Jag lovade ju att återkomma med vad jag har för mål (nyårslöften). Jag har försökt komma åt essensen av vad jag vill åstadkomma under 2009 och det skiljer sig en hel del från förra årets mål som kretsade mycket kring hemsidor och ekonomi.

Jag ställde mig själv följande frågor: Vad var bra under 2008? Vad var mindre bra under 2008? Vilka goda vanor hade jag under 2008? Vilka ovanor hade jag under 2008? Vad skulle göra en direkt positiv inverkan på mitt liv om jag ändrade detta till 2009? Den sistnämnda är den absolut viktigaste, kanske tom den enda viktiga.

Det positiva jag tar med mig från 2008 är definitivt disciplinen och drivkraften jag haft med hemsidorna, i jobbsökandet samt under hösten som anställd. Det negativa jag vill skala bort är hur jag alltför ofta lät arbetet leva sitt eget liv och att mitt engagemang på alla plan mot slutet ganska kraftigt sjunkit.

Det jag framförallt tror kommer göra stor påverkan på mitt liv under 2009 är att jag åter kommer prioritera fysisk träning igen. När jag tränar får jag mer energi över till alla områden i mitt liv. Att må bra fysiskt är en av grundpelarna för att orka arbeta hårt, att ha energi över till andra människor och att ha passion och engagemang för allt. Mitt första mål inför (början av) 2009 är att vara i tillräckligt god form för att kunna träna ordentligt i Thailand i mars.

Mitt mål gällande hemsidorna är att nå åtminstone samma omsättning under 2009 som under 2008 med samma antal hemsidor men med mindre arbetsinsats. Jag kommer ju uppenbarligen inte ha tid att heltidsjobba med sidorna under 2009 så det är ett realistiskt mål som går i linje med vad jag vill. Jag är tex inte beredd att lägga ner den tiden och energin som krävs för att tex dubblera omsättningen.

Mitt mål med mitt jobb på mammografiföretaget är svårare att kvantifiera. Jag vill fortsätta utvecklas till någon form av nyckelposition men vet ännu inte riktigt vad det skulle kunna vara. Detta är ganska allvarligt för alla mål måste vara konkreta för att man på allvar ska kunna fullfölja dem. Så mitt primära mål blir att konkretisera detta under januari och sedan fullfölja detta under resten av året.

En konkret sak jag kommer att ändra på under 2009 är att göra något efter jobbet varje dag, om det är att träna, träffa en kompis, gå en promenad eller liknande spelar mindre roll. Jag vill komma in i ett mönster där jag utnyttjar varje dag och inte bara går hem och fortsätter jobba.

Jag har ett resebaserat mål där jag vill fullfölja mina tre drömresor: åka till Thailand och träna thaiboxning igen, åka till USA på storm safari samt åka till Sydafrika i november.

Slutligen har jag dock ett konkret mål för 2009 som jag påbörjade redan under hösten. Det var att ha pengar kvar varje månad och att inte känna mig pank (ironiskt nog har det faktiskt varit fallet under hela hösten). Jag ska inte behöva ta till kreditkort eller toksnåla i slutet (eller ännu värre, i mitten) av lönemånaden för att klara mig. Min ekonomi ska vara så pass bra att jag har pengar kvar på kontot ändå, utan att behöva ta ut pengar från företaget.

Viktigt när man skriver mål som dessa är att:

1. De är konkreta

2. De är inspirerande men ändå realistiska

3. Man vet varför man vill uppnå dem.

Tipsa gärna i kommentarsfältet om ett blogginlägg där du skriver om och motiverar dina nyårslöften och mål för nästa år!

 

8 Responses to Mina mål för 2009

 1. Antonia says:

  Jag har aldrig skrivit nåt nyårslöfte. Förutom när jag var barn. Och de löfterna jag gav då,blev ju aldrig något av. Så någonstans vid 14-15 års ålderhar jag slutat med det.
  På det sättet behöver jag inte bli besviken på mig själv.
  Men jag ser inget fel i att ha planer. Men jag vill inte binda den till just nyår.
  Men önskar dig lycka till, du verkar vara väldigt driven, så jag ser hur du förverkligar dina löften.
  Gott Nytt År!

 2. Christoffer says:

  Antonia: Jag tror det är lite farligt det du skriver. Att “inte behöva bli besviken på sig själv”. Om man inte försätter sig i en situation där man riskerar att bli besviken på sig själv har man inte satsat ordentligt och man kommer då nog ha väldigt svårt att leva ett toppenliv.

  Dessutom finns det en mycket viktig faktor i att just skriva ner målen. Det är princip endast genom att skriva ner målen man kan få dem tillräckligt konkreta. Lycka till 2009!

  Jakob: Det är inget dumt tips. Insåg att jag följer många av de tipsen du ger redan, har sparat ganska överdrivet under 2008. Ofta har jag inte bara lagt undan uppemot 20-30 % av min nettolön. I de fall jag fått ut mer i form av traktamenten har jag även då investerat detta. Det har lett till att jag ofta inte kunnat klara mig på den summa jag gav mig i början av månaden.

 3. Jakob says:

  Jag tror att “vänja sig av med pengar” som jag skriver om här (du hittar det som en egen rubrik i texten) kan vara något för dig:
  http://www.hurjagblevrik.se/hur-borjar-man-spara-och-investera-del-1/

 4. Oskar says:

  Håller med dig Christoffer om vikten av att ha mål. Se mitt blogg inlägg om nyårslöften: http://bloggompersonligutveckling.blogspot.com/
  Antonia: Grejen är att har du mål kan två saker hända: du når ditt mål eller du når inte ditt mål. Når du inte ditt mål lär du dig av det du gjorde och försöker på ett annat sätt tills du har lyckats. Som de sa till oss i lumpen: det finns två sätt att göra saker, göra rätt och göra om…

 5. […] Några andra som skrivit om sina mål för 2009 är Andreas, Stefan och Christoffer. […]

 6. […] hursomhelst bli riktigt roligt och jag får också därmed lägga till ännu en punkt på mina mål för 2009: att klara den här kursen. Skriven den Tuesday, January 13th, 2009 at 8:59 pm and is filed under […]

 7. Catarina says:

  Jovisst håller jag med dig om att mål är viktigt. och vara specifik (när-vad)-realistisk. Vad som och är viktigt är belöning.

  Men det allra viktigaste är att ha målen nedskrivna. ca 20% av befolkningen har mål i livet. Bara 3% har dem nedskrivna. Gissa vilka som når sina mål.

 8. […] Mål är relativt meningslösa om man inte följer upp dem och påminner sig själv om dem. Ska därför göra en kort uppföljning av hur det gått såhär långt för mina mål för 2009: […]

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *