Kara dagbok,

Det har hade du inte raknat med va?! Tva inlagg pa under en vecka (det ar for ovrigt mer an vad AIK klarar av under en sasong numera!).

Jag har varit i Karibien och det var bra. Jag blev ivagsliten fran en dyr vulkanresa och istallet for att aka pa en minst lika dyr, av skolan ordnad, Karibienresa tog jag och tva amerikanskor (Lindsay och Sarah) lokalbussen till Puerto Viejo som ligger pa Costa Ricas ostkust (Karibienkusten alltsa).

Vi akte igenom stundtals bedarande landskap och hamnade i latt regn och morker i Puerto Viejo klockan 7. En kille fran bussen hjalpte oss att hitta ett coolt hostel dar de bland annat hade en tradkoja man kunde sova i. Vi bosatte oss i hangmattorna.

Puerto Viejo ar starkt Jamaicainfluerat, mycket reggae, mycket rastaflator och mycket cigaretter som luktar liksom konstigt. Vi gick till en reggaebar men nojde oss med ol som luktade liksom normalt och gungade lite reggae (nagot som till och med jag klarar av att dansa till). Det var ungefar har som jag insag att den dar Sarah kanske inte plockade alla sympatipoang som fanns tillgodo. Jag vet inte sakert men jag tror hon namnde att hon hade universitetspoang i att prata om sig sjalv.

Vi steg upp tidigt pa lordagen for att pa direkten fa en kolibri inflygandes i vart lilla rum. Den brummade in snabbt och flog ut lika snabbt, (formodligen nar den kande lukten av mina sandaler). Darefter hyrde vi ett par cyklar och cyklade till en strand ett par kilometer darifran. Detta var en kul resa for man far inte bara kryssa mellan en massa laskiga krabbor pa vagen, man cyklar genom en vag som ar mitt inne i djungeln trots att man hela tiden bara ar ett hundratal meter fran stranden.

Mitt inne i denna djungel traffade jag pa en herre som om mojligt var annu segare an ovan namnda amerikanska, en sengangare! Under de fem minuter vi beskadade denna varelse hann han med att plocka en frukt och stretcha en arm. Ungefar som mig pa morgonen alltsa.

Stranden var bade grym och anda inte. Den var inte vit och havet inte ljusblatt men vattnet var lojligt varmt och palmerna kantade den kilometerlanga stranden. Jag och Sarah tog ett dyk som var det nasta basta jag nansin gjort…samt det andra. Det roligaste jag sag var typ en hummer och en krabbspindel. Jag ar inte saker men jag tror min meddykerska fortsatte prata om sig sjalv aven under vattnet (det kom bubblor fran henne hela tiden i alla fall).

Betydligt trevligare var det att bada i vagorna och dricka ol i sandbrynet med Lindsay. Som hamnd for att inte humrarna visat sig mer under dyket gick vi till en narliggande restaurang och at upp deras infangade kusiner.

Vi firade var forsta dag utan regn med att ga ut och hamnas pa lite mer fisk pa en narliggande sushirestaurang och sen spenderade vi kvallen som sig bor med att traska i strandkanten i manljuset. Riktigt, riktigt fint var det.

Lika trevlig som lordagen var, lika jobbig blev sondagen. Jag steg upp med tre timmars somn i kroppen och akte buss hem tillbaka till San Jose i fem timmar, fortsatte med taxi en timme tillbaka till San Joaquin dar jag blev upplockad av en ny buss som tog mig till Monteverde, en skumpig resa pa ytterligare fem timmar.

Monteverde ar en stad bland molnen, bokstavligen. Den ar helt otroligt belagen mitt uppe i bergen och ALLT ar gront. Jag fick en ny familj som var trevliga men tyvarr inte i narheten av min forra familj. Jag var deras forsta studiebarn och jag tror mamman var lite orolig for hon plirade konstigt pa mig mest hela tiden. De har dock en underbar 9-aring som jag mutade med en kemisk-bryt-och-lys-lampa (tack Michaela!) och som gillar att umgas med mig. Familjen gar och lagger sig kl 20.30 och gar upp kl 5. Det rimmar inte helt med mina sovvanor men att bli vackt kl 5.30 for att ta en okristligt kall dusch och sen ata bonor till frukost gor det hela lite lattare.

I mitt nya hem insag jag tyvarr ocksa att jag inte kan lika mycket spanska som jag forst trodde. De kan namligen inte ett ord engelska och jag kan inte ens fraga om det ar nat jag inte fattar. Inte omojligt men betydligt svarare. Skolan har ar dock minst lika bra sa jag hoppas i alla fall kunna lara mig hur man sager “Sju sjosjuka sjoman pa skeppet Shanghai satte igang varmvattnet och lat Christoffer sova till kl 7 atminstone!”.

Costa Rica har en av varldens fa aktiva vulkaner. Pa kvallen kan man se den spruta lava. Dit ska jag i helgen.

Besos y abrasos

Christoffer

ps. Jag har lart mig en kul grej. Det kallas att sova, man gar och lagger sig och liksom somnar pa direkten och sen fortsatter man sa tills man vaknar 9-10 timmar senare. Det ar underbart!

 

2 Responses to Bland pirater och konstiga lukter i Karibien

  1. Terese says:

    Hej. ser att det var några år sen du var i Puerto Viejo, men undrar endå om hostelet du bodde på.. vad hette det, hur låg det till prismässigt? osv. Tack på förhand/Terese

  2. Christoffer says:

    Det kan inte ha varit speciellt dyrt, men jag kan inte komma ihåg priset eller vad det hette…

    Vi bodde dock i hängmattor andra natten vet jag. Det var billigare men ganska obekvämt. De hade också en trädkoja i mitten som man kunde sova i.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *