Idag var den mesta lovande dagen under hela året enligt prognoserna. Jag försökte att inte få upp förväntningarna alltför mycket men det är klart det är svårt. Framförallt när dagen börjar med att redan vid 11.30 drar den första stormen in över oss när vi håller på att förflytta oss. En blixt smäller ner c:a 100 meter bredvid oss och man kan inte skilja blixten från smällen.

Sen blir det lite väntan igen som vanligt och det drar ut på tiden. Vi börjar följa ett moln som inte verkar direkt spännande egentligen. Efter att ha positionerat oss med ett par oljetankar vid sidan oss ser vi stormen komma in och den är trots allt ganska mäktig, framförallt blåser det otroligt mycket.

Vi fortsätter vidare och hamnar i regnet igen, den här gången utan hagel. I princip åker vi runt i regnet i drygt en timme och det är ganska långtråkigt. Slutligen stannar vi vid en mack – då först inträffar det mest intressanta på hela dagen. Ett par storm chasers som stått ungefär vid oss vid oljetankarna har sett en tornado som under en väldigt kort tid – några sekunder – tog mark en liten bit på andra sidan oljetankarna!

Det var aldrig någon riktig risk gissar jag, mest lite tråkigt att vi var placerade så att vi inte såg den.

En allt som allt ganska tråkig och lite frustrerande dag. Man har höga förväntningar och är dessutom lite blasé – varje storm måste ju i åtminstone i något avseende slå de förra. Det man kan säga om dagens storm var åtminstone att det var den blåsigaste (förmodligen runt 80 km/h där vi stod) och den grönaste (mycket hagel i molnen).

Nåväl, hoppas bara någon av de sista dagarna har något spännande att komma med. Börjar sakta men säkert se fram emot att börja åka hem – framförallt ser jag fram emot normal mat. Idag var jag vrålhungrig vid 19-tiden när vi stannade vid macken. Det nyttigaste jag kunde välja var typ nötter.

Uppdatering 21.50 – Det sista vi såg av den här stormen var efter middagen då den helt plötsligt bjöd upp till dans. En enastående uppvisning i blixtfyrverkeri. Blixtrarna var mestadels dolda bakom ett större moln men det var säkert 3 blixtrar i sekunden och varje blixt lyste upp molnet som om det vore en bomb. Otroligt vackert!

Det här var prognosen för idag

 

Här tog tornadon mark några hundra meter ifrån oss.

 

Ungefär 30 meter sikt i regnet

 

Molnen svävar så lågt att man inte ens ser botten på dem bakom träden

 

Mycket grön himmel

 

Hur ofta jag än ser det här känner jag fortfarande en mäktig känsla när wall cloudet svävar in över en stad, dessutom med en mystisk grön färg

 

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *