstämning.com går jag igenom olika present, inredning och prylbutiker på nätet. Jag letar upp en eventuell julkategori alternativt söker på “jul” och får fram en url per sida.

Sedan skickar jag allt till Anna. I vissa fall får man speca att “undvik alla produkter som är si och så”, alternativt skicka med en skärmdump där man tagit bort produkter som inte ska vara med. Beställningen till Anna brukar vara på mellan 200-500 produkter så hon går igenom produktlistningarna en efter en tills hon gjort så många som beställningen är.

Alternativ till min metod är att:

 • Göra allt själv
 • Importera en produktfeed och använda samma namn och beskrivning som finns på sidan. Detta är dock inte optimalt ur ett SEO-perspektiv och kanske inte heller så populärt.
 • Anlita någon svensk att göra det på direkten

3. Översätta och finjustera

Eftersom jag låter Anna lägga in dem utan beskrivning etc så anlitar jag ett par svenska ungdomar (mejla mig på christoffer@wallcloud.se så kan jag vidarebefodra kontaktuppgifter) som hjälper mig att skriva produktbeskrivningar, taggar etc och i samband med det även publicera produkterna.

I slutändan går jag igenom produkterna som lagts in, finjusterar taggar, tar bort irrelevanta produkter som råkat komma med samt börj

Slutligen

Varje butik brukar jag lägga ned högst 5 h på inklusive diskussioner med frilansare, konfigurering/design och grundläggande marknadsföring. En butik med 200-300 produkter brukar kosta ungefär 2 000 kr i lönekostnader där den stora posten är att få produktbeskrivningarna gjorda.

Av de 10-12 sidor jag gjort är det några som verkligen tagit fart och jag har sedan jag lanserade den första sidan i slutet av sommaren fått tillbaka 50% av min investering (dvs på tre månader) vilket jag tycker är mycket bra.

ShowSpace passar framförallt dig som har en idé på en e-butik som du skulle vilja testa, en produkttyp som du tror skulle vara rolig att sälja (tex som mina sidor med bara rosa saker) eller för dig som vill prova på affiliatemarknadsföring men inte vill programmera något över huvud taget.

 

5 Responses to En guide i att använda ShowSpace

 1. […] dess att jag själv kunnat testa tjänsten tycker jag ni ska läsa Christoffers tankar kring ShowSpace och hur han nyttjat det till att sätta upp ett 10-tal butiker. När ni ändå läser hans blogg […]

 2. Spännande att höra om det här verktyget från dig häromdagen, kul att du verkar ha hittat en del idéer som rullar på! Man vill ju ha så låg tröskel som möjligt för att bara kunna testa att sjösätta allt som bubblar i idéfabriken…

  • Christoffer says:

   Precis, det är oftast det svåraste – att prioritera mellan olika idéer. Vissa vill man göra bara “för att” men i slutändan måste man göra det som ger mest tillbaka.

 3. Erik says:

  Får passa på och gratulera till dagens fina inlänk på DN.se 🙂

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *