Det är många som jag fått kontakt med som undrat om hur man gör för att åka på en sån här resa och vad det innebär etc. så jag tänkte förklara lite närmare.

Jag har uppenbarligen bara erfarenhet av en tour operator, Cloud 9 Tours. De drivs i huvudsak av en mycket erfaren guide, Charles Edwards. Därtill anlitar han olika förare beroende på antalet deltagare. Vår andreförare hette Rocky och är en privat storm chaser som länge velat åka för Cloud 9.

Resorna går som tre Tours. Tour #1 börjar i början av maj och, Tour #2 i slutet av maj och så Tour #3 i början av juni. Det är oftast bäst att åka Tour #2 men på senare tid har Tour #3 varit bättre. Slump, växthuseffekt eller tur – ingen vet. I år var tex Tour #2 en total flopp medan vår tour helt klart var den bästa perioden den här säsongen. Det bör nämnas att Tour #2 med Cloud 9 för 2010 redan är fullbokad!

Touren för två veckor kostar $2 400 och då ingår inte resan över. Hotellrum ingår för hela vistelsen men inte mat och tilltugg. Man äter på restaurang varje dag och i princip alltid bara två riktiga mål per dag – brunch och middag. Däremellan köper man tilltugg på bensinmackar etc som man stannar på.

Stannar gör man för övrigt ganska sällan om man har tur med vädret. Bensinpåfyllning innebär även påfyllning av snacksförråd och pisspaus. Man bör därför undvika att dricka mycket vatten då det inte är populärt med en spontan pisspaus mitt under stormjakt.

Det är extremt mycket bilåkande. Extremt mycket. Bilen är ens viktigaste verktyg för att ta sig ut till stormarna och sedan positionera sig kring stormarna. De värsta/bästa dagarna kan man börja vid kl 10 och komma hem vid midnatt.

Ofta känns dock inte själva stormjakten som “bilåkande” per se eftersom man är fullt upptagen med att fota, spana uppåt utåt. Travel days kan dock bli ganska långa och man bör uppskatta att se USA från bilen. Det kan nämnas att på vår tour har vi åkt 900 km! Den ena vanen är dock välutrustad med eluttag, DVD och internet.

Det bör kanske nämnas att mellanvästern inte är direkt spännande att titta på då det mest handlar om vetefält och liknande. Man sover mest i småstäder vilket är väldigt charmigt då man verkligen får en bild av uramerika. Människorna här är otroligt trevliga och lätta att prata med. Tornado Alley är också väldigt kristna områden.

Det man bör ha med sig på en sån här resa är någon lättare jacka eller tjockare tröja – gärna något som är lätt att sätta på och ta av. Temperaturerna skiftar ganska kraftigt mellan olika positioner man är uppställd i, hur mycket AC:n råkar vara påslagen samt vilket håll vinden kommer ifrån. I övrigt så är det allt som oftast väldigt varmt, ta med mer shorts än långbyxat. En liten kudde är ingen dum idé att ta med så sover du bättre i bilen. Självklart är böcker, tv-spel och allt annat tidsfördriv en bra idé att ta med. Kamera är en självklarhet, gärna en kikare och videokamera också.

Charles Edwards som driver Cloud 9 är förmodligen en av de mest erfarna guiderna som finns i den här branschen. På så sätt är han förmodligen en av de bästa också. Det råder inget tvivel om att han är duktig på att hitta stormar, positionera sig rätt för dem (vilket är otroligt viktigt) och han är dessutom väldigt trevlig.

Touren drivs något amatörmässigt och det känns ofta som man egentligen bara hänger med Charles på en rundtur – väldigt opretentiöst och oftast väldigt skönt. Det är nog få som vill ha en glättig tour guide. Däremot önskade man ofta lite mer information, både innan resan och under resan. Ibland fick man dra ur information om vad som hände, dagens planer etc. Om du åker med Cloud 9 så se det som att du åker med en kompis, inte med ett företag så får du rätt bild.

Ett mindre irritationsmoment var hur olika det var i de olika bilarna. Dels var denna ena fullt utrustad och den andra hade ingenting och dels var Charles betydligt mer erfaren än den andra föraren. Vår andra guide, Rocky, var grymt trevlig men  alldeles för feg för min smak, det gick alltid långsamt, man kom efter och var alltid lite orolig för att komma försent till en storm. Åker man med Tour #1 eller #2 åker man dock praktiskt taget alltid med George Kourounis.

George är lite av en TV-stjärna (en dokumentärserie som heter Angry Planet) och en spektakulär personlighet. Jag kan tänka mig att man inte behöver oroa sig för att komma för långt ifrån händelsernas centrum med honom. Jag vill för övrigt ha hans jobb, kolla in hans hemsida!!

Funderar du på att göra detta själv, utan tour? Har du koll på meteorologi så visst men annars är det är inget jag rekommenderar. Inte så mycket för att det skulle vara farligt men snarare för att det är så mycket som krävs för att lyckas – man ska vara vid rätt storm, på rätt sida av stormen, vid rätt tid samt kunna planera hur man ska röra sig för att vara på rätt plats vid nästa ompositionering. Lägger du ut 7 000 kr på en resa över Atlanten och ytterligare några tusen på hyrbil och bensin så är det vettigare att göra det med en tour första gången.

I övrigt kan jag starkt rekommendera er att testa på detta. Det är lite av en lotteriresa, man kan kapitalt misslyckas men när man har en bra dag då finns det ingenting jag gjort i resväg som slår det här – och jag har ändå gjort en del.

Naturen visar sig verkligen från sin grymmaste och vackraste sida samtidigt. När en supercell svävar fram som ett UFO ovanför en eller när man äntligen får se en tornado sträcka sig upp mot himlen då får man verkligen ett minne som etsar sig fast i näthinnan för livet.

Länkar:

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *