Jag har några vänner som också är väldigt mycket för personlig utveckling och hur man når sina mål. Emellanåt brukar vi utmana varandra för att nå ett mål vi vill uppnå.

Dessa utmaningar har alltid dessa kriterier:

 • Lätt definierbart och mätbart mål (tex “gå ner till 80 kg”)
 • Specifikt slutdatum (tex 12:e december 2011)
 • Straff / belöning (tex betala den andra 100 kr per kg utöver målet, få en lyxmiddag om man klarar målet)
 • Aktiv diskussion och måluppföljning
 • Ensidig  / tvåsidig utmaning

En god vän antog just utmaningen att gå ned i vikt inför sitt bröllop där jag skulle få  100 kr för varje kilo han vägde över 80 kg på bröllopsdagen. Det var en ensidig utmaning, det vill säga att jag enbart behövde vänta och se och inte göra något specifikt själv.

I vissa fall har vi även gjort tvåsidiga utmaningar där båda försökt uppnå samma mål, tex viktmål. Vi hade en sån tävling förra sommaren där vi både skulle nå en målvikt. Detta gjorde att jag tränade och motionerade som aldrig förr och faktiskt klarade målet.  Detta var till 100% ett resultat av denna utmaning och gav mig en kickstart i min träning som lever kvar än idag.

För närvarande håller jag på med en utmaning som handlar om att göra 15 000 situps under min tid på PBC (c:a 250 st om dagen). Jag hade planerat att “göra lite morgongympa” men kom aldrig riktigt igång med det, förrän vi satte igång denna utmaning. Nu gör jag stadigt mina situps varje dag, även om jag ibland halkar efter och får ta igen det dagen efter.

Personligen har det fungerar väldigt väl för mig också att skapa automatiska Att Göra-punkter i min att göra-lista.Varje dag poppar det upp “Gör 250 situps” i actionlistan, tillsammans med alla andra punkter.

Att vi har haft kroppsrelaterade mål har mestadels berott på att det är lättast att mäta, lätt att påverka och ofta ett mål man vill uppnå. Det går förstås lika bra att ha mål relaterade till sina affärer, sin karriär, sitt sociala liv etc. om man kan hitta på bra mål som uppfyller kraven för dessa utmaningar.

Lycka till och berätta gärna om du jobbar på samma sätt!

Tänk alltså på detta: Använd dig av den sociala pressen samt ett “pain” som är stort nog att du blir motiverad. De flesta blir mer motiverade av att slippa saker (tex betala 500 kr) än att få saker (tex få 500 kr). Sätt ett datum och se till att din kompis tar utmaningen på allvar.

 

 

2 Responses to Utmana en vän – vinn ett sexpack!

 1. Oskar says:

  Men har du inte lite ont i magen? Kanske ska strunta i sit ups imorgon? eller… 🙂

 2. Christoffer says:

  Haha, det är träningsfritt idag så jag tänkte passa på att komma ikapp de 600 jag ligger back nu.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *