Jag har fått ett par förfrågningar i kommentarsfält och mejl nu angående hur det är, och går till, om man vill träna muay thai i Thailand på träningsläger (som jag gjorde i februari 2008). Tänkte att det är lika bra att jag beskriver detta i ett eget blogginlägg så att man kan samla diskussionen här.

Thaiboxningsläger är riktigt vanliga i Thailand och finns förmodligen över hela landet. De som jag vet om är framförallt på Phuket, på Koh Samui och uppe i Chiang Mai. Jag tränade i Rawai på södra delen av Phuket på en klubb som hette Rawai Muay Thai.

Det snackas ju en hel del om de andra lägrena och det är alltid någon som känner någon som testat något av de andra lägrena. Det jag hörde ryktesvis är att det finns ett känt läger i Chiang Mai som verkligen är seriöst och ganska hardcore. Man bor en bit utanför civilisationen och man är där för att träna och inget annat. Det på Koh Samui kan jag inte komma ihåg så mycket annat än att det var snarlikt det jag tränade på.

På Phuket är det framförallt i strandorten Rawai på södra Phuket som det finns thaiboxningsläger. Här finns det åtminstone tre läger: Rawai, Tiger och ett tredje jag inte kommer ihåg namnet på.

Rawai Muay Thai har till 100 %  thailändska tränare och till 95 % kampsportsturister som deltagare. Några få yngre thailändare tränar där också men det är alltså allra mest västerlänningar. Det är allt från nybörjare till erfarna som tränar. Man tränar förstås enbart med personer från sin egen nivå.

Träningssessionerna är mellan 07-09 och 14-16 (6 dagar i veckan). Däremellan kan man välja att ta privatträning från någon av tränarna. Återkommer om detta senare. Man förväntas ta en löprunda innan träningen kl 07 men knappast alla gör det. Det är ungefär hälften så många på morgonträningen som på eftermiddagsträningen men det är betydligt skönare att träna då, eftersom det är svalt och skönt. På lördagar tränar man på stranden och avslutar med att bada, vilket är helt underbart.

Vanligtvis börjar man träningen med lite skuggboxning, sen är det säckövningar tills man är ganska mör. Då kör man teknik och lite sparring. Det varierar lite från dag till dag exakt hur träningen är upplagd men säck, skugga, pads är ständigt förekommande.

Man kan komma dit relativt otränad och ändå få ut något av det men det är klart att om du har framförallt kondisen så får du ut mycket mer av själva thaiboxningsträningen. Du behöver inte kunna någon thaiboxning alls för att få träna där och all utrustning kan köpas på plats.

Det tär en hel del på kroppen att träna 4-5 h om dagen och det är svårt ibland att hålla motivationen uppe men alla som är där är fokuserade på samma sak så man kommer alltid iväg ändå. Det pratas träning, träning, resande och träning så det är åtminstone lätt att hålla fokus.

Varje fredag (tror jag det var) så är det match inne i Patong och oftast är det någon från klubben som går en fight. Detta är förstås riktigt roligt att titta på då man ofta har en personlig anknytning till den som går matchen. Ibland kan det vara en kille som kom till klubben 1-2 månader innan, aldrig hade tränat thaiboxning innan, tränat som 5 h om dagen, 6 dagar i veckan för att sedan gå en match mot en thailändare inför 200 åskådare!

Seriositeten på Rawai Muay Thai kunde vara ganska skiftande, den allra största majoriteten var riktigt seriösa men det var en del som tränade någon gång i veckan och mest söp. Det är förstås lätt att välja grupp samt lätt att lära känna folk för alla bor på klubben eller i närheten. Många är trevliga även om de som varit där länge inte är så väldigt angelägna att hänga med de nya.

När jag var där så var det bara 2-3 svenskar av cirka 50 deltagare. Bland annat var det en svenska som jag inte kommer ihåg namnet på nu men som med all förmodan kommer att vara en av Sveriges främsta snart. Hon hade tränat där i 6 mån när jag träffade henne och skulle träna ytterligare 6 mån till. 4 h om dagen. 6 dagar i veckan. I ett år! Hon hade gått ett par matcher i Patong och vunnit alla på KO om jag inte minns helt fel.

Det kostar runt 600 kr i veckan att träna (exkl boende). Man kan bo billigt (men sunkigt) på klubben eller lite dyrare 50-70 kr natten på vandrarhem runtomkring. Det finns ingen åldersgräns, när jag var där var det till och med en kille som lät sin son på 4-5 år träna (privatträning förstås). De flesta är runt 18-25 år, men många är runt 25-35 också.

Det är extremt smidigt att komma igång. Du kan i princip åka till Rawai, fråga dig fram till klubben, skriva in dig, få hjälp med att hitta nånstans att bo, köpa all träningsutrustning du behöver och börja träna. Allt på samma dag utan att ha mejlat eller ringt till förväg (detta gäller åtminstone Rawai Muay Thai).

Jag har som sagt inte så mycket info om de andra klubbarna men jag bodde på samma vandrarhem som en svenska som tränat i Rawai ett par år i rad. Hon hade testat både Rawai och Tiger och tränade numera på Tiger. Det var lite seriösare där tyckte hon. Ibland kunde det bli lite dödtid på Rawai när tränarna hade en lat dag, men det var ofta ganska tacksamt om man var en slutkörd nybörjare.

Personligen kunde jag ibland tycka att Rawai Muay Thai handlade lite väl mycket om att tjäna pengar och det var ibland lite mycket tjat om VIP-träning (som tränarna får extra cash för) men det gick inte ut över träningen. Det är väl på samma sätt som på alla platser där det finns turister. Kan knappast klandra thailändarna för det!

VIP-träning är annars ett bra sätt att få lite specialträning. Man betalar extra för att under en timme träna med enbart en tränare. Jag valde tex att bara öva boxning då (inför min fight mot “Oskar de la Hoya”) . Se till att avvakta med att välja tränare tills du lärt dig vilken tränare du gillar bäst.

Slutligen så kan jag bara säga att det är riktigt, riktigt roligt. Man blir sjukt bra tränad, både fysiskt och teknikmässigt. Om du har tränat över ett år i Sverige och kan tänka dig att gå en match så säg till tidigt på klubben. Du får mycket bättre (och hårdare) träning och mer fokus från tränarna då.

Tagged with:
 

18 Responses to Thaiboxning i Rawai (Phuket/Thailand)

 1. Philip Karlsson says:

  Tack så väldigt mkt för informationen!! Men undrade om det är så att man kan åka dit och träna när som helst på året eller just i februari? Jag vill åka dit på sommaren runt juni. 😀

  Är det verkligen säkert att man får vara med utan att först anmäla sig fören dagen man står på plats där? Är rädd om jag åker dit och har planer att vara där 4 veckor och sen väl på plats säger dem att det är fullt och så står jag där med händerna i fickan. :S

  Om jag i mitt fall åker själv kommer det att vara ensamt eller kommer man att få socialt sammhörighet med dem andra deltagarna
  och få vänner man kan umgå med på den “fria tiden”?

  Mvh Philip Karlsson

 2. Christoffer says:

  Philip: Jag var i Thailand/Kambodja i juni/juli förra året och har för mig att det var regnperiod då men det var ingenting som jag direkt påverkade oss. Det regnade inte så otroligt mycket vad jag kommer ihåg.

  Det regnar också bara under en viss del av dagen, sen brukar det klarna upp. Träningen sker ju också under tak så där är det ingen fara heller.

  Vad gäller det sociala så är det väldigt god sammanhållning där. Alla tränar ju tillsammans så det är lätt att lära känna folk, dessutom åker i princip alla dit själva så alla är angelägna att träffa nytt folk.

  När jag åkte dit hade jag i princip bestämt mig samma dag. Du kan förstås mejla till Diana (dcampillo@hotmail.com) eller Danny (martnee4@rawaimuaythai.com) och fråga. Kolla in deras hemsida http://www.rawaimuaythai.com också.

  Sen, om det av någon anledning skiter sig med Rawai kan du alltid åka vidare till Tiger, och om det skiter sig där kan du åka vidare till den tredje osv osv. Men, det kommer inte skita sig för de är väldigt business minded och tackar inte nej till ännu en betalande gäst och dessutom är det en stor träningslokal.

 3. Magnus says:

  Kan man åka ditt och träna utan att faktiskt slåss med någon? Är det t.ex. så att sparring etc inte är speciellt våldsamt?

  Kampsportträning (har testat vanlig boxning) är ju enligt mig något av den ultimata träningen även om jag skulle kalla mig pacifist.

 4. Christoffer says:

  Ja, det kan man göra. Det är ganska lätt sparring oftast, men har man otur kan man hamna emot någon idiot som inte fattar att man inte vill köra 100 %…

 5. Oskar says:

  Jag kan intyga att Crille var betydligt bättre efter en månad i Thailand. Jag fick den stora äran att smaka på hans höger några gånger under våran legendariska match i Dubai. Jag tränar för fullt för comebacken Crille, det vet du!

 6. Jacob says:

  Det var väldigt lik beskrivning av hur det var på Rawai Gym som på Suwit Gym, det ligger nära Tiger. Suwit Gym kan jag rekommendera starkt om du ska till Phuket fler gånger, de har även ett eget stadium där det visas matcher varje fredag. Jag tränade där i över två månader och gick mina två första matcher där, 2 KO’s såklart :). Visst var det en extraordinär upplevelse?

 7. Liten uppdatering: Danny har inte längre kvar Rawai Muay Thai. Han har istället ett nytt ställe som heter Promthep Muay Thai, bara en liten bit därifrån. Upplägget låter likt det du säger. Enda skillnaden är att man för det mesta inte väljer en privat tränare. Man byter istället varje vecka för att vara säker på att lära sig nya trix.

  http://www.thailandmuaythai.com/

 8. Christoffer says:

  Tack för uppdateringen, Danny har till och med gjort en ordentlig hemsida den här gången 🙂

 9. Tobias says:

  Tänkte höra med er gamla rävar om utrustningen man behöver köpa. Kan förstå man behöver handla handskar och sådana saker men behöver man verkligen köpa egna pads och även focus mitts. Det blir snabbt pengar av det om man även måtse köpa sådana saker.

 10. Christoffer says:

  Tobias: Gamla rävar 🙂 Jag vet inte om jag kan ta åt mig av det direkt. Men du behöver handskar, lindning till händerna, shorts och benskydd. Du kan dock köpa allt där, det är inte billigt men heller inga bizarra överpriser.

 11. Tobias says:

  Det var riktigt trevligt på Rawai Muay Thai. Det enda vi ångrade var att vi inte stannade i mer än 2 veckor och tränade thaiboxning. Så vi har bokat en ny resa nu inför julen och kommer att åka dit för att träna Thaiboxning i en månad 🙂

 12. Felicia says:

  Är några år efter på att kommentera, men kanske någon ser;)
  Har planer på att starta min backpackingresa med två veckors träning i Thailand. Enbart tränat box hemma och absolut inte seriöst med tränare osv. Tror ni jag kommer kunna uppskatta detta ändå? Älskar träning och har kikat in mer träning än just kampsport. Borde kunna mixa lite vad jag läst mig till på hemsidorna. Finns det möjlighet att istället för att köpa utrustning, hyra vissa saker? Vill inte bära runt på handskar när jag ska vidare och backpacka..;)
  Tacksam för svar!!

  • Christoffer says:

   Ja, det kommer du absolut kunna göra. När jag tränade där första gången hade jag inte gjort någonting över huvud taget innan. Jag hyrde då boxningshandskar där (och all annan utrustning). Sen passade jag på att köpa egna handskar men det måste man inte göra (de vill nog oftast att man har sina egna handskar dock).

   Jag ska själv ner och träna och jobba februari, då till Koh Lanta.

 13. Felicia says:

  Kul!! När åker du? Har varit i kontakt med Tiger, men tyvärr var deras billigare boende uthyrda. Hade annars planerat att vara där i två veckor. Nu vet jag dock inte alls vart jag ska, men som jag förstått det så finns det många i och kring Phuket? Har du något tips på ställe? Var spelar inte jättestor roll, men gärna i närheten av Phuket då jag ska möta min polare där sen:)

  • Christoffer says:

   Jag åker den 14:e februari och kommer att bo, jobba och träna på Koh Lanta där jag tränat innan. De har ett bra gym men är inte i alls i samma storlek som de på Phuket. På Phuket har jag provat just Rawai och ett litet (amatör-)gym i Kamala som jag inte direkt kan rekommendera.

 14. Felicia says:

  Hmm, men dåvarande Rawai och nuvarande Phromthep verkar inte vara en tia längre… Danny verkar heller inte vara kvar utan fått fly(?). Men är det generellt vanligt att träningsställerna har lite olika utbud – såsom yoga, kettlebells, crossfit, boxning osv? 🙂

  • Christoffer says:

   Oj då! Där ser man.

   De gym jag varit på (Rawai, Kamala och Koh Lanta) har varit mycket fokuserade på bara thaiboxning. Det enda de haft vid sidan om det är ett gym för ren muskelstyrketräning.

 15. Rabee El-Ali says:

  jag är en kille som har en övervikt på 75kg, jag väger 150kg och håller på med ett filmprojekt som heter Kampen mot över Vikten.

  jag planerar att åka till Thailand för att stanna kvar där i sex månader för stenhård träning med dieten som krävs för hela filmprojekt inspelningen. frågan är vilken stad och klubb rekommenderar du och det måste vara en klubb som är sociala , samarbetsvilliga och inte säga nej till saker och ting som at få filma alla mina tränings pass tex. Rabee El-Ali Youtube och Facebook adress för dem som vill följa mig och min Hårda kamp: MIN HÅRDA KAMP

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *